ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρως για να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα

Unsplash

Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς πως το φαγητό δεν είναι μόνο απόλαυση ή ανάγκη ώστε να παραμείνεις όρθια, αλλά καθοριστικός παράγοντας υγείας κι ευεξίας. Το «είμαστε ό,τι τρώμε» είναι μία από τις πιο εύστοχες διαπιστώσεις και καλό θα ήταν να υπάρχει πάντα κατά νου.

Πέρα όμως από το ατομικό συμφέρον, οι σωστές διατροφικές συνήθειες έχουν θετικό αντίκτυπο και στη ζωή του πλανήτη. Η επίδραση είναι τεράστια. Μελέτες επισημαίνουν με κάθε τρόπο πως η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο απαραίτητη ώστε να ζήσουμε εμείς καλά, αλλά κι αυτός ο πολύπαθος πλανήτης καλύτερα.

Μετά από έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard που διήρκεσε 3 ολόκληρα χρόνια και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν τους βασικές άξονες της «ιδανικής διατροφής», όσων δηλαδή πρέπει να μάθουμε να τρώμε και κυρίως τις ποσότητές τους, προκειμένου να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, να περιοριστούν οι χρόνιες παθήσεις και να μειωθεί η επιβάρυνση του πλανήτη, ο οποίος «λυγίζει» υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφών, όπως είναι το κόκκινο κρέας.

Η μαζική κρεατοφαγία, όπως συντηρείται σε πολλές χώρες, βλάπτει τη γη, τόσο σε επίπεδο ρύπανσης, όσο και πόρων. Λαοί όπως οι Αμερικανοί, καταναλώνουν 6πλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος, όσο χώρες της Ανατολικής Ασίας δεν τηρούν το μέτρο στην κατανάλωση ψαριού.

Η μη υγιεινή διατροφή βλάπτει πιο πολύ κι από τις κακές συνήθειες

Η έκκληση για δραστική αλλαγή της διατροφικής ρουτίνας του μέσου ανθρώπου είναι ολοένα και πιο επιτακτική. Το επιχείρημα, ένα: η ανθυγιεινή διατροφή σκοτώνει περισσότερο απ’ ό,τι το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το σεξ χωρίς προφύλαξη. Τι περιλαμβάνει λοιπόν η πρότυπη διατροφή;

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές του Harvard, το 35% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά πρέπει να προέρχεται από δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες φυτικής αντί για ζωικής προέλευσης, ενώ η ιδανική ποσότητα φρούτων και λαχανικών υπολογίζεται στο μισό κιλό.

Τι πρέπει να τρως λοιπόν;

Πιο αναλυτικά, οι 2.300- 2.500 θερμίδες που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος, «σπάνε» ιδανικά ως εξής:

250 γραμ. γαλακτοκομικά

300 γραμ. λαχανικά

200 γραμ. φρούτα

232 γραμ. προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά)

75 γραμ. όσπρια

50 γραμ. πατάτα

50 γραμ. ξηροί καρποί

28 γραμ. ψάρι

13 γραμ. αυγά

29 γραμ. κοτόπουλο

7 γραμ. χοιρινό ή μοσχάρι ή αρνί

31 γραμ. ζάχαρη

50 γραμ. ελαιόλαδο