Ταχίνι: 8 λόγοι να τρως μια κουταλιά κάθε μέρα
- 8 ΦΕΒ 2022
Το ταχίνι είναι ένα κοινό συστατικό που συναντάμε σε δημοφιλή τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, όπως το χούμους, ο χαλβάς και η λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα baba ghanoush.
Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο, είτε με τον φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται. Γνωστό για την απαλή του υφή και την πλούσια γεύση του, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ, άλειμμα, ντρέσινγκ σαλάτας ή καρύκευμα.
Διαθέτει επίσης μια μακρά λίστα θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το απαραίτητο για το ντουλάπι της κουζίνας σου.
Το ταχίνι είναι εξαιρετικά θρεπτικό
Το ταχίνι είναι γεμάτο με καλά λιπαρά λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα εξής:
-
- Θερμίδες: 90 θερμίδες
- Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
- Λίπος: 8 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Θειαμίνη: 13%
- Βιταμίνη Β6: 11%
- Φώσφορος: 11%
- Μαγγάνιο: 11%
Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης πλούσιο σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Σε υψηλές ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τους ιστούς, ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Το ταχίνι έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προστατεύοντας το συκώτι από τις ελεύθερες ρίζες.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών
Η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Επιπλέον, δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Το ταχίνι κατά των βακτηριδίων
Το ταχίνι και το σουσάμι, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται ως σπιτική θεραπεία για πληγές στα πόδια που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Σε σχετική μελέτη για την αντιβακτηριακή ικανότητα του εκχυλίσματος σπόρων σουσαμιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό, στο 77% των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηριακών δειγμάτων που δοκιμάστηκαν.
Επιπλέον, μια μελέτη σε αρουραίους παρατήρησε ότι το σησαμέλαιο βοήθησε στην επούλωση των πληγών. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτή την ιδιότητα, στα λίπη και τα αντιοξειδωτικά στο λάδι.
Το ταχίνι κατά των φλεγμονών
Ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Αν και η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια υγιής και φυσιολογική αντίδραση στους τραυματισμούς, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία.
Η σησαμίνη και άλλα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού, μπορεί να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με τραυματισμό, πνευμονική νόσο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ενισχύει το μυαλό και το νευρικό σύστημα
Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.
Τα συστατικά του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
Σχετική μελέτη δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλακών βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.
Αντικαρκινική δράση
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού, μειώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.
Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά στο σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτενώς για την αντικαρκινικό τους δράση.
Και τα δύο βοηθούν στο θάνατο καρκινικών κυττάρων και επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Επιπλέον, προστατεύουν το σώμα από την εμφάνιση ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Το ταχίνι προστατεύει τα νεφρά και το συκώτι
Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που ενισχύουν την προστασία του ήπατος και των νεφρών. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα μας.
Η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού προάγει την καλύτερη ηπατική λειτουργία. Αυξάνει την καύση λίπους και μειώνει την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.
Εύκολη προσθήκη στη διατροφή
Το ταχίνι προστίθεται εύκολα στη διατροφή μας. Μπορούμε να το βρούμε στο σουπερμάρκετ, αλλά και να το φτιάξουμε σπίτι.
Είναι πολύ γνωστό ως συστατικό του χούμους, αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό άλειμμα για κρέας και λαχανικά. Μπορείς επίσης να το προσθέσεις σε ντιπ, σάλτσες για σαλάτες και αρτοσκευάσματα.
Ταχίνι for the win
Το ταχίνι είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις ισχυρά αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά στη διατροφή σου, καθώς και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και την προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Συνολικά, το ταχίνι είναι μια απλή, υγιεινή και γευστική προσθήκη στη διατροφή μας.