Τεστ εγκυμοσύνης: Πότε πρέπει να το κάνεις και τι να προσέξεις
- 20 ΙΑΝ 2022
Έχεις καθυστέρηση λίγων ή περισσότερων ημερών και ενεργή σεξουαλική ζωή. Το μυαλό σου με ταχύτητα φωτός – θες δεν θες – θα τρέξει στο ενδεχόμενο μιας πιθανής εγκυμοσύνης. Μπορεί ένα τεστ εγκυμοσύνης να βοηθήσει στην κατάσταση ή μήπως είναι πολύ νωρίς; Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης.
Πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης
Ακόμη και με τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα λάθους. Άλλωστε, χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο για να γονιμοποιηθεί το ωάριο. Το να μάθεις εάν αυτό συνέβη ή όχι, είναι τόσο εύκολο όσο η λήψη ενός τεστ εγκυμοσύνης χωρίς ιατρική συνταγή.
Τα τεστ εγκυμοσύνης OTC συνήθως ελέγχουν τα ούρα για μια ορμόνη, που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG). Η HCG εντοπίζεται μόνο στις εγκύους. Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής αυξάνονται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος γι’ αυτό και μπορεί να την ακούσεις με το όνομα «η ορμόνη της εγκυμοσύνης».
Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν την εγκυμοσύνη από μια μέρα ή συνήθως μια εβδομάδα μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία περιόδου. Δηλαδή από την πρώτη μέρα καθυστέρησης έως και τις 7 μέρες μετά. Αυτή η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποια τεστ είναι πιο ευαίσθητα στην HCG από κάποια άλλα.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης είναι 99% αποτελεσματικά εάν ληφθούν μετά από μια χαμένη περίοδο. Το καλύτερο μέρος είναι ότι μπορείτε να το κάνετε στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σας. Απλώς ανοίξτε το τεστ, ακολουθήστε τις οδηγίες και περιμένετε τον προτεινόμενο χρόνο για να δείτε τα αποτελέσματα.
Πόσο σύντομα μπορείς να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης;
Είναι λογικό ότι με την πρώτη υποψία καθυστέρησης μια γυναίκα θέλει να κάνει το τεστ αμέσως προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή όχι οι ανησυχίες της. Κάποια τεστ εγκυμοσύνης υπόσχονται αξιόπιστα αποτελέσματα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως, είναι ότι σε κάποιες γυναίκες η έκκριση της ορμόνης HGC είναι πιθανό να είναι χαμηλή και μη ανιχνεύσιμη τις πρώτες μέρες καθυστέρησης. Σε άλλες τα επίπεδα αυτά είναι ψηλά από την πρώτη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση ένα τεστ εγκυμοσύνης δεν έχει νόημα να γίνει νωρίτερα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, καθώς το πιο πιθανό είναι να βγει αρνητικό. Επίσης, η καλύτερη στιγμή να κάνεις το τεστ είναι το πρωί, με τα πρωινά ούρα που δεν είναι αραιά.
Πώς κάνεις το τεστ;
Ο τρόπος που γίνεται το τεστ είναι απλός και γνωστός για τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης. Απλώς κρατάς το τεστ με το απορροφητικό άκρο που αλλάζει χρώμα προς τα κάτω στη ροή των ούρων. Ή συλλέγεις σε ένα αποστειρωμένο δοχείο ένα δείγμα ούρων και βουτάς μέσα την άκρη του τεστ μόνο για μερικά δευτερόλεπτα.
Σε κάθε περίπτωση διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του τεστ που θα αγοράσεις και ακολούθησέ τες πιστά. Περιμένεις για κάποια λεπτά και κατόπιν εμφανίζονται οι γραμμούλες που αποδεικνύουν για το αν είσαι ή δεν είσαι έγκυος. Κάθε τεστ αναφέρει πώς ακριβώς πιστοποιείται το θετικό και το αρνητικό.
- Θετικό τεστ
Ένα θετικό τεστ είναι σπάνια λανθασμένο. Κανόνισε ένα ραντεβού στον/στην γυναικολόγο σου ο οποίος θα προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις για να πιστοποιήσει την εγκυμοσύνη.
- Αρνητικό τεστ
Εάν βγει αρνητικό το τεστ τότε δεν είσαι έγκυος. Ωστόσο, εάν παρά το αρνητικό τεστ, η περίοδός σου εξακολουθεί να μην έρχεται κάποιες μέρες μετά, καλό θα ήταν να δεις άμεσα τον/την γυναικολόγο σου.
Τα σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης
1. Έχασες την περίοδο σου
Ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα σημάδια εγκυμοσύνης είναι η απώλεια περιόδου. Εάν δεν παρακολουθείς προσεκτικά τον κύκλο σου, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσεις εάν έχεις καθυστέρηση ή όχι. Πολλές γυναίκες έχουν έμμηνο κύκλο 28 ημερών. Μπορείς να κάνεις ένα τεστ εάν έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από την τελευταία σου περίοδο.
Έχε υπόψη σου, ότι η περίοδός μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει ή να παραλειφθεί λόγω άγχους, δίαιτας, άσκησης ή ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Πρόσεξε επίσης τη ροή σου εάν υποψιάζεσαι εγκυμοσύνη. Είναι σύνηθες να εμφανίζονται χαμηλή ροή ή κηλίδες τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης, καθώς το ωάριο εισχωρεί βαθύτερα στην επένδυση της μήτρας κατά την εμφύτευση του. Σημειώστε οποιαδήποτε διαφορά στο χρώμα, την υφή ή την ποσότητα αίματος.
2. Έχεις κράμπες
Οι κράμπες μπορεί να αποτελούν πραγματικά ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Καθώς ένα γονιμοποιημένο ωάριο τρυπώνει στα τοιχώματα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση γνωστή ως κράμπες εμφύτευσης. Αυτή η εμφύτευση μερικές φορές συνοδεύεται από κηλίδες αίματος, που μπορεί να πιστεύεις ότι είναι μια περίοδος που δεν έρχεται ποτέ. Ακούγεται οικείο; Κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα ορμονών ποικίλλουν ανάλογα με τη γυναίκα και την εγκυμοσύνη.
3. Το στήθος σου πονάει
Καθώς η εγκυμοσύνη παράγει όλο και περισσότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, αυτές οι ορμόνες αρχίζουν να κάνουν αλλαγές στο σώμα, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μωρού. Μπορεί να αισθάνεσαι πιο ευαίσθητο το στήθος σου και να φαίνεται μεγαλύτερο λόγω της αυξημένης ροής του αίματος. Οι θηλές σου μπορεί να πονούν και οι φλέβες να φαίνονται πιο σκούρες κάτω από το δέρμα. Καθώς πολλές γυναίκες βιώνουν πόνους στο στήθος τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου τους, αυτό το σύμπτωμα δεν είναι πάντα ενδεικτικό της εγκυμοσύνης.
4. Νιώθεις διαφορετικά
Μαζί με τις κράμπες και τον πόνο στο στήθος, η πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει:
- ναυτία
- τροφικές αποστροφές
- εξάντληση
- συχνουρία
Καθώς περνούν οι εβδομάδες, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο δυνατά πριν ακόμη εξαντληθούν τα επίπεδα του HCG αργά το πρώτο τρίμηνο. Ξέρεις τον εαυτό σου, γι’ αυτό παρατήρησε το σώμα σου για ασυνήθιστα συμπτώματα.
5. Η αντισύλληψη απέτυχε
Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα προφυλακτικά και άλλες μορφές αντισύλληψης, δεν παρέχουν 100% προστασία από μια εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτική είσαι.