ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι δείχνει για τη νοημοσύνη σου αν έχεις λίγους φίλους;

Unsplash

Όσο μεγαλώνεις, μπορεί να χάνεσαι με ανθρώπους, που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα πάψουν να υπάρχουν στη ζωή σου. Αυτό συμβαίνει, είτε γιατί μπορεί να ακολουθήσετε εντελώς διαφορετικούς δρόμους στη ζωή σας, είτε γιατί η εξέλιξή σας σαν άνθρωποι, μπορεί να άλλαξε τα όρια και τις ανάγκες γύρω από τη φιλία σας.

Κάπως έτσι, διαπιστώνεις τελικά ότι ίσως ο φιλικός σου κύκλος, είναι πολύ μικρός. Κι ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι κάτι πάει λάθος, στην πραγματικότητα ίσως δείχνει κάτι πολύ καλό για σένα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο British Journal of Psychology, οι εξυπνότεροι άνθρωποι, λειτουργούν καλύτερα με λιγότερους φίλους.

Οι ερευνητές της παραπάνω έρευνας βρήκαν ότι, ενώ κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν αλληλεπιδρούν με αγαπημένα πρόσωπα, οι άνθρωποι που είναι πολύ ευφυείς, είναι πιο χαρούμενοι, όταν δεν περνούν χρόνο με φίλους.

Η μελέτη διερευνά «τη θεωρία της σαβάνας της ευτυχίας». Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν, εάν η ευτυχία σχετίζεται με το περιβάλλον, στο οποίο ζουν οι άνθρωποι. Βασικά προσπάθησαν να αντιπαραβάλουν τον βαθμό ευτυχίας που βιώνουν όσοι ζουν σε αγροτικές τοποθεσίες, σε σύγκριση με αυτούς που κατοικούν στο αστικό περιβάλλον. Η έρευνα συγκέντρωσε επίσης δημογραφικά δεδομένα και δείκτες νοημοσύνης (IQ) από τους ερωτηθέντες. Συνολικά ερευνήθηκαν 15.000 ενήλικες, μεταξύ 18 και 28 ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν να ζουν σε αστικά περιβάλλοντα. Ταυτόχρονα, εκείνοι με χαμηλότερο IQ έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση για αγροτικές τοποθεσίες. Ωστόσο, γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση που βρήκαν είναι ότι ο εγκέφαλός μας διατηρεί πολλά προγονικά ίχνη. Ένας από αυτούς μας κλίνει να ψάχνουμε για αγροτικό περιβάλλον, επειδή είναι πιο εύκολο και γνώριμο να επιβιώσουμε, αφού οι πρόγονοί μας ζούσαν σε μεγάλες σαβάνες. 

Ο εγκέφαλος όμως εξελίχθηκε και έγινε ικανός να προσαρμοστεί σε περιβάλλοντα με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο αγχωτικά. Και τα άτομα με υψηλότερο IQ αντιμετωπίζουν καλύτερα αυτές τις συνθήκες.

Σύμφωνα με ερευνήτρια του Ινστιτούτου που μελετά τα οικονομικά της ευτυχίας, αποκάλυψε στην Washington Post ότι: «Τα ευρήματα δείχνουν (και δεν αποτελεί έκπληξη) ότι όσοι έχουν περισσότερη νοημοσύνη και την ικανότητα να τη χρησιμοποιούν είναι λιγότερο πιθανό να περνούν τόσο πολύ χρόνο για κοινωνικοποίηση, αφού επικεντρώνονται σε κάποιον άλλο μακροπρόθεσμο στόχο».

Exit mobile version