TIPS

Τα λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις το κοτόπουλο και αυξάνεις τον κίνδυνο για σαλμονέλα

Shutterstock

Σε ένα παράλληλο σύμπαν η σαλμονέλα θα μπορούσε να είναι είδος ψαριού που κολυμπά σε γλυκά νερά ή, σε ακόμα πιο ρομαντικό σενάριο, όνομα βάρκας ή καϊκιού. Δυστυχώς, είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και για την ακρίβεια ένα παθογόνο βακτήριο που βρίσκεται στο κρέας και ειδικά στο κοτόπουλο (στην ωμή μορφή τους) και προσβάλλει την υγεία του εντέρου επηρεάζοντας την ομαλή λειτουργία του.

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας έχει τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας τα οποία περιλαμβάνουν από ναυτία, εμετούς και διάρροια μέχρι κοιλιακές κράμπες και πυρετό. Οπότε είτε -best case scenario- σε στέλνει ανά μισή ώρα στην τουαλέτα, είτε – worst case scenario- στο νοσοκομείο αν εξελιχθεί σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες (σύμφωνα με στοιχεία της Mayoclinic).

Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί όταν έχω στα χέρια μου κοτόπουλο ωμό νιώθω σαν να κρατάω πυρηνική βόμβα.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνεις όταν προετοιμάζεις και μαγειρεύεις το κοτόπουλο και πώς θα τα αποφύγεις;

 

1. Πλένεις το κοτόπουλο

Πιστεύεις ότι με αυτό τον τρόπο το «καθαρίζεις» από βακτήρια και μικρόβια. Λάθος μέγα. Στην πραγματικότητα, έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.
Με αυτή την τακτική αναδιανέμεις τα υγρά του κρέατος (και κατ’ επέκταση τα βακτήρια) στις επιφάνειες της κουζίνας, ενδεχομένως, στα χέρια σου ή και σε άλλα τρόφιμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εισέλθουν στον οργανισμό σου και να προκαλέσουν μόλυνση.

Προσοχή και στα ζουμιά που μπορεί να τρέχουν από τη συσκευασία του κοτόπουλου αφού μπορεί να μολύνουν τα χέρια σας, τον πάγκο της κουζίνας, το μαχαίρι, άλλα φαγητά ή κάποια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα/σακούλα.

Συμπέρασμα: Μην πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις και φρόντισε να το τοποθετείς σε μια ξεχωριστή πλαστική σακούλα τροφίμων.

2. Το αφήνεις να ξεπαγώσει στον πάγκο της κουζίνας

Πράγμα λάθος τόσο για όλους τους λόγους που αναφέραμε και παραπάνω από τα ζουμιά που θα «τρέξουν», όσο και επειδή δεν πρέπει να μένει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από τέσσερις ώρες. Καλύτερα να το τοποθετήσεις πάνω σε ένα μεγαλύτερο του μεγέθους του πιάτο, να το αφήσεις να ξεπαγώσει στην κουζίνα και όταν είναι έτοιμο, και μέχρι να το μαγειρέψεις, να το βάλεις μέσα στο ψυγείο.

3. Το μαγειρεύεις σε χαμηλή θερμοκρασία

Ή για πολύ λίγο χρόνο. Αν θέλεις να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας το κοτόπουλο θέλει ψήσιμο σε τουλάχιστον 73 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 20 λεπτά (όχι όμως πάνω από 30 γιατί  «στεγνώνει»). 

Exit mobile version