ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 πιο υγιεινά ψάρια που διεκδικούν μια θέση στο πιάτο σου

Pexels

Το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή με ιδιαίτερα σημαντική περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα λιπαρά που το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα ψάρια είναι επίσης ένας εύκολος και θρεπτικός τρόπος για να προσθέσεις σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σου. Φυσικά, αποτελούν και μια εξαιρετική εναλλακτική για πρωτεΐνες στην καθημερινή σου διατροφή, αν θες να περιορίσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών.

Ποια είναι τα πιο υγιεινά ψάρια; 

Τα 7 πιο υγιεινά ψάρια

Άγριος σολομός Αλάσκας

Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το εάν ο άγριος σολομός ή ο σολομός εκτροφής, είναι η καλύτερη επιλογή. Ο σολομός εκτροφής είναι σημαντικά φθηνότερος, αλλά μπορεί να περιέχει λιγότερα ωμέγα-3 και λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα, ανάλογα με το αν είναι εμπλουτισμένος ή όχι. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνη, με μόλις 200 γραμμάρια να παρέχουν περίπου 44 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τα πιο υγιεινά ψάρια: Μπακαλιάρος

Αυτό το λευκό ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου, νιασίνης και βιταμίνης Β-12. Μια μαγειρεμένη μερίδα περίπου 100 γρ. περιέχει 15 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, χαμηλός σε λιπαρά και μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, η ​​οποία είναι απαραίτητη για την ενέργεια και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος και μπορεί να είναι σημαντικός στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τα πιο υγιεινά ψάρια: Σαρδέλες

Ένα επίσης λιπαρό ψάρι, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε πολλές βιταμίνες. Η κονσερβοποιημένη έκδοση είναι εύκολο να βρεθεί και είναι στην πραγματικότητα πιο θρεπτική, επειδή καταναλώνεις ολόκληρο το ψάρι, συμπεριλαμβανομένων των οστών και του δέρματος.

Η μικροσκοπική, φθηνή σαρδέλα μπαίνει σε πολλές λίστες με υπερτροφές για όλους τους σωστούς λόγους. Περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 (1.950 mg) ανά μερίδα από τον σολομό, τον τόνο ή σχεδόν οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Είναι επίσης ένα από τα πολύ, πολύ λίγα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D.

Ρέγγα

Ένα λιπαρό ψάρι παρόμοιο με τη σαρδέλα, η ρέγγα είναι ιδιαίτερα νόστιμη καπνιστή. Ωστόσο, το καπνιστό ψάρι είναι γεμάτο με αλάτι, επομένως κατανάλωσε το με μέτρο. Η ρέγγα είναι διάσημη για την περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία περιέχει σε μεγάλη ποσότητα. Αυτές οι ουσίες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό αφού με την βοήθεια αυτών των οξέων, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται από τον οργανισμό.

Σκουμπρί

Σε αντίθεση με τα πιο άπαχα λευκά ψάρια, το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε καλά λιπαρά. Το βασιλικό σκουμπρί είναι ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, γι’ αυτό, προτίμησε το μικρότερο σκουμπρί. Το σκουμπρί είναι πλούσιο επίσης σε πρωτεΐνες και σελήνιο, το οποίο είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μπορείς να αγοράσεις σκουμπρί φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή καπνιστό, αλλά, όπως σε όλα τα καπνιστά ψάρια, προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνεις.

Τόνος

Είτε φρέσκος είτε σε κονσέρβα, ο τόνος είναι αγαπημένος πολλών. Ο φρέσκος ​​τόνος, είναι επίσης εύκολος να μαγειρευτεί: Tο μόνο που χρειάζεται είναι ένα γρήγορο ψήσιμο σε δυνατή φωτιά. Ο τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως φώσφορος, σελήνιο και κάλιο, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσεις νοστιμιά με μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα πιο υγιεινά ψάρια:  Πέστροφα

Η πέστροφα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, όπως ο μπακαλιάρος. Αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, με μόλις 150 γραμμάρια μαγειρεμένης πέστροφας να παρέχει πάνω από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι επίσης ένα λιπαρό ψάρι, επομένως περιέχει τα πολύ σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά.

Exit mobile version