Τελείωσες τη δίαιτα; Να τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις το νέο σου βάρος
- 10 ΑΠΡ 2018
Παρά το γεγονός πως οδηγίες και tips απώλειας βάρους ακούς από παντού, λίγοι μιλάνε για το τι κάνουν αφού φτάσουν τον επιθυμητό στόχο βάρους τους. Ταυτόχρονα, το να φτάσει κανείς το στόχο του, παρά τη δυσκολία του, είναι το εύκολο κομμάτι στο εγχείρημα της απώλειας κιλών, καθώς το να διατηρηθεί ο νέος αριθμός στη ζυγαριά είναι μία άλλη ιστορία.Από την Ζωή ΚατσιρμάΑν ξεκίνησες κάποιο πρόγραμμα διατροφής με το σκεπτικό ότι θα τελειώσει όταν φτάσεις τα κιλά που θέλεις, πρέπει να αναθεωρήσεις άμεσα. Ο πρωταρχικός στόχος μίας δίαιτας/διατροφής θα πρέπει να είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής σου. Αν ξαναγυρίσεις στα παλιά, θα ξαναγυρίσουν και τα κιλά σου. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι περιοριστικές δίαιτες συχνά δε λειτουργούν μακροχρόνια, όχι γιατί κάνουν κάποιο κακό στο σώμα, αλλά γιατί δεν διδάσκουν σε κάποιον πώς να τρώει σωστά, οδηγώντας στον φαύλο κύκλο περιορισμός φαγητού – στέρηση – απώλεια βάρους – λιγούρες & ψυχολογική πίεση – αυξημένη κατανάλωση – αύξηση βάρους.
Τι σημαίνει όμως «μαθαίνω να τρώω σωστά» και πώς το πετυχαίνω;
Η απάντηση σε αυτό είναι η εκπαίδευση, είτε από κάποιο διαιτολόγο είτε με προσωπική έρευνα. Ένας ειδικός μέσα από μικρά μαθηματάκια και ερωτήσεις (θεωρητικές αλλά και μέσα στην καθημερινότητα) μπορεί να σου μάθει τι σημαίνει το κάθε τρόφιμο για το σώμα σου. Αν εσύ η ίδια μπορείς πλέον π.χ. να υπολογίζεις με το μάτι τις ποσότητες (και κατ’ επέκταση τις θερμίδες) του φαγητού που καταναλώνεις, τα βασικά μακροθρεπτικά στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) που παρέχει το κάθε τρόφιμο και φυσικά ποιες τροφές αντικαθιστούν άλλες όταν χρειάζεται, μπορείς να κάνεις υπεύθυνες επιλογές διαισθητικά, χωρίς να το σκέφτεσαι, χωρίς να υπολογίζεις και χωρίς να ταλαιπωρείσαι. Σε μία έρευνα της Julie Gast και των συνεργατών της, το 2015, βρέθηκε ότι εκείνοι που τρέφονται με αυτό τον τρόπο, έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος από όσους προσκολλώνται στις ποσότητες και στη στέρηση.
Εδώ σου έχω μερικές συμβουλές για να καταφέρεις να φτάσεις στη διαισθητική θρέψη:
1. Η υγεία είναι πιο σημαντική από το μπικίνι
Όσες φορές και να πούμε ότι μία δίαιτα (ή διατροφή, δεν έχει σημασία πώς την ονομάζουμε) έχει ως βασικό της στόχο την προώθηση και διατήρηση της υγείας δεν είναι αρκετό, καθώς πολλοί το ξεχνούν εύκολα λόγω του άγχους τους να χάσουν γρήγορα λίπος. Δεν υπάρχει ένα μόνο υγιές βάρος για τον καθένα. Το κατάλληλο βάρος εξαρτάται από το ύψος και το υγιές ποσοστό λίπους, από το ύψος, το φύλο και την ηλικία όμως και τα δύο δεν είναι μοναδικές τιμές αλλά ένα εύρος τιμών. Αν πάρεις 2-3 κιλά, ίσως κάτι να μη σου αρέσει αλλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι δεν διατρέχεις κανέναν επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, που είναι και το πιο σημαντικό. Αν το σώμα σου επιμένει να κρατά το βάρος 1-2 κιλά παραπάνω από εκεί που θα ήθελες, ίσως είναι καλύτερα να μην το πιέσεις, καταλήγοντας σε στρες ή/και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά λίπους.
2. Οι θερμίδες δεν είναι το παν
Παρά το γεγονός ότι για να χάσεις κιλά πρέπει να περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ένα τρόφιμο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την ενέργεια που περιέχει. Οι θερμίδες κάθε τροφίμου μπορεί να προέρχονται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, τα οποία είναι διαφορετικά σε ποσότητα και ποιότητα μέσα στην κάθε τροφή και έχουν τεράστια σημασία. Με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου ή μία λίστας (σε βιβλίο ή σχετικό app) ανάλυσης τροφίμων μπορείς σιγά σιγά, κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους να μάθεις τι περιέχεται και πού. Ομοίως και για τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και το νερό. Με αυτόν τον τρόπο, μετά το τέλος του προγράμματος διατροφής, όχι μόνο θα ξέρεις πού σου πάνε τα τέσσερα αλλά θα παίζεις τη διατροφή σου στα δάχτυλα, αφήνοντας το χαμένο λίπος για πάντα πίσω σου.
3. Ο παλιός είναι αλλιώς
Το ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;» ενδεχομένως να είναι ένα από τα πιο πολύ-ειπωμένα ερωτήματα της ιστορίας της ανθρωπότητας και η απάντησή του γίνεται πιο περίπλοκη όταν έχεις να διατηρήσεις το βάρος σου ή επιπρόσθετα να μαγειρέψεις και για την οικογένειά σου. Αν έχασες, λοιπόν, βάρος με τη βοήθεια διαιτολόγου, μπορείς να πάρεις ιδέες γευμάτων από αυτά που ήδη ξέρεις καλά από τα παλιά σου διαιτολόγια. Αν έχασες το βάρος χωρίς να καταγράφεις τα γεύματά σου, κράτα τα σνακ που σε βοήθησαν στην προσπάθειά σου και απόφυγε τη βουτιά σε νέα, λιπαρά σνακ.
4. Είναι δύσκολος ο αποχωρισμός
Η πιο συχνή πρακτική για την αποφυγή των διατροφικών πειρασμών είναι η ολοκληρωτική διαγραφή τους από το χάρτη, πράγμα όμως που καθιστά το τρόφιμο «απαγορευμένο καρπό» και εσένα να το ποθείς περισσότερο. Αν σου αρέσει πολύ η σοκολάτα, δεν χρειάζεται να την αποφεύγεις τελείως. Αντί για μία ολόκληρη σοκολάτα, μπορείς να οργανώσεις έτσι τη διατροφή σου ώστε να τρως 3-4 κομματάκια την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο εν τέλει μπορεί να σταματήσεις να τη λιγουρεύεσαι ή να αντιληφθείς ότι δεν ήταν αυτή που σου έδινε ενέργεια ή ευχαρίστηση. Φυσικά, η σοκολάτα είναι ένα μόνο παράδειγμα αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεις πώς σε επηρεάζει το κάθε τρόφιμο.
5. Όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες
Είτε είσαι σε περίεργες μέρες του κύκλου, είτε είχες μία κουραστική μέρα, ίσως σήμερα πεινάς περισσότερο. Τα πάντα ρει και λογικό είναι να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σου, άρα και στο αίσθημα της πείνας. Αν μία μέρα φας παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως δεν πρόκειται να ξαναμπούν όλα τα κιλά που έχασες, ούτε χρειάζεται να πεινάς ασταμάτητα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μπορείς πολύ απλά να προσέξεις λίγο περισσότερο την επόμενη ημέρα.
Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc
FB: Zoe Katsirma