Τα γυναικολογικά βάσανα μετά τις διακοπές και πώς να τα αντιμετωπίσεις
- 12 ΣΕΠ 2017
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει συχνά μια σύγκλιση των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της αιδοιοκολπίτιδας από Candida albicans και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, για πολλές γυναίκες, το πρώτο επεισόδιο καντιντίασης στη ζωή εκδηλώνεται αμέσως μετά από διακοπές στη θάλασσα. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές γυναικολογικές επισκέψεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οφείλονται σε αιδοιοκολπίτιδα από Candida albicans ή Gardnerella vaginalis.
Η γνώση των παραγόντων κινδύνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη. Μεταξύ των τυπικών καταστάσεων που προδιαθέτουν στην κολπική καντιντίαση είναι:
1. Θερμό-υγρό κλίμα: ευνοεί τη στασιμότητα των κολπικών εκκρίσεων, δημιουργώντας ένα ιδανικό μικρο-περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό της candida και άλλων παθογόνων. Ει δυνατόν προτιμούμε ξηρό και αεριζόμενο χώρο και αποφεύγουμε τη χρήση σερβιετών ή ταμπόν για μεγάλο χρόνο (θα πρέπει να τα αλλάζετε κάθε 2-3 ώρες).
2. Πάρα πολύ στενά ρούχα ή / και συνθετικά υφάσματα που δεν αναπνέουν: καλύτερα να προτιμούμε φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, σιδερώνουμε το εσώρουχο με ατμοσίδερο, αποφεύγουμε να φοράμε το ίδιο μαγιό για παρατεταμένες περιόδους .
3. Μπάνια στη θάλασσα ή στην πισίνα και έκθεση σε άλλα μολυσματικά περιβάλλοντα που μπορεί να αντιπροσωπεύουν πηγές μετάδοσης: Δεν καθόμαστε κατευθείαν στην παραλία: αν δεν υπάρχει ξαπλώστρα διαθέσιμη, καθόμαστε σε μια στεγνή, καθαρή πετσέτα.
4. Τρόφιμα πλουσιότερα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες: το καλοκαίρι τείνουμε να προτιμούμε ελαφριά και πλούσια σε σάκχαρα τρόφιμα όπως φρούτα, παγωτά, και γρανίτες. Μιά διατροφή πλούσια σε απλούς και πολύπλοκους υδατάνθρακες είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της Candida. Να ακολουθείται μια σωστή διατροφή που ευνοεί την τακτική λειτουργία του εντέρου.
5. Η ανταλλαγή των μαγιό ή των εσώρουχων: μπορεί να προκαλέσει τη μεταφορά μολύνσεων από τη μια γυναίκα στην άλλη.
6. Μείωση των προδιαγραφών υγιεινής: Το καλοκαίρι είναι ευκολότερο να βρεθούμε σε συνωστισμένους χώρους όπου οι εγκαταστάσεις τουαλέτας είναι κακές ή σε καταστάσεις που δεν επιτρέπουν σωστή υγιεινή. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η χρήση επιθετικών σαπουνιών αντιπροσωπεύει έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου. Συνιστάται να στεγνώνονται προσεκτικά τα μέρη που πλένονται με νερό και κατάλληλα προϊόντα της ευαίσθητης περιοχής, για να αποφύγουμε την παραμονή της υγρασίας.
7. Εντατικοποίηση της σεξουαλικής δραστηριότητας: το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται κατά μέσο όρο από την αύξηση των σεξουαλικών σχέσεων, περιστασιακών και μη. Η συχνή σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει βιοχημικές αλλαγές στον κολπικό περιβάλλον (αύξηση του pH), να οδηγήσει σε τοπικό μηχανικό στρες και να προωθήσει μολύνσεις της μικροβιακής χλωρίδας ή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων παθογόνων μικροοργανισμών. Η χρήση προφυλακτικών είναι απαραίτητη για την πρόληψη όχι μόνο ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και διαφόρων μολυσματικών ασθενειών.
Οι γυναίκες υποφέρουν συχνά από ενοχλητικούς ερεθισμούς στον κόλπο και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, που περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο, πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής, πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης και αύξηση της ποσότητας και της σύστασης των κολπικών εκκρίσεων, που συχνά είναι δύσοσμες. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε μια οξεία φλεγμονώδη διαδικασία: η αιδοιοκολπίτιδα, η οποία έχει πολλές αιτίες και συχνά μπορεί να επαναληφθεί.
Όταν λοιπόν εντοπίσουμε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθούμε στον γυναικολόγο μας για να αποφύγουμε την επιδείνωση της φλεγμονής, ή την μετάδοση στον σύντροφό μας. Αφού ακούσει την περιγραφή των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα προχωρήσει σε μια προσεκτική εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, θα ελέγξει τα χαρακτηριστικά οποιωνδήποτε εκκρίσεων σε εξέλιξη και θα εκτελέσει επίσης μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, για να εντοπίσει τον παθογόνο μικροοργανισμό, για να καθορίσει την πιο κατάλληλη θεραπεία για εμάς και τον σύντροφό μας και να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε την επανάληψη επεισοδίων.
Ευχαριστούμε την Σοφία Καλογήρου
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
www.sofiakalogirou.gr