ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν για την υγεία σου οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα το βράδυ;

Pexels

Όταν πηγαίνουμε να ξαπλώσουμε το βράδυ στο κρεβάτι μας, ευελπιστούμε να κάνουμε – έναν 8ωρο τουλάχιστον – «γεμάτο» και ξεκούραστο ύπνο. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα, καθώς η νυκτουρία μπορεί να σου τον καταστρέψει.

Θα μπορούσες να είχες πιει πολύ αλκοόλ, πολύ νερό ή κάποιο αφέψημα πριν κοιμηθείς, οπότε σε εκείνη την περίπτωση δικαιολογείται η νυκτουρία (αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας μία ή περισσότερες φορές λόγω της ανάγκης για ούρηση). Όμως, υπάρχει ένας ιατρικός παράγοντας που δεν σκέφτονται πολλοί και αυτός είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχεις ένα από τα 2, άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτοί οι 2 ιατρικοί παράγοντες συνδέονται.

Ο άνθρωπος που πάσχει από αποφρακτική άπνοια, έχει δυσκολία στην αναπνοή ενώ κοιμάται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνει. Επίσης, έχει διακοπές στην αναπνοή και νυστάζει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση άλλων ασθενειών και μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Η έλλειψη επαρκούς οξυγόνου τη νύχτα και η απελευθέρωση ορισμένων ορμονών πιστεύεται ότι είναι μερικοί λόγοι, για τους οποίους τα άτομα που έχουν σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΣΑΑΥ), ξυπνούν τακτικά, για να χρησιμοποιούν την τουαλέτα τη νύχτα. 

Τι δείχνει για την υγεία σου η νυκτουρία;

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν νυκτουρία, συχνά στρέφονται σε εξηγήσεις όπως ένας διευρυμένος προστάτης, η υπερβολική κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο, η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, η ακράτεια και η εμμηνόπαυση ως αιτίες, αλλά αμελούν αυτόν τον παράγοντα.

Το σώμα κανονικά απελευθερώνει την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) στον ύπνο για να αποτρέψει την ανάγκη σου να ξυπνήσεις για να ουρήσεις. Εμποδίζει τη μετακίνηση υγρών από τα αιμοφόρα αγγεία στην ουροδόχο κύστη. Για τα άτομα με ΣΑΑΥ αυτή η απελευθέρωση ορμόνης διαταράσσεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συσσώρευση ούρησης στην ουροδόχο κύστη και άρα στην νυκτουρία.

Πότε πρέπει να πάει ο ασθενής στον γιατρό;

Η ούρηση πάνω από 2 φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας πρέπει πάντοτε να ελέγχεται, ακριβώς διότι μπορεί να υποκρύπτει τόσα πολλά νοσήματα. Το πρώτο βήμα της σωστής διάγνωσης είναι η πολύ καλή λήψη ιστορικού, που θα περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και τις ώρες κατανάλωσης υγρών, καθώς και τη συχνότητα της νυκτερινής έγερσης και την ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων.

Γι’ αυτό, καλό είναι να τηρηθεί για λίγες ημέρες ένα αναλυτικό ημερολόγιο. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να ενημερώσουν τον γιατρό αν πάσχουν από προβλήματα υγείας, καθώς και για το τι είδους φάρμακα παίρνουν, αν παίρνουν κάποια αγωγή. Οι ουρολογικές εξετάσεις που συνιστώνται είναι γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων και ακολούθως υπερηχογράφημα νεφρών-ουροδόχου κύστεως. Ενδέχεται όμως να χρειασθούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως η κυστεοσκόπηση ή η ουροδυναμική μελέτη.

Exit mobile version