ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μόνα φρούτα που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα

iStock

Τα φρούτα είναι σαν το «ιερό δισκοπότηρο» της υγιεινής διατροφής. Xαρίζουν στον οργανισμό μας τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν την γενική μας υγεία και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο. Ωστόσο, με τόσες ποικιλίες φρούτων, πώς μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς να επιλέξεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να τρως όλα τα φρούτα που υπάρχουν εκεί έξω. Οι διαιτολόγοι προτείνουν ότι το «κλειδί» είναι να επιλέγεις φρούτα με διάφορα χρώματα, γιατί κάθε χρώμα δίνει ένα διαφορετικό σύνολο υγιεινών θρεπτικών συστατικών. Παρακάτω θα βρεις 5 φρούτα που οι ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να καταναλώνεις κάθε εβδομάδα, για να φροντίσεις την υγεία σου και να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα.

Μύρτιλα

Τα μόνα φρούτα που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα Pexels

Τα μύρτιλα είναι από τα φρούτα που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «διατροφικό θησαυρό». Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ένα φυτοχημικό φλαβονοειδές που κάνει τους χαρίζει το χαρακτηριστικό τους χρώμα και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Τα θρεπτικά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Η βιταμίνη Κ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς, ενώ υποστηρίζει την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Τα μύρτιλα, είναι επίσης ευεργετικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, ενώ επειδή είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά τους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μήλα

Με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους, τα μήλα, μπορούν σίγουρα να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.

Τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτοχημικών, όπως κερκετίνη, κατεχίνη, πηκτίνη, χλωρογενικό οξύ και ανθοκυανίνη και βιταμίνη C. Ως φλαβονοειδές, η κερσετίνη έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, ενώ η πηκτίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να συμβάλει στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης. Η πηκτίνη παράγει επίσης λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ορισμένοι καρκίνοι και διαταραχές του εντέρου.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι δημοφιλή για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, που ενισχύει τη δημιουργία κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος. Ένα μέτριο πορτοκάλι, καλύπτει περίπου το 92% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C. Αυτό το υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία, καθώς το σώμα το χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη σύνθεση κολλαγόνου, την απορρόφηση σιδήρου και πολλά άλλα.

Εκτός από την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα πορτοκάλια περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, νερό και πολύ λίγη πρωτεΐνη και λίπος. Τα πορτοκάλια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών κάθε μέρα είναι σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς διατηρούν το πεπτικό σύστημα υγιές και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον, η παρακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη, όπως μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου και παχυσαρκίας.

Σμέουρα

Μεταξύ όλων των φρούτων, τα σμέουρα είναι γνωστά για το ότι έχουν μία από τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών. Ανά φλιτζάνι, εξασφαλίζει περίπου το 32% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Επιπλέον, τα σμέουρα είναι επίσης μια πλούσια πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο ρυθμίζει πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και της λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

Βατόμουρα

Όπως και τα σμέουρα, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με περίπου 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Παρ’ όλα αυτά, τα βατόμουρα θεωρούνται πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, χαλκού, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ. Αυτό το φρούτο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ έχει βρεθεί ότι παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη της πήξης του αίματος και της υγείας των οστών. Εντωμεταξύ, το μαγγάνιο συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ανοσία, ανάπτυξη των οστών, αναπαραγωγή και πήξη του αίματος.