Τα φρούτα και τα λαχανικά που επιβάλλεται να τρως με τη φλούδα τους
- 10 ΜΑΡ 2018
Ότι είναι καλό να τρως φρούτα και λαχανικά είναι κάτι που έχεις ακούσει και διαβάσει απίθανα πολλές φορές στη ζωή σου. Έπειτα όμως τίθεται και το ζήτημα της φλούδας. Να τη φας ή όχι;
Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι στη φλούδα είναι όλες οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά (και όντως ισχύει), αλλά οι περισσότεροι μεγαλώσαμε συνηθίζοντας να βλέπουμε και να τρώμε φρούτα και λαχανικά στην ξεφλουδισμένη εκδοχή τους (εξού και η μαμαδίστικη φράση που δεν παύει ποτέ να σε κυνηγάει «να σου καθαρίσω ένα φρουτάκι;»).
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Όντως τρώγοντας τη φλούδα καταναλώνεις το τριπλάσιο σε φυτικές ίνες. Από την άλλη, τίθεται και το θέμα των παρασιτογόνων ή των φυτοφαρμάκων τα οποία συγκεντρώνονται στο φλοιό των φρούτων και των λαχανικών. Σίγουρα μέρος αυτών καθαρίζεται ξεπλένοντας το εκάστοτε φρούτο και λαχανικό με ξίδι και νερό, αλλά ποσότητα αυτών και πάλι μένει. Η τελική απόφαση βρίσκεται στη δική σου ευχέρεια.
Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις ασφάλεια να καταναλώσεις τα οπωροκηπευτικά προϊόντα με τη φλούδα τους, αυτή είναι η λίστα με αυτά στη φλούδα των οποίων συγκεντρώνεται ένα τεράστιο κομμάτι της θρεπτικής τους αξίας.
Φρούτα
Μήλα και αχλάδια: Όταν τα ξεφλουδίζεις χάνεις περίπου τις μισές σε ποσότητα φυτικές ίνες που περιέχουν, δηλαδή από 4,4 γραμμάρια έως 2,1 γραμμάρια. Επίσης, η φλούδα του μήλου έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση που οφείλεται κυρίως στις πρωτεΐνες που εμποδίζουν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Ροδάκινα και βερίκοκα: Χάρη στα μεγάλα ποσοστά πηκτίνης που βρίσκονται στην φλούδα τους, η συστηματική κατανάλωση της ρίχνει τις τιμές της κακής χοληστερίνης (LDL). Επίσης, η φλούδα τους είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή) που προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς.
Μπανάνες (και όμως, ναι!): Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστής που βελτιώνει την κατάθλιψη, λουτεινη (ουσία που προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία προς αποφυγή καταρράκτη) ενώ ανακουφίζει και από γαστρεντερικά προβλήματα. Αν δε νιώθεις άνετα να τη φας ωμή μπορείς να τη μαγειρέψεις.
Ακτινίδιο: Σου ακούγεται ανατριχιαστικό, αλλά το περίβλημα του είναι θησαυρός! Περιέχει απίστευτες ποσότητες βιταμίνης C και φυτικών ινών ενώ έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες καθώς και την ιδιότητα να καταπολεμά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το e. Coli.
Λαχανικά
Αγγούρι: Τρώγοντάς το με τη φλούδα του λαμβάνεις όλη την ποσότητα των θρεπτικών του συστατικών. Αυτά είναι: φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Ναι, όλα αυτά.
Ντομάτα: Η φλούδα της είναι μια βόμβα βιταμινών C, Α, Ε. Επίσης, περιέχει κιτρικά και οξαλικά οξέα, β-καροτένιο, φιλικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο που προλαμβάνει τα φαινόμενα γήρανσης και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Καρότο: Η φλούδα του περιέχει περίπου τη μισή ποσότητα αντιοξειδωτικών και Βήτα-καροτίνης.
Μελιτζάνα: Μεταξύ άλλων, στη φλούδα της μελιτζάνας βρίσκεται η νιασίνη η οποία κατατάσσεται στις ανθοκυανίνες. Προστατεύει και ενισχύει την παραγωγή κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη.
Πατάτα: Η φλούδα της πατάτας ξεπερνά σε περιεκτικότητα την ποσότητα της βιταμίνης C από την φλούδα του πορτοκαλιού. Επιπλέον, έχει πολλές φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.