ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι άραγε το «σύνδρομο της τέλειας στιγμής»;

iStock

Είχες γενέθλια και το πάρτι που διοργάνωσες δεν πήγε όπως ήθελες. Η τούρτα είχε χαλάσει στο κουτί, το φόρεμα που θα φορούσες ήταν τελικά στα άπλυτα και οι μισοί καλεσμένοι δεν μπόρεσαν να έρθουν. Πήγες σε ραντεβού και ο καιρός ήταν μουντός και δεν κάτσατε στο μαγαζί που θέλατε. Ξεκίνησαν οι διακοπές σου και δεν κατάφερες να κλείσεις εισιτήρια στον προορισμό που ήθελες, αλλά ούτε και να ξεκουραστείς και η λίστα συνεχίζεται. Αλήθεια, γιατί δεν πάνε όλα τόσο τέλεια, όπως σχεδίασες; Στην τελική όμως, γιατί τόσες υψηλές προσδοκίες;

Κι όμως, η συνήθεια να θέτουμε στα πάντα απλησίαστα υψηλές προδοκίες, έχει όνομα και πρόκειται για το «σύνδρομο της τέλειας στιγμής». Οι αυξημένες προσδοκίες, το να περιμένεις δηλαδή να είναι όλα τέλεια, όπως ο καιρός, οι προσωπικές σου στιγμές ή τα επαγγελματικά σου, οδηγούν σε ένα συντριπτικό αίσθημα απογοήτευσης, επειδή στο μυαλό σου αλλιώς τα είχες κι αλλιώς κατέληξαν. Tο συναίσθημα, το οποίο όρισε η συγγραφέας των best seller,  Sarah Wilson, «χτύπησε φλέβα» στο TikTok.

Τι προκαλεί το «σύνδρομο της τέλειας στιγμής;»

Τι είναι άραγε το «σύνδρομο της τέλειας στιγμής»;

Εντυπωσιακή είναι και η αναφορά στην δύναμη της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, η οποία τις περισσότερες φορές προκαλεί αρνητικές εξελίξεις. «Οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτό συχνά αναζητούν ζητήματα ή ελλείψεις, επειδή έχουν ένα ιστορικό να αισθάνονται ότι τα πράγματα πάνε άσχημα για αυτούς και περιμένουν ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Για αρχή, μπορείς να θέσεις προτεραιότητες. Αν πρόκειται για τη σημαντική μέρα του γάμου σου και αυτό που θα τον κάνει ξεχωριστό, (σύμφωνα με τα δικά σου δεδομένα) είναι να έχει υπέροχη μουσική και νόστιμο φαγητό, τότε μην ασχοληθείς με το αν κάτι στην διαδικασία της διακόσμησης δεν βγήκε όπως είχες σχεδιάσει.

Ξεφορτώσου την ασπρόμαυρη σκέψη και αγκάλιασε περισσότερο την «γκρίζα ζώνη». Κάποια στιγμή πρέπει να ησυχάζουμε την αρνητική αυτοσυζήτηση και να ασκούμε αυτοσυμπόνοια. Μην παραλείπουμε το σημαντικό γεγονός, ότι αρκετές φορές πίσω από ένα πλάνο που χάλασε, προκύπτει κάτι καλύτερο, που ούτε καν είχες φανταστεί.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την δύναμη των social media, τα οποία καθορίζουν από μόνα τους «ιδανικά». Όταν ζούμε τη στιγμή, θα πρέπει να είμαστε μέσα σε αυτή και όχι απλά να την φωτογραφήσουμε και να την αφήσουμε να περάσει. Η ουσία είναι να διακρίνεις αυτό που είναι αυθεντικό για σένα και όχι αυτό που θα φανεί αξιοζήλευτο στους άλλους. Η προσγείωση στην στιγμή θα αποτελέσει πραγματικά τον σύμμαχό σου.

Exit mobile version