Τι πονάει περισσότερο; Ο χωρισμός από έναν άντρα ή από μια φιλία;
- 14 ΑΠΡ 2015
Αν είχες κι εσύ λεύκωμα στα μαθητικά σου χρόνια σίγουρα θα θυμάσαι τις ερωτήσεις ''τι εστί φιλία'' και ''τι εστί έρως''. Όλες γράφαμε ιστορίες ολόκληρες όσον αφορά τη φιλία ενώ στον έρωτα κάπως διστάζαμε.
Αφενός γιατί δεν ξέραμε τι ήταν πέρα από το ότι ”τα έχω με τον Κωστάκη και θα παντρευτούμε” και αφετέρου γιατί δίναμε έστω και ασυναίσθητα περισσότερη βάση στη φιλία. Σαν να υπακούγαμε το ένστικτό μας, σα να θεωρούσαμε ότι η φιλία είναι μία τόσο πολύτιμη αξία, που ο έρωτας δεν φτουράει μπροστά της.
Θα μου πεις (και με το δίκιο σου), ότι ο έρωτας όταν βιώνεται σε έντονο βαθμό είναι ένα συναίσθημα που δεν έχει καμία σχέση με τη φιλία. Δε θα διαφωνήσω μαζί σου. Άλλα τα συναισθήματα σε μια φιλία και άλλα με το έτερον ήμισυ. Όταν όμως έρχεται ο χωρισμός με τον σύντροφό σου ή χαλάει μια φιλία, τότε ασυναίσθητα αρχίζεις να συγκρίνεις τις δύο καταστάσεις.
Κατά την άποψή μου και τα βιώματά μου, το τέλος μιας φιλίας είναι περισσότερο οδυνηρό από έναν χωρισμό (τουλάχιστον για να ξεπεράσεις το χωρισμό βλέπει και το Girlfriend’s Guide to Divorce κάθε Τρίτη στις 21.00 στον OTE CINEMA 1HD και παίρνεις ιδέες) Και όταν λέω φιλία, εννοώ τη στενή, τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις ζήσει έντονες καταστάσεις, έχεις μοιραστεί τα εσώψυχα σου, τον θεωρείς ένα κομμάτι της ζωής σου. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σε μια φιλία επιφανειακή που συναντιόσασταν μέσα από κοινές παρέες.
Όπως και ο χωρισμός, έτσι και το τέλος μιας φιλίας είναι ένα είδος πένθους
Νιώθεις απογοήτευση, θυμό, στεναχώρια και περνάς αρκετά στάδια μέχρι να αποδεχτείς την κατάσταση. Μπορεί να τη δεις στον ύπνο σου, να είσαι γεμάτη ερωτηματικά, να κλειστείς στον εαυτό σου.
Το οριστικό τέλος μιας φιλίας, σημαίνει το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Συνήθειες, αστεία, συμβουλές, κοινά χόμπι και δραστηριότητες φτάνουν στο τέλος τους. Αν αυτό το τέλος είναι άσχημο τόσο βαθύτερα είναι τα τραύματα στην ψυχή σου. ”Trust is like a mirror, you can fix it if it’s broken, but you can still see the crack in that mother f*** reflection”, είχαν πει η Lady Gaga και η Beyonce και στο θέμα της φιλίας, αν η εμπιστοσύνη προδοθεί τότε το τέλος της είναι οδυνηρό.
Μαζί σε όλα
Ο ”χωρισμός” μεταξύ κολλητών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε έχει δει στην καλύτερη φάση της ζωής σου αλλά και στη χειρότερη. Όπως, τότε που ο πρώην σου σε χώρισε με ένα μήνυμα στο κινητό. Είχες να βγεις μια εβδομάδα από το σπίτι, ήσουν μόνο με τις πιτζάμες και έτρωγες παγωτό μαζί με πατατάκια. Ή τη φορά που δεν πήρες τη δουλειά που ήθελες τόσο πολύ και έκλαιγες όλο το βράδυ κοιτώντας το ταβάνι.
Μαζί της συζητούσες τα πάντα. Ήξερε κάθε λεπτομέρεια από τα παιδικά σου χρόνια, γνώριζε πως θα σου συμπεριφερθεί, θυμόταν ποια μέρα του μήνα σου ερχόταν περίοδος ενώ οι γονείς σου ήταν δικά της πρόσωπα. Γνώριζε σε τι έχεις αλλεργία, ποια περιοδικά διαβάζεις, συμβούλευε τον σύντροφό σου ποιο είναι το καταλληλότερο δώρο για εσένα, ήξερε ποια χρονική περίοδο είχες σχέση και με ποιον.
Ήταν κάτι σαν προέκταση του εαυτού σου και το αντίστροφο
Όχι με την εγωιστική έννοια, αλλά ότι είχατε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που μόλις με ένα βλέμμα μπορούσατε να συνεννοηθείτε. Ειδικότερα, αν γνωριζόσασταν από μικρές, πλέον η συνεννόηση ήταν αυτόματη. Δε χρειάζονταν πολλά λόγια.
Με την κολλητή είσαι ο εαυτός σου. Θα βγάλεις διάφορους ”περίεργους” ήχους και θα γελάσετε υστερικά. Ωστόσο, μπροστά στον σύντροφό σου, μπορείς να το κάνεις; Όχι. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αποφασίζατε να βγείτε και να πιείτε μέχρι να μεθύσετε. Και οι δυο σας έχετε δει η μια την άλλη στη λεκάνη της τουαλέτας να βγάζετε ό,τι ήπιατε σε ένα ρακομελάδικο που είδατε τυχαία στο δρόμο.
Αυτήν την πλευρά του εαυτού σου, δύσκολα μπορείς να τη δείξεις και να την μοιραστείς με τον σύντροφό σου.
Ας είμαστε ειλικρινείς, ο έρωτας απαιτεί θαυμασμό και όταν ο άλλος σε βλέπει στα πατώματα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δίνεις μια μικρή κλωτσιά στη ιδεατή μορφή που έχει πλάσει ο άλλος για σένα
Στον έρωτα υπάρχει ο εγωισμός, ο ενθουσιασμός, η ζήλια και είναι σε πολλές περιπτώσεις βραχυπρόθεσμος. Στη φιλία, υπάρχει αγάπη. Μια βαθιά σύνδεση μεταξύ δύο ατόμων που δε συνδέονται με δεσμούς αίματος αλλά επέλεξαν να περάσουν τη ζωή τους σα να ήταν αδέρφια. Η ζήλια και ο εγωισμός μπορεί να υπάρχουν, όμως είναι σε μικρότερο βαθμό από ότι στις ερωτικές σχέσεις.
Κάθε φορά που ακούω ότι δυο στενοί φίλοι τσακώθηκαν, συνήθως τους συμβουλεύω να μιλήσουν. Να συζητήσουν, να βγάλουν ό,τι παράπονα έχουν και τον θυμό που κρατούν μέσα τους. Πολλές φορές, μια παρεξήγηση ίσως είναι η αφορμή για ένα μεγάλο ξέσπασμα από πιεσμένα συναισθήματα που δε βγήκαν στη φόρα επειδή και οι δυο φοβήθηκαν το ενδεχόμενο τσακωμού.
Αν το έχεις ζήσει και εσύ, σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα τσίμπημα στην καρδιά όταν αντίκρισες την παλιά σου κολλητή που πλέον δεν μιλάτε.
Κάνε τα δάκρυα, χαρά
Για πολλούς, όπως και για εμένα, οι φίλοι είναι τα αδέρφια που πάντα θα θέλαμε να έχουμε και το ”κόψιμο” αυτού του δεσμού συνοδεύεται από έντονο πόνο. Αντίθετα, όσο δύσκολος και αν είναι ένας χωρισμός, ξεπερνιέται. Με τη συμπαράσταση της κολλητής που θα ξέρει καλά πως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Μια φίλη μου είχε πει πως τα δάκρυα από στεναχώρια είναι αλμυρά και της χαράς, γλυκά. Αν διανύεις μια τέτοια φάση, πάρε το τηλέφωνο και κάνε αυτά τα δάκρυα πιο γλυκά και από προφιτερόλ.
Γιατί ο χωρισμός από έναν σύντροφο αντέχεται, από την κολλητή, όμως, δεν ξεπερνιέται ποτέ.