ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνεις όταν το άγχος και το στρες «χτυπάνε» στο έντερο

iStock

Ο καθένας μας μπορεί να αγχώνεται όχι μόνο με διαφορετικά πράγματα, αλλά και με διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς, μπορεί να σε κάνει να έχεις μια απελπισμένη ανάγκη να τρέξεις στην τουαλέτα, ακριβώς πριν από ένα γεγονός που σου δημιουργεί ένταση, όπως π.χ. πριν από μία μεγάλη παρουσίαση. Πώς όμως μπορεί να επηρεάζει την υγεία του εντέρου σου, το άγχος και το στρες; 

Το άγχος είναι ουσιαστικά υπερβολική ανησυχία, η οποία συνήθως σε κάποιο βαθμό είναι παράλογη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο. Αλλά σε περιπτώσεις όπου το άγχος είναι χρόνιο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για να ανησυχείς πραγματικά, μπορεί να γίνει επιβλαβές. Ανάμεσα στα συμπτώματα του άγχους μπορεί να βιώνεις, είναι η υπερβολική ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαταραχές ύπνου, μυϊκή ένταση, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αδυναμία να χαλαρώσεις και φυσικά, στομαχικές διαταραχές.

Όταν το άγχος και το στρες «χτυπάνε» στο έντερο

Γιατί το άγχος και το στρες «χτυπάνε» στο έντερο;

Η επιστήμη επισημαίνει ότι το στρες, το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές, έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και πολλά άλλα. Αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για το στομάχι μας λόγω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, είναι η φυσική και χημική αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το στρες και το άγχος προκαλούν γαστρεντερική δυσφορία, ή το αντίστροφο, αλλά υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ των δύο. Επιπλέον, το έντερο παράγει το 90% του νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση που ονομάζεται σεροτονίνη, επηρεάζοντας άμεσα την ψυχική μας κατάσταση.

Το άγχος λοιπόν, μπορεί να συμβάλει σε στομαχικές διαταραχές και προβλήματα με το έντερο, τα οποία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή το μικροβίωμα μας μπορεί να αλλάξει με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν, ότι αυτό λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή μια αλλαγή στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα ανησυχίας, πίεσης και να επηρεάσει τη διάθεσή του.

Οι στομαχικές διαταραχές σε στρεσογόνες στιγμές μπορεί επίσης να προκληθούν από την αύξηση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πιο κοινό σύμπτωμα, σε ανθρώπους σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι το στρες και το άγχος.

Πώς να φροντίσεις την υγεία του έντερου σου

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος τα οποία σχετίζονται με το άγχος, είναι να αποκλείσεις τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως την ευαισθησία ή τη δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να διατηρήσεις το έντερο σου υγιές είναι:

  • Να τρως μικρότερα, πιο συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Να απολαμβάνεις τα γεύματά σου, τρώγοντας αργά σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος ή περισπασμούς.
  • Να ενσωματώσεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι και kombucha για να ενισχύσεις την εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου.
  • Να χρησιμοποιείς βότανα, όπως το χαμομήλι για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα.
  • Να αποφεύγεις επεξεργασμένα τρόφιμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από το άγχος

Όταν μιλάμε για ανακούφιση από το άγχος, είναι σημαντικό να είσαι ρεαλίστρια σχετικά με τα πράγματα που μπορούμε να έχουμε υπό τον έλεγχό μας. Δεν μπορείς να αλλάζεις δουλειά, σχέσεις, φίλους, την οικονομική σου κατάσταση, την κοινωνία κ.λπ. γιατί σε αγχώνουν. Το να αλλάξουμε τα πράγματα έξω από εμάς είναι εφικτό, αλλά όχι πρακτικό. Το πρακτικό είναι πώς διαχειριζόμαστε το άγχος.

Έτσι, σε μια στρεσογόνα στιγμή, προσπάθησε να ελέγξεις τον ρυθμό της αναπνοής, με αργές εισπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο θα ρίξεις τον καρδιακό σου παλμό, αλλά και την αρτηριακή σου πίεση. Επιπλέον, προσπάθησε να εστιάσεις στην πραγματικότητα και να μην σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα.

Το άγχος μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να ενσωματώσεις τις παρακάτω συμβουλές στην καθημερινότητά σου, προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του άγχους:

  • Προσπάθησε να τρως ισορροπημένα γεύματα.
  • Φρόντισε να έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, πέφτοντας στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
  • Ενσωμάτωσε ασκήσεις χαλάρωσης στην καθημερινότητά σου.
  • Πες ναι στη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα καρδιαγγειακές ασκήσεις για να βοηθήσεις στην αποβολή της ορμόνης του στρες από τον οργανισμό σου.
Exit mobile version