ΕΡΕΥΝΑ

Τα ψυχολογικά (κι όχι μόνο) οφέλη του να ζεις κοντά στη θάλασσα

Ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, όνειρο ζωής για πολλούς εκεί έξω. Μια βόλτα στην παραλία, το απόλυτο αγχολυτικό, ν' αδειάσει το μυαλό σου. Αυτή η αίσθηση ευεξίας και γαλήνης κάθε φορά που το μάτι σου βλέπει μπλε. Σου κάνει καλό ή είναι η ιδέα σου; Προφανώς, το πρώτο. Στην επαφή με τη θάλασσα, τη λίμνη ή το ποτάμι, εντοπίζονται ευεργετικά οφέλη, το αίσθημα της αποκατάστασης δεν είναι διόλου τυχαίο.

Στη Βικτοριανή Εποχή, μάλιστα, οι γιατροί συνιστούσαν θαλασσινό αέρα στους ασθενείς που υπέφεραν από ψυχολογικά βάρη αλλά και από αναπνευστικά προβλήματα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, όσο απλοϊκές κι αν δείχνουν, δεν είναι αμελητέες, ειδικά για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος βουλιάζει καθημερινά σε πιο στέρεες αλλά και πιο αποπνικτικές καταστάσεις. 

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το Condé Nast Traveller, o κόσμος πληρώνει αδρά για να βλέπει θάλασσα. Χτίζει σπίτια διπλα της, δίνει παραπάνω χρήματα για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με «θέα θάλασσα» κι όχι μόνο για το πρακτικό (αν είναι καλοκαίρι), ρομαντικό ή το καλαίσθητο του πράγματος. Πρόσφατες έρευνες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού project ευεξίας με τίτλο Blue Gym, αναφέρουν πως οι άνθρωποι που ζουν στις ακτές ή κοντά σ’ αυτές, είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Αντίστοιχα, έχει αποδειχθεί πως η οπτική επαφή με εικόνες με φυσικό πράσινο ρίχνουν τα επίπεδα του στρες, αλλά τίποτα δεν είναι προτιμότερο για το μέσο άνθρωπο από φωτογραφίες που δείχνουν θάλασσα και ευρύτερα μπλε στοιχείο. Είναι αυτή η αίσθηση ηρεμίας που σου προσδίδει το νερό, έστω κι από απόσταση. Αλλά έστω και ο ήχος του νερού, χωρίς την οπτική επαφή, αναφέρουν οι ψυχολόγοι, έχει ευεργετική επίδραση. Η βροχή που πέφτει, η κίνηση του νερού στον ωκεανό, ο παφλασμός των κυμάτων πάνω στη θαλασσινή πέτρα, το νερό που κυλάει είναι ήχοι της φύσης που μας βοηθουν να κοιμόμαστε πιο εύκολα. Σύμφωνα και με μια έρευνα του Northwestern University, τα άτομα που εκτίθενται στους «ροζ θορύβους» όπως κωδικοποιημένα αναφέρονται όλοι οι παραπάνω, όχι μόνο κοιμούνται πιο βαθιά, αλλά δημιουργούν πιο ισχυρές αναμνήσεις χαλάρωσης μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες.

Καλά κι επιβλητικά τα βουνά, αλλά σαν τη θάλασσα δεν έχει. Άλλωστε μην ξεχνάς, πως η επαφή μας με το νερό ξεκινάει από την ενδομήτρια ζωή μέσα στο αμνιακό υγρό.

 

Exit mobile version