ΥΓΕΙΑ

Τα γαλακτοκομικά φέρνουν μακροζωία

Πως το θρεπτικό γάλα, το δροσερό γιαούρτι και τα πικάντικα τυράκια που απολαμβάνεις προσφέρουν σειρά θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και φροντίζουν την υγεία σου το γνώριζες. Όπως επίσης ξέρεις πολύ καλά πως είναι πολύ καλή πηγή, μεταξύ άλλων, ασβεστίου. Νέα έρευνα που διεξήχθη σε 21 χώρες τα τελευταία δέκα χρόνια, δείχνει πως τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν θετικά και στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και πρόωρης θνησιμότητας. 

Η νέα μεγάλη διεθνής μελέτη έγινε σε περισσότερους από 136.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών και δείχνει μάλιστα πως ο κίνδυνος παραμένει μειωμένος, ακόμη και για όσους τρώνε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μισή μερίδα ημερησίως. Ένα εύρημα που έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις να καταναλώνει κανείς καθημερινά δύο έως τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα ή καθόλου λιπαρά.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, με τους υπεύθυνους ερευνητές να σημειώνουν πως μετά από τα νέα ευρήματα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ενώ ίσως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στις χώρες εκείνες όπου είναι σχετικά χαμηλή.

Σε ποιες χώρες καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά;

Η κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών είναι υψηλότερη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (κατά μέσο όρο 368 γραμμάρια τη μέρα ή πάνω από τέσσερις μερίδες), ενώ είναι χαμηλότερη στη Αφρική (91 γραμμάρια/μέρα) και στη νοτιοανατολική Ασία (μόνο 37 γραμμάρια/μέρα).

Είναι ενδεικτικό πως από τους 136.384 ανθρώπους του δείγματος, ένα ποσοστό, το 21% περίπου (28.674 άτομα) δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά. Σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, όσοι έτρωγαν καθημερινά 3,2 μερίδες γαλακτοκομικών κατά μέσο όρο, είχαν μικρότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία (3,4% έναντι 5,6%), μικρότερη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας (0,9% έναντι 1,6%), λιγότερες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (3,5% έναντι 4,9%) και λιγότερα εγκεφαλικά (1,2% έναντι 2,9%), ενώ αντίθετα ήσαν οριακά αυξημένα τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (1,9% έναντι 1,6%).

Βάλε ποικιλία

Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως δεν είναι απλή η κατανάλωση γαλακτοκομικών που συμβάλλει στην μακροζωία, αλλά πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός κατανάλωσης γάλακτος και γιαουρτιού. Αυτό το τελευταίο, είχε μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με το συνδυασμό τυριού-βουτύρου.

Πρόσφατες μάλιστα μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι ορισμένα τουλάχιστον κορεσμένα λιπαρά  μπορεί να είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, κάποιες κατηγορίες γαλακτοκομικών περιέχουν άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως αμινοξέα, ακόρεστα λίπη, βιταμίνες Κ1 και Κ2, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, προβιοτικά κ.α.

Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο από αρνητικά και θετικά στοιχεία στα γαλακτοκομικά και η νέα επιδημιολογική μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological) δείχνει ότι φαίνεται πως υπερισχύουν τα θετικά.

Μην διαγράψεις όσα ξέρεις ως σήμερα

Μπορεί η έρευνα να μοιάζει πρωτοποριακή, όμως δεν χρειάζεται να αλλάξεις τις συνήθειές σου – τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στην επιλογή προϊόντων με μειωμένα λιπαρά. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συστήνεται σε κάθε περίπτωση από τους διαιτολόγους, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής και προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πρόωρο να αλλάξουν οι διατροφικές συστάσεις.

Exit mobile version