ΣΧΕΣΕΙΣ

Θέλεις να γίνεις καλύτερη σύντροφος; 5 tips από συμβούλους ζευγαριών που είναι απλά, αλλά κάνουν τη διαφορά

Unsplash

Αν ζητήσεις από 5 ανθρώπους να σου δώσουν τον δικό τους ορισμό για το τι είναι καλός σύντροφος, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρεις διαφορετικές απαντήσεις. Και είναι πολύ λογικό. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, επιθυμίες και προσδοκίες. Υπάρχει όμως κάτι κοινό που πρέπει να έχουν όλοι οι σύντροφοι.

«Όταν πραγματικά αγαπάς κάποιον, είναι ζωτικό να θέλεις να βελτιώσεις και να εξελίξεις τη σχέση. Πώς μπορείς να γίνεις καλύτερη σύντροφος; Είναι όμως ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχει αμοιβαία θέληση και προσπάθεια. Να είναι ο βασικός στόχος των δύο μελών μέσα στη σχέση» επισημαίνει ο σύμβουλος ζευγαριών Δρ. Gary Brown.

Σε περίπτωση που δεν το έχεις ήδη καταλάβει, τα πιο σημαντικά πράγματα είναι και τα απλά. Δεν χρειάζεται να κάνεις grande χειρονομίες για να δείξεις την αγάπη και το ενδιαφέρον σου. Και δυστυχώς, αυτά είναι που ξεχνάμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, και η σχέση τελειώνει χωρίς να πάρουμε πρέφα πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Αν είσαι σε μία σχέση που σε καλύπτει πλήρως, υπάρχουν αυτά τα 5 tips που είναι καλό να θυμάσαι και να εφαρμόζεις σε καθημερινή βάση.

Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο

Αν με ρωτάς, δεν πρέπει να θεωρείς τίποτα δεδομένο στη ζωή. Την υγεία, τη δουλειά σου και τους ανθρώπους που αγαπάς. Δεν λέω να ξυπνάς και να κοιμάσαι με το άγχος της απώλειας, αλλά να εκτιμάς αυτά που έχεις, να το δείχνεις και να μην γίνεσαι άπληστη. Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεις στον σύντροφό σου την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σου. Μέσα από ασήμαντες αφορμές, μπορούν να ειπωθούν τα πιο σημαντικά λόγια. Και οι αγκαλιές φυσικά.

Να μπαίνεις στη θέση του

Πώς νιώθεις κάθε φορά που δεν σε καταλαβαίνουν για αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι; Έτσι νιώθει και ο σύντροφός σου όταν επιτίθεσαι και απορρίπτεις τα συναισθήματά του. Ακόμα περισσότερο, μπορείς να πάρεις μία απόσταση από το πρόβλημα και να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβεις. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις ή να αλλάξεις τον εαυτό σου. Απλά να κατανοήσεις. Και αυτό λέγεται ενσυναίσθηση. Όπως και ένα τεράστιο βήμα για να γίνεις καλύτερη σύντροφος.

Να μαλώνεις δίκαια. Και γίνεσαι αμέσως καλύτερη σύντροφος

Ξέρω τι σκέφτεσαι αυτήν τη στιγμή. Ότι είσαι άνθρωπος και δεν μπορείς να έχεις πάντα τη νηφαλιότητα να σκεφτείς με δικαιοσύνη σε έναν καυγά. «Εκεί είναι όμως που γίνονται τα μεγαλύτερα φάουλ. Οι σύντροφοι λένε πράγματα που πληγώνουν και συνήθως φεύγουν από το θέμα του καυγά, χάνοντας εντελώς το νόημα», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Anita Chlipala. Αυτό που σε προτρέπει να κάνεις είναι ένα μικρό διάλειμμα τη στιγμή που πας να χάσεις εντελώς τον έλεγχο.

Είναι χαρούμενος μαζί σου;

Καλά, δεν γίνεται να κάνεις όλα τα χατήρια γιατί εκεί μπαίνουμε σε άλλη δυναμική σχέσης. Είναι όμως σημαντικό να ρωτάς τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι μαζί, για το τι χρειάζεται και πώς βλέπει τη σχέση. Αν λείπει κάτι σημαντικό, αν υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται και πώς μπορείτε να προχωρήστε μαζί μέσα από τη βελτιωμένη εκδοχή σας. Όταν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, υπάρχει και τεράστια πιθανότητα για εξέλιξη.

Πάρε την πρωτοβουλία για αλλαγή

Αν η ανάγκη σου είναι να αλλάξει κάτι μέσα στη σχέση, γιατί βλέπεις ότι δεν λειτουργεί για εσένα πρωτίστως, τότε κάνε κάτι. Δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές θα λειτουργήσουν και η σχέση θα βοηθηθεί, αλλά θα νιώσεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορείς για τη σχέση. Μην ξεχνάς ότι οι αλλαγές είναι πάντοτε για καλό, ακόμα και αν αυτό σημαίνεις το τέλος μία σχέσης.

Exit mobile version