ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θες να διαχειριστείς τον θυμό σου και να βρεις την ηρεμία σου; Αυτοί είναι οι 7 τρόποι

Unsplash

Στέκεσαι για τις ώρες σε ουρές, μπαινοβγαίνεις σε meetings, περνάς μία δύσκολη μέρα στη δουλειά, είσαι κουρασμένη. Το να αισθανθείς θυμωμένη είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε όσα εκνευριστικά σου συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Το να νιώθεις, όμως, συνέχεια θυμό μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Γιατί έχεις θυμό;

Ο θυμός δεν είναι συναίσθημα που πάει μόνο του, όπως και το να είσαι συνέχεια θυμωμένη δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου. Αν έχεις πειστεί γι’ αυτό, ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Προέρχεται από άλλα συναισθήματα και καταστάσεις. Στεναχώρια, απογοήτευση, κούραση ακόμα και πείνα μπορεί να κάνουν τα νεύρα σου να είναι τεταμένα και τον θυμό σου μεγαλύτερο.

Επειδή, έχω περάσει αρκετό καιρό από τη ζωή μου θυμωμένη, θα σου πω πώς το πρώτο μεγάλο βήμα για να νιώσεις καλύτερα, είναι να εντοπίσεις τι κρύβεται πίσω απ’ αυτόν. Ποιο συναίσθημα δεν μπορείς να εκφράσεις μέσα σε μία ήπια κουβέντα; Για μετά, σου βρήκα 7 τρόπους για να απελευθερώσεις τον θυμό σου σωστά κι όχι να ξεσπάσεις τα νεύρα σου στον τελευταίο άνθρωπο που το αξίζει.

Πάρε βαθιές ανάσες

Κλισέ. Αλλά το εννοώ. Τη στιγμή που νιώθεις το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σου, προσπάθησε να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Προσπάθησε να παίρνεις αργές, ελεγχόμενες αναπνοές από το κέντρο της κοιλιάς σου. Αυτό θα ηρεμήσει το σώμα σου αμέσως. Βρες μία καρέκλα και κάθισε άνετα. Πάρε μία βαθιά ανάσα από τη μύτη και νιώσε την κοιλιά σου να φουσκώνει. Βγάλε τον αέρα από το στόμα σου. Κάνε αυτή την άσκηση 3 φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 5 λεπτά ή για όσο το χρειάζεσαι.

Βρες το δικό σου μάντρα

Η επανάληψη μιας φράσης που σε ηρεμεί μπορεί να κάνει ευκολότερη την έκφραση των δύσκολων συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός κι η απογοήτευση. Δοκίμασε να πεις το δικό σου μάντρα (το δικό μου είναι «θέλω να είμαι ήρεμη») δυνατά ή από μέσα σου.

Θες να διαχειριστείς τον θυμό σου και να βρεις την ηρεμία σου; Unsplash

Κάνε εικόνα κάτι όμορφο

Ανακάλυψε ποιο είναι το δικό σου “happy place” και κάν’ το εικόνα κάθε φορά που η κατάσταση θα δυσκολεύει. Σκέψου ένα πραγματικό ή ένα φανταστικό μέρος που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη και ασφαλής. Αυτό μπορεί να είναι από μία σκηνή δίπλα στη θάλασσα, μέχρι ένα ταξίδι στο Λονδίνο για να δεις την κολλητή σου. Δεν αρκεί να το σκεφτείς. Εστίασε στις μυρωδιές και τους ήχους. Και πάρε βαθιές ανάσες μέχρι να ηρεμήσεις τελείως.

Μην μένεις ακίνητη

Μερικές φορές, το να κάθεσαι μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ακόμη μεγαλύτερο άγχος ή εκνευρισμό. Η Yoga ή το Pilates θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις την ένταση στους μύες σου. Και να θυμηθείς το μάντρα σου.

Εστίασε σε όσα εκτιμάς

Το να βρίζεις και να επαναλαμβάνεις όλα τα άσχημα που σου έχουν συμβεί και σε έβγαλαν εκτός εαυτού, δεν θα βοηθήσει πουθενά. Προσπάθησε να εστιάσεις σε όσα καλά σου συμβαίνουν. Ή πόσο πιο άσχημα θα μπορούσαν να έχουν πάει τα πράγματα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και το «γιατί σε εμένα» σε «γιατί όχι σε εμένα» είναι μία αναγκαία μετάβαση.

Άλλαξε περιβάλλον

Πριν λίγες ώρες διάβασα κάπου το εξής: «Δεν μπορείς να γιατρευτείς στο ίδιο ακριβώς σημείο που πληγώθηκες». Και τώρα που το σκέφτομαι, ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Αν παραμένεις στο ίδιο σημείο, με τους ίδιους ανθρώπους που σου προκάλεσαν θυμό, δεν πρόκειται να ηρεμήσεις ποτέ. Πήγαινε μία βόλτα μέχρι έξω ή αν δεν είσαι στη δουλειά, πάρε το αυτοκίνητο και οδήγησε μέχρι τη θάλασσα. Θα δεις ότι είναι λυτρωτικό.

Απευθύνσου σε ειδικό

Είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές να νιώθεις ανά διαστήματα αναστατωμένη. Αν όμως δεν μπορείς να βγάλεις με τίποτα από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις και τον θυμό, ήρθε η ώρα να ζητήσεις τη βοήθεια του ειδικού. Θα σε κάνει να καταλάβεις τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τον θυμό σου. Και μόνο έτσι θα λύσεις το πρόβλημα οριστικά.