ΧΩΡΙΣΜΟΣ

Τα στάδια του χωρισμού κι ο τρόπος να τον ξεπεράσεις

Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν κάποιες φάσεις/στάδια που περνά ο κάθε χωρισμένος. Διότι μπορεί να συμπάσχεις με το Girlfriend's Guide to Divorce (κάθε Τρίτη στις 21.00 στον OTE CINEMA 1HD ) και τις ατάκες χωρισμού που ξεστομίζουν στα επεισόδια, αλλά η πραγματικότητα καμια φορά είναι πιο σκληρή. Χρειάζεται ''επαγγελατική'' αντιμετώπιση. Τα παρακάτω στάδια αναφέρονται σε εκείνους που δεν ήθελαν να χωρίσουν στην πραγματική ζωή. Εκείνοι είναι άλλωστε που πονάνε και βιώνουν δύσκολα τον χωρισμό.

Από τη Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

Οι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουμε τον χωρισμό σαν έναν μικρό θάνατο, γιατί όντως πέραν από την αυτή καθεαυτή σχέση που πέθανε, μαζί με αυτή χάνονται οι προσδοκίες μας, τα όνειρά μας, το κομμάτι του εαυτού μας που ερωτεύτηκε και οι στιγμές που περάσαμε με τον σύντροφό μας, που από εδώ και πέρα αποκτά άλλη θέση στη ζωή μας. Ναι.. φυσικά όλα αυτά είναι μέσα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα τα ξαναζήσουμε.

Τα παρακάτω στάδια δεν αποτελούν καμία βίβλο, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μην τα περάσει όλα ή ακριβώς όπως περιγράφονται. Επίσης, πρέπει να διαχωρίζουμε το χωρισμό από τη σχέση με το διαζύγιο, και πόσο μάλλον αν υπάρχουν παιδιά. Και εκεί τα στάδια υπάρχουν, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα…

Ποια είναι τα στάδια λοιπόν:

Στάδιο 1ο: Άρνηση

Εδώ ακούμε το τυπικό ‘δεν το πιστεύω ότι χωρίσαμε!’. Είναι η περίοδος που στρουθοκαμηλίζουμε. Η άρνηση δρα σαν μηχανισμός άμυνας που μας προστατεύει από τον επικείμενο πόνο. Πίσω από την άρνηση  κρύβεται η ελπίδα του μη-χωρισμού ή της επανασύνδεσης.

Στάδιο 2ο: Θυμός

Μόλις παραδεχτούμε στον εαυτό μας (και στους άλλους) ότι χωρίσαμε, τότε αρχίζουμε να ξεσπάμε συναισθηματικά και να θυμώνουμε με τον πρώην σύντροφό μας. Μέσω του θυμού προσπαθούμε να βρούμε την αιτία του χωρισμού. Είναι η περίοδος που στέλνουμε μηνύματα γεμάτα με χολή, παίρνουμε τηλέφωνο τον άλλον και τον κατηγορούμε, απειλούμε, κατασκοπεύουμε ή βρίζουμε.

Ο θυμός μπορεί να επικεντρώνεται στον άλλον, σκεπτόμενες το πόσα του προσφέραμε και δεν εκτίμησε, αλλά μπορεί να θυμώνουμε και με τον εαυτό μας που αφεθήκαμε, εκτεθήκαμε, ερωτευτήκαμε, δεν βλέπαμε τι πραγματικά συνέβαινε, κάναμε λάθη ή δεν προσπαθήσαμε αρκετά κλπ.

Στάδιο 3ο: Διαπραγμάτευση

Αφού έχουμε ξεσπάσει, προσπαθούμε να δούμε μήπως είναι αναστρέψιμος ο χωρισμός. Είτε ήρεμα και λογικά, είτε μέσω τύψεων και ενοχών, διαπραγματευόμαστε με τον πρώην μας μήπως αξίζει να δώσουμε στην σχέση μια ακόμα ευκαιρία. Προσπαθούμε να κάνουμε καινούριες συμφωνίες και να δεσμευτούμε με συμβιβασμούς. Είναι πιθανό η διαπραγμάτευση να γίνει μέσα μας, δίχως να επικοινωνήσουμε μαζί του. Αν θα υπάρξει πισωγύρισμα, το πιο πιθανό είναι να γίνει τώρα.

Στάδιο 4ο: Κατάθλιψη

Μόλις αντιληφθούμε ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα, αρχίζουμε να αισθανόμαστε την απώλεια η οποία συνοδεύεται από θρήνο και θλίψη. Συχνά τα συναισθήματα αυτά γίνονται πιο έντονα στη σκέψη ότι δεν θα μας αγαπήσει κανένας με τον ίδιο τρόπο ή ότι θα μείνουμε μόνες. Με άλλα λόγια, είναι η περίοδος που ξυπνάνε όλοι οι φόβοι μας.

Ενώ είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος ενός χωρισμού, είναι ταυτόχρονα και η πιο δημιουργική. Ξεκινάμε να θέτουμε στόχους, να ορίζουμε τι θέλουμε γενικά από τον σύντροφό μας, τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι.

Στάδιο 5ο: Αποδοχή

Τώρα έχουμε φάει το γάιδαρο και μένει η ουρά.. η οποία εν τω προκειμένω, είναι πολύ μικρή και ακίνδυνη. Αρνηθήκαμε τη κατάσταση, θυμώσαμε, παζαρέψαμε, πέσαμε και σε μια μίνι-κατάθλιψη και πλέον αρχίζουμε να πατάμε ξανά στα πόδια μας. Υπάρχει μια βαθιά συνειδητοποίηση και αποδοχή για το τι συνέβη και για τον λόγο που χωρίσαμε. Σιγά σιγά αφήνουμε πίσω το παρελθόν και πολύ δειλά αρχίζουμε να φλερτάρουμε με το μέλλον.

Τι μπορείς να κάνεις;

It takes two to tango

Με άλλα λόγια, ΠΟΤΕ δεν φταίει μόνο ο ένας. Οπότε προσπάθησε να δεις το δικό σου μερίδιο, στο μέγεθος που του αναλογεί. Ο στόχος δεν είναι να γεμίσεις με τύψεις, αλλά να μάθεις κάτι για τον εαυτό σου, να εξελιχθείς και να μην μεταφέρεις στην επόμενη σχέση σου τα λάθη του παρελθόντος.

Βιώσε το

Ένας χωρισμός είναι ένα εξαιρετικό μάθημα. Μην προσπαθείς να το αποφύγεις και κάνε ό,τι νοιώθεις. Μπορείς να δεις τον εαυτό σου όπως δεν το έχεις δει μέχρι τώρα, ακόμα και αν αυτό είναι να είσαι στα πατώματα και να μην μπορείς να σηκωθείς. Εφόσον ξέρεις ότι αυτό κάποια στιγμή θα περάσει (γιατί θα περάσει…) δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Οι έντονες συναισθηματικά εμπειρίες μας κάνουν πιο πλούσιους, ακόμα και αν αισθανόμαστε ότι μας ‘παίρνουν’ αντί να μας ‘δίνουν’

Μην ξύνεις πληγές

Ακόμα και αν δεν έχεις αποδεχτεί ακόμα το χωρισμό σας, ένας χωρισμός δηλώνει ένα τέλος. Ναι, και στην επικοινωνία. Το να μιλάτε ή να βρίσκετε προφάσεις για να μιλάτε, δεν βοηθά. Καλύτερο είναι να πάρετε απόσταση ο ένας από τον άλλον, να σκεφτείτε γιατί χωρίζετε και αν θέλετε να είστε ξανά μαζί, τότε θα επικοινωνήσετε αργότερα διατυπώνοντας πολύ σαφώς αυτά που έχετε σκεφτεί στη ‘σιωπή’.

Φρόντισε εσένα

Αφού περάσεις τη φάση της κατάθλιψης (= παραίτηση), προσπάθησε σιγά σιγά να κάνεις πράγματα που σε φροντίζουν. Ακόμα και αν πρέπει να πιεστείς για να κάνεις κάτι που ξέρεις πως σε ευχαριστεί, κάντο. Από ένα ωραίο μπάνιο ή ένα βιβλίο μέχρι να πας σινεμά ή βγεις να χορέψεις. Κάνε ό,τι σου κάνει καλό.

Exit mobile version