ΜΑΤΙΑ

Τι δείχνουν για την υγεία σου αυτές οι λεπτές κόκκινες γραμμές στα μάτια

Είναι αυτές οι μικρές, λεπτές, σχεδόν κατσαρές κόκκινες γραμμές που τρέχουν ακανόνιστα στο άσπρο τμήμα του ματιού και, με λίγη φαντασία, μοιάζουν με κεραυνούς σε ουρανό όταν ετοιμάζεται να ρίξει τρελή μπόρα. Τα κόκκινα μάτια, αν και δεν είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας, συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους όταν τα επίπεδα κούρασης ανεβαίνουν ανησυχητικά πολύ.

Συνήθως η κούραση προκαλείται από την πολύωρη έκθεση στο φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές ή από το διάβασμα. Αυτό όμως είναι μόνο ένας λόγος. Τι άλλο μπορεί να προκαλεί αυτή την αντίδραση και τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

1. Ξηροφθαλμία

 

Όπως λέγαμε, είναι η πρώτη και πιο συχνή αιτία. Ένοχη είναι η πολύωρη έκθεση σε κάποια οθόνη, αλλά και το ξηρό περιβάλλον. Για να κατευνάσεις το φαινόμενο χρησιμοποίησε ορό για τα μάτια (τεχνητά δάκρυα) ή επένδυσε σε ένα ζευγάρι γυαλιά με ειδικό φακό που ξεκουράζει από τον υπολογιστή.

2. Αλλεργίες

Σύμφωνα με την Dr. Svetlana Fisher, οφθαλμίατρο και οπτομέτρη, τα κόκκινα μάτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε τριχωτά κατοικίδια (κι ας μην έχεις ιδέα ότι μπορεί να σου συμβαίνει αυτό). Αν επαληθεύσεις ότι το κατοικίδιο σου μπορεί να είναι ο λόγος που τα μάτια σου εμφανίζουν αυτή την ερυθρότητα, καλό είναι να το κουρεύεις συχνά και να είσαι τακτική με την περιποίησή του.

Δεν είναι όμως μόνο το τρίχωμα των ζώων, αλλά και η σκόνη του σπιτιού ή η γύρη. Φρόντισε να κρατάς το σπίτι καθαρό ειδικά τις περιόδους που οι αλλεργίες βρίσκονται στο ζενίθ τους (βλ. άνοιξη) ενώ, όπως λέει η Dr. Fisher, τα χαλιά δεν συστήνονται. Επιπλέον, οι εποχικές αλλεργίες μπορεί, εκτός από κοκκινίλες στα μάτια, να κάνουν τα μάτια σου να δακρύζουν συχνά.

3. Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Αν λαμβάνεις καθημερινά φάρμακα όπως αντισταμινικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά, ακόμα και παυσίπονα, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι ουσίες που ανακουφίζουν (όπως η ιβουπροφαίνη) προκαλούν ξηρότητα και κοκκίνισμα αφού μειώνουν την ροή του αίματος στους ιστούς του ματιού. Και πάλι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τεχνητά δάκρυα (ορό) για να ανακουφιστείς.

4. Εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές είναι κι αυτές υπεύθυνες για ξηρότητα των ματιών την οποία, όπως είπαμε, μπορείς να αντιμετωπίσεις με τεχνητά δάκρυα.

5. Έλλειψη ύπνου

 

Δεν είναι μόνο το σώμα. Με τον ύπνο ξεκουράζονται και τα μάτια. Αν κοιμάσαι λιγότερο από 7-8 ώρες κάθε βράδυ, ίσως να είναι ο λόγος που ξυπνάς με μάτια γεμάτα πυκνές, κόκκινες γραμμές. 

6. Επιπεφυκίτιδα

Όταν ο επιπεφυκότας (που είναι η ιατρική ονομασία του λευκού τμήματος του ματιού) ερεθιστεί από κάποια αιτία, τα αγγεία του διαστέλλονται και η αιματική τους ροή αυξάνεται δίνοντας στο μάτι αυτή την κόκκινη όψη. Συχνά συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι η έντονη δακρύρροια (η οποία όμως βοηθά στο ξέπλυμα του ματιού) και οι έντονες εκκρίσεις βλέννας. Η επιπεφυκίτιδα βέβαια, προκύπτει συχνά και ως σύμπτωμα σε λοίμωξη του οργανισμού από κάποιον ιό ο οποίος ρίχνει τις άμυνες.

Exit mobile version