Τι δείχνει για την ψυχολογία σου το να μιλάς πολύ;
- 9 ΙΑΝ 2024
Πολλοί από εμάς, μπορεί συχνά να μιλάμε υπερβολικά πολύ. Άλλες φορές, μπορεί να κουραζόμαστε από άτομα που μονοπωλούν επανειλημμένα το ενδιαφέρον σε συζητήσεις. Σπάνια, όμως, συνειδητοποιούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε, μπορεί να συνδέεται με καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Οι άνθρωποι που μιλούν υπερβολικά, χαρακτηρίζονται συχνά ως επικοινωνιακοί ή απλώς κοινωνικοί. Κι ενώ η ρητορική δεινότητα είναι σίγουρα μια επικοινωνιακή δεξιότητα και άρα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, μερικές φορές, το να μιλάμε πολύ μπορεί να προέρχεται από ζητήματα ψυχικής υγείας όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή και η διπολική διαταραχή.
Πώς η υπερβολική ομιλία συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας – Η περίπτωση της ΔΕΠΥ
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Δεν μιλούν πολύ όλα τα άτομα με ΔΕΠΥ. Όσα όμως το κάνουν, το κάνουν συνήθως λόγω της παρορμητικότητας. Τείνουν να ενεργούν, να μιλούν και να σκέφτονται παρορμητικά. Μέσω της ομιλίας τους, εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους, πράγμα που συχνά οι ακροατές τους δεν καταλαβαίνουν. Μπορεί να θεωρηθούν εύκολα αδιάφοροι, ασεβείς, εγωκεντρικοί ή ναρκισσιστές. Αρνητικοί όροι που σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν την πρόθεσή τους.
Ο αυτισμός συχνά χαρακτηρίζεται από προβλήματα επικοινωνίας
Το ίδιο εύκολα μπορεί να παρεξηγήσουμε άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Αυτό κυρίως συμβαίνει καθώς, δεν είναι πάντα προφανές ότι κάποιος έχει αυτισμό, ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία και περιορισμένα θέματα ενδιαφέροντος. Μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα, μπορεί να είναι ομιλητικοί, αλλά άλλοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ομιλητικοί.
Οι τυπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις γενικά είναι πιο δύσκολες σε αυτή την περίπτωση. Για παράδειγμα, τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μπορεί να δυσκολεύονται να μεταβούν από μια συζήτηση σε μια άλλη. Είναι πιο εύκολο απλώς να συνεχίσουν κάτι για το οποίο ξέρουν και να συνεχίσουν να μιλάνε. Δεν είναι σημάδι αγένειας ή ναρκισσισμού. Είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους. Μπορεί να παθιάζονται όταν μιλάνε για μια σπάνια συλλογή τους, τις αγαπημένες τους ταινίες ή να έχουν πάντα χρήσιμες-άχρηστες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα. Και μερικές φορές, μπορεί να παρεξηγήσουμε τους ανθρώπους που μιλού πολύ για πράγματα που ενδιαφέρουν μόνο τους ίδιους.
Πώς η υπερβολική ομιλία συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας – Η περίπτωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή εμφανίζεται ως επίμονη, υπερβολική ανησυχία που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή, ανησυχούν για τα πάντα: Tι έκαναν λάθος, τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια, ποια είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να λάβουν. Είναι άνθρωποι που μπορούν να είναι πολύ ειλικρινείς και χρειάζονται πάντα ανατροφοδότηση για ό,τι κι αν κάνουν. Κάτι που μοιραία επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε.
Η διπολική διαταραχή συνδέεται με την γρήγορη ομιλία
Η διπολική διαταραχή προκαλεί ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, από συναισθηματικά «χαμηλά», όπως καταθλιπτικά επεισόδια, έως συναισθηματικά «υψηλά» επίπεδα, γνωστά και ως μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια.
Στην αρχή ενός μανιακού επεισοδίου, η ομιλία παραμένει συνεκτική, επομένως οι κόκκινες σημαίες μπορεί να μην είναι εύκολα διακριτές. Αλλά η κλασική αλλαγή στην ομιλία είναι ότι ένα άτομο γίνεται πιο λεκτικό και ότι η ομιλία πιέζεται, οπότε ο ρυθμός αυξάνεται. Οι ομιλητικοί άνθρωποι χωρίς διπολική διαταραχή θα σταματήσουν όταν οι άλλοι μιλούν. Όμως, τα άτομα με διπολική διαταραχή, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να σταματήσουν να μιλάνε. Η ομιλία τους καθοδηγείται από το ότι έχουν σκέψεις που έρχονται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Γεγονός που καμιά φορά, μπορεί να οδηγήσει σε λόγο χωρίς ειρμό και καμία απολύτως συνοχή.
Πότε ο τρόπος ομιλίας είναι ανησυχητικός;
Η ασυνήθιστη ομιλία δεν υποδηλώνει απαραίτητα ένα ζήτημα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, πρέπει να εξετάζονται από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, με τη διπολική διαταραχή, οι γιατροί θα ελέγξουν για άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, της αυξημένης δραστηριότητας, των γρήγορων εναλλασσόμενων σκέψεων, της μειωμένης ανάγκης για ύπνο και της κακής λήψης αποφάσεων.
Οι ενήλικες που διαγιγνώσκονται με αυτισμό είναι πιθανό να ανήκουν στο ήπιο ή στο υψηλά λειτουργικό άκρο του φάσματος. Πολλοί ενήλικες έχουν ήπια συμπτώματα αυτισμού, τα οποία συνήθως αφορούν την κοινωνική επικοινωνία και τις αισθητηριακές αντιδράσεις.
Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια όταν περνούν κατάθλιψη σε σχέση με μανία ή υπομανία. Όμως είναι σημαντική η επικοινωνία με έναν γιατρό, εάν παρατηρηθούν επαναλαμβανόμενα συμπτώματα οποιασδήποτε κατάστασης. Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και να συνταγογραφήσει ιατρικές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει άλλες παθήσεις.