Ταξίδι με φίλους: Πώς να αποφύγεις τους τσακωμούς
- 18 ΑΠΡ 2025
Ωραία τα ταξίδια με το έτερόν σου ήμισυ, αλλά ενδιαφέροντα και τα ταξίδια με φίλες/ους. Βέβαια, η παρέα των φίλων σου είναι ευχάριστη για μερικές ώρες μέσα στην εβδομάδα. Τι συμβαίνει όμως σε ένα ταξίδι;
Ένα ταξίδι με τις φίλες/ους (με ή χωρίς παιδιά) μπορεί να δυναμώσει τη σχέση σας μέσα από κοινές, ευχάριστες εμπειρίες, μπορεί όμως να μετατραπεί και σε έναν εφιάλτη, δεδομένου ότι οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις του κάθε ανθρώπου σε ένα ταξίδι διαφέρουν, οπότε μπορεί να αλλάζει και η συμπεριφορά του. Για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι η καθημερινή και συνεχόμενη επαφή μπορεί να φέρει ούτως ή άλλως συγκρούσεις. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις εσύ κάτι, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δυσάρεστες εξελίξεις; Η απάντηση είναι ναι και εμείς σού δίνουμε τους τρόπους:
Πώς να αποφύγεις τους τσακωμούς με φίλους/ες σε ένα ταξίδι;
Συζητήστε για το «travel style» σας
Πριν ξεκινήσετε να κλείνετε τα εισιτήριά σας για το ταξίδι, πρέπει να κάτσεις να αναλογιστείς τι θες να κάνεις στις διακοπές σου. Είσαι πρωινός τύπος; Θες από το πρωί μέχρι το βράδυ να εξερευνάς ένα νέο μέρος, να δοκιμάζεις παραδοσιακές κουζίνες και να επισκέπτεσαι μουσεία; Ή προτιμάς χαλαρές βόλτες, πολύ ύπνο και γενικότερα ό,τι προκύψει;
Είναι βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον εαυτό σου και να τα επικοινωνήσεις με την παρέα σου, προκειμένου να μην υπάρξουν διαφορετικές προσδοκίες. Επίσης, βασικό είναι να συζητηθεί το budget που μπορεί να διαθέσει το κάθε άτομο στην παρέα, για να μην υπάρξει πίεση και δυσαρέσκεια. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να αφήνουν απλώς κάπου τα πράγματα τους και δεν τους νοιάζει ιδιαίτερα το δωμάτιο, ενώ άλλοι προτιμούν πολυτέλειες.
Διάλεξε μια δραστηριότητα που θες να κάνεις οπωσδήποτε
Είναι αδύνατον μέσα σε λίγες μέρες να πραγματοποιηθούν όλες ακριβώς οι επιθυμίες μέσα σε μια παρέα. Όμως μπορείτε να κάνετε το εξής: Κάθε άτομο ή οικογένεια μπορεί να επιλέξει κάτι που πραγματικά θέλει να κάνει, όπως μια επίσκεψη σε ένα συγκεκριμένο μουσείο ή μια πεζοπορία. Έτσι όλοι θα έχουν μια εμπειρία που περιμένουν. Όσοι δεν ενδιαφέρονται, μπορούν να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους ή να κάνουν κάτι άλλο.
Θέσε όρια (χωρίς τύψεις)
Ακόμα και αν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο ή σπίτι, μπορείς να βάλεις τα ακουστικά σου και να πάρεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Επιπλέον, αν δεν θες να συμμετέχεις σε κάποια δραστηριότητα, μπορείς να βγεις έξω μόνη/-ος σου, να κάνεις μια βόλτα και να απολαύσεις την ηρεμία.
Αφήστε στο πρόγραμμα χώρο για ελεύθερο χρόνο
Καλό το πρόγραμμα και η τήρησή του, αλλά η εξασθένηση και γενικότερα η κούραση, φέρνει νεύρα. Φρόντισε με την παρέα σου να έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο πριν από μια δραστηριότητα, μεσημέρια για ξεκούραση και ένα βράδυ που να μην έχετε κανονίσει απολύτως τίποτα. Ο αυθορμητισμός επίσης χρειάζεται, προκειμένου να εξερευνήσεις ένα μέρος.
Απόφυγε να παραπονιέσαι για κάποιο μέλος της παρέας στους υπόλοιπους φίλους σας
Αντί να γκρινιάξεις, σκέψου πρώτα αν αξίζει να πεις αυτό που σκέφτεσαι. Αν σε ενοχλεί κάτι, μίλησε άμεσα και ιδιωτικά με το άτομο, χρησιμοποιώντας ευγενικές δηλώσεις και κάνοντας ξεκάθαρο το αίτημά σου, όπως συμβουλεύει και ψυχίατρος. Το να διαιωνίσεις μια αρνητική κατάσταση, μόνο καλή κατάληξη δεν θα έχει.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η «συνταγή» είναι η ίδια ακόμα και όταν ταξιδεύεις με οικογένεια, είτε με φίλους που έχουν παιδιά. Η οριοθέτηση, το πρόγραμμα και η καλή επικοινωνία είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, ώστε να περάσουν όλοι καλά σε ένα ταξίδι.