ΥΓΕΙΑ

Τι δεν κάνεις σωστά και ξυπνάς κουρασμένη, ενώ κοιμάσαι 8 ώρες

Shutterstock

Πέφτεις για ύπνο πολύ κουρασμένη και ξυπνάς σαν αντί να κοιμόσουν να δούλευες οχτάωρο. Καθόλου ωραίο αν σκεφτείς ότι όντως σε μια ώρα από την ώρα που ξυπνάς πρέπει να βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας σου για να δουλέψεις  ένα οχτάωρο (ή και βάλε) γεμάτο. Τα επίπεδα ενέργειας σου κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποσότητα του ύπνου, αλλά και με την ποιότητα. Μπορεί όντως να έχεις κοιμηθεί 8 ώρες. Αν όμως δεν έφτασες στο τελευταίο και πιο βαθύ στάδιο του ύπνου, είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσεις εξαντλημένη. Εν τω μεταξύ, αυτή η αίσθηση με τη σειρά της προκαλεί ευερέθιστα νεύρα, έλλειψη ενέργειας, συγκέντρωσης και αποδοτικότητας,  

Υπάρχει κάτι που λέγεται «υγιεινή ύπνου» και με πολύ απλά λόγια θα λέγαμε ότι είναι οι κανόνες ή -αν θέλεις- οι καλές συνήθειες που σου εξασφαλίζουν έναν ήρεμο, βαθύ,χωρίς διακοπές, ξεκούραστο και ανανεωτικό ύπνο. Οι κανόνες αυτοί αφορούν το περιβάλλον στο οποίο κοιμάσαι, τη διατροφή, την άσκηση, ακόμα και την συνολική σου καθημερινότητα. 

Να τι πρέπει να κάνεις ώστε να αρχίσεις να κάνεις τον καλύτερο ύπνο της ζωής σου. Κάθε βράδυ.

1. Πήγαινε για ύπνο την ίδια ώρα

Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο (ειδικά αν δεν έχεις σταθερό και στάνταρ ωράριο) και ίσως χρειάζεται να αναπροσαρμόσεις και την υπόλοιπη καθημερινή σου ρουτίνα για να το πετύχεις. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια πρακτική με την οποία θα εκπαιδεύσεις το σώμα και το μυαλό σου να μπαίνουν αυτομάτως σε διαδικασία ύπνου όταν φτάνει η ώρα να κοιμηθείς.

2. Μην περνάς χρόνο στο κρεβάτι την υπόλοιπη μέρα

 

Μπορεί να είναι μαλακό και άνετο, αλλά δεν είναι το κατάλληλο μέρος ούτε για να διαβάσεις, ούτε για να φας, ούτε για να βάψεις τα νύχια σου (οκ, να κάνεις σεξ μπορείς). Με αυτό τον τρόπο, υποσυνείδητα, γίνεται πιο δύσκολο να χαλαρώσεις και να αφεθείς όταν τελικά ξαπλώνεις σε αυτό για να κοιμηθείς. Καλό είναι να συνδέσεις το κρεβάτι και γενικά την κρεβατοκάμαρά σου μόνο με τον ύπνο. Έτσι θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να χαλαρώνει όντως όταν βρίσκεται σε αυτό.

3. Κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Ή τέλος πάντων αποσυνδέσου από κινητά και pc (τουλάχιστον) μισή ώρα πριν κοιμηθείς. Όσο χαλαρωτικό κι αν σου φαίνεται να βλέπεις Netflix πριν τον ύπνο, είναι ένας τρόπος να μειώσεις την ποιότητα του, αφού αυτό το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη εμποδίζει την έκκριση μελατονίνης από τον εγκέφαλό σου. Προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή αν νιώθεις ότι δε μπορείς με τίποτα να σε πάρει ο ύπνος χωρίς σειρά ή scroll down στο Instagram τουλάχιστον φρόντισε να μειώσεις τελείως τη φωτεινότητα της οθόνης σου.

4. Γυμνάσου κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Εκτός από το ότι βοηθάς τον οργανισμό και το μεταβολισμό σου με δέκα χιλιάδες τρόπους, η άσκηση σε κουράζει σωματικά, πράγμα που βοηθά να κοιμηθείς πιο βαθιά. Απλώς φρόντισε να έχεις τελειώσει την προπόνηση σου 3-4 ώρες πριν πέσεις για ύπνο ώστε να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σου να χαλαρώσει και να κατεβάσει θερμοκρασία.

5. Απόφυγε το μεσημεριανό ύπνο

Μπορεί να σε ξεκουράζει, αλλά σίγουρα έχεις διαπιστώσει και μόνη σου ότι όταν παίρνεις έναν «υπνάκο» το απόγευμα, το βράδυ τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για εσένα. Καλύτερα να κρατηθείς και, πίστεψε μας, θα αποζημιωθείς το βράδυ.

6. Μείωσε τη θερμοκρασία

Δεδομένου ότι όταν κοιμόμαστε, πέφτει φυσικά η θερμοκρασία του σώματός μας, μειώνοντας τη θερμοκρασία στο δωμάτιο υποβοηθάς τη διαδικασία. Μάλιστα η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για έναν ποιοτικό ύπνο είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

7. Σβήσε τα φωτάκια

Δίνουν μια πολύ ζεστή αίσθηση στην ατμόσφαιρα, αλλά μόνο σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού θα απολαύσεις έναν ανενόχλητο ύπνο. Επιπλέον, καλό είναι να ελαχιστοποιήσεις τους δυνατούς, επίμονους θορύβους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό επειδή μένεις σε θορυβώδη γειτονιά, χρησιμοποίησε ωτοασπίδες.

8. Πήγαινε για ύπνο μόνο όταν νυστάζεις

 

Γιατί; Επειδή το ότι είσαι «κουρέλι» από την κούραση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι νυστάζεις ουσιαστικά. Και αν δεν νυστάζεις θα αρχίσεις να στριφογυρνάς. Και αυτό αντί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς, θα σε οδηγήσει να κοιτάς το κινητό σου και να περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας με το μάτι γαρίδα.

*Οι παραπάνω συμβουλές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του γιατρού σου αν μιλάμε για σοβαρές περιπτώσεις αϋπνίας.

Exit mobile version