ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν βγεις για ραντεβού μετά από καιρό;

Unsplash

Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα και αμέτρητοι life coaches και ψυχολόγοι που έχουν κάνει λόγο για τον πόνο από ένα χωρισμό. Πόσο μάλλον από μία μακροχρόνια σχέση, καθώς η διακοπή της είναι πιο επώδυνη και δύσκολη από τις πιο σύντομες, αν και «πολλά υποσχόμενες» σχέσεις.

Η απώλεια μιας σχέσης φέρνει πόνο και θλίψη, η οποία μπορεί να μοιάζει με πένθος και να οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη. Το να πενθήσεις για μια σχέση, ακόμα και σύντομη, θέλει χρόνο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει στεναχώρια, θλίψη, θυμός (συνυφασμένα με ενοχές και αυτοκριτική) για ένα διάστημα λίγων μηνών, που εξαρτάται από τη συναισθηματική επένδυση στη σχέση. Πέρα όμως από την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συναισθημάτων, το επόμενο δύσκολο κομμάτι είναι τα ραντεβού.

Μπορεί να αισθάνεσαι ανασφάλεια ή να έχεις ξεχάσει πώς λειτουργούν τα ραντεβού ή να φοβάσαι να έρθεις πιο κοντά με έναν άγνωστο. Μπορεί επίσης να αισθανθείς άβολα ή ακόμα και ότι απατάς τον πρώην σύντροφό σου. Τη στιγμή όμως που θα θες να εξερευνήσεις τις επιλογές σου και να βγεις ραντεβού, καλό είναι να σκεφτείς τους παρακάτω παράγοντες.

Unsplash

Σιγουρέψου ότι θες να βγεις ραντεβού

Το να κάνεις εγγραφή σε ένα dating app, για να κάνεις τον πρώην σου να ζηλέψει ή για να μην κοιμάσαι τα βράδια μόνη, δεν είναι καλή ιδέα. Διότι, όταν υποκινείσαι από τον φόβο της μοναξιάς, τότε δεν είσαι συναισθηματικά διαθέσιμη, κάτι που είναι απαραίτητο αν θες να προχωρήσεις στην προσωπική σου ζωή. Όταν νιώσεις την λαχτάρα να γνωρίσεις κάποιον, ακόμα και αν δεν έχεις την προσδοκία να είναι ο «ένας», αλλά και όταν έχεις πάψει να αναφέρεσαι στον πρώην σου, τότε κατά μεγάλη πιθανότητα, είσαι έτοιμη να μπεις στο παιχνίδι.

Δες το σαν ευκαιρία μάθησης

Υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι, το ραντεβού έχει να κάνει αποκλειστικά με την εύρεση ενός νέου συντρόφου ή απλώς για περιστασιακό σεξ. Αλλά μπορείς ακόμα να κερδίσεις εμπειρίες ακόμα και αν δεν κοιμηθείς με το άλλο άτομο. Έτσι, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ρομαντική σπίθα στο ραντεβού, σκέψου το αλλιώς.

Ίσως αποκτήσεις έναν νέο φίλο που μοιράζεται το ίδιο πάθος για την παρακολούθηση ενός αθλήματος. Ή μπορεί να ανακαλύψεις ένα τέλειο νέο εστιατόριο απλά επειδή βγήκες με κάποιον. Το να βλέπεις το ραντεβού ως ευκαιρία να βιώσεις και να μάθεις νέα πράγματα μπορεί να το κάνει διασκεδαστικό – όσο καλά (ή κακά) κι αν πάει το ίδιο το ραντεβού. Θα έχεις και μία ιστορία να λες με τους φίλους σου και να γελάς.

Διάλεξε πράγματα που θα έκανες και μόνη σου

Και για να μη γυρίσεις και πεις «έχασα τον χρόνο μου», επέλεξε εσύ πώς θες να περάσεις αυτό το ραντεβού σου. Δεν είναι ανάγκη να πας σε κάποιο gourmet εστιατόριο ή για κρασί. Μπορείς να πας και σε μία καφετέρια ή σε κάποιο εστιατόριο που έχει το φαγητό που σου αρέσει. Όσο πιο οικείο το περιβάλλον για σένα, τόσο πιο άνετα θα νιώθεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Μην επιτρέψεις να καταστραφεί από ένα άτομο η εμπειρία των ραντεβού

Γνωρίζοντας πολύ κόσμο, μαζί με τους καλούς θα γνωρίζεις και «ακατάλληλους» για σένα συντρόφους και είναι επόμενο. Το να μην έχεις υψηλές προσδοκίες και να είσαι ρεαλίστρια, θα σε κάνει να βλέπεις πιο καθαρά, ενώ μέσα από τα ραντεβού θα γνωρίσεις τα δικά σου όρια και τι πραγματικά σου αρέσει. Μην απογοητευτείς και εστίασε στην διαδικασία.

Σημείωσε τις ερωτήσεις του ραντεβού

Όταν έχεις σχέση, έχεις κοινές εμπειρίες με τον άλλο άνθρωπο, ενώ νιώθεις οικεία να συζητήσεις τα πάντα. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τι θα πεις και πότε. Το ίδιο φυσικά δεν συμβαίνει στο πρώτο ραντεβού με ένα άγνωστο. Για να μην πανικοβληθείς για τη πορεία του ραντεβού, μπορείς να γράψεις στο σημειωματάριο του κινητού σου, μερικές ερωτήσεις που εσύ θα ήθελες να ξέρεις για τον άλλον άνθρωπο ή που πιστεύεις ότι θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της συζήτησης.