ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις και πώς τις αντιμετωπίζεις;

Unsplash

Αν έχεις ξυπνήσει ξαφνικά μούσκεμα στον ιδρώτα ξέρεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει να βιώνεις νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτές μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, αλλά είναι πολύ συχνές στις γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση: Έρευνες δείχνουν ότι έως και το 74% των γυναικών σε αυτήν την περίοδο ζωής τους τις βιώνουν.  

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν είναι μόνο άβολες, αλλά μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τον ύπνο σου και τη συνολική σου υγεία. Παρακάτω θα βρεις τι τις προκαλεί και τρόπους για να τις σταματήσεις και πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου για τα συμπτώματά σου. Σημείωση: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονες για να ζητήσεις βοήθεια.

Τι είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις;

Ο όρος «νυχτερινές εφιδρώσεις» αναφέρεται σε ξαφνικές αυξήσεις της θερμοκρασίας που συμβαίνουν στο σώμα σου, ενώ κοιμάσαι. Ξέρουμε ότι εμφανίζονται ξαφνικά, διαρκούν από λίγα έως 10 λεπτά και μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις έντονη εφίδρωση στο πρόσωπο και στο άνω μέρος του σώματος. Μετά, μπορείς να νιώσεις ένα κρύο αίσθημα, καθώς η θερμοκρασία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι συχνές κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αλλά οι συχνότητές τους διαφέρουν. Μπορεί να εμφανίζονται λίγες φορές τον μήνα ή πολλές φορές την ημέρα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκούν για χρόνια, μερικές φορές έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το πότε εμφανίστηκε η πρώτη έξαψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις και πώς τις αντιμετωπίζεις;

Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις;

  • Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά και ορμονικά αντικαταθλιπτικά μπορούν να είναι υπεύθυνα για τις νυχτερινές εφιδρώσεις ως παρενέργεια.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Το άγχος, οι στρες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.
  • Αλλαγές στον ύπνο: Η απότομη αλλαγή στις συνήθειες ύπνου, όπως η αλλαγή των ωρών ύπνου ή η χρήση φωτεινών οθονών πριν τον ύπνο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Θερμοκρασία δωματίου: Η θερμοκρασία του δωματίου επηρεάζει άμεσα τη θερμοκρασία του σώματος. Αν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό, είναι φυσιολογικό το σώμα να αρχίσει να ιδρώνει για να κρυώσει. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά κυμαίνεται συνήθως στο εύρος των 15 – 19 βαθμούς Κελσίου.
  • Ο ύπνος με άλλο άτομο: Αν δυσκολεύεσαι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου μόνη σου, σκέψου πόσο δύσκολο θα είναι αν κοιμάσαι και με άλλο άτομο.
  • Aλκοόλ: Μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή εφίδρωση επηρεάζοντας τη θερμορύθμιση του σώματος και επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου.
  • Θυρεοειδής αδένας: Αν η θυροειδής δραστηριότητα είναι υπερβολική (υπερθυρεοειδισμός), μπορεί να αυξήσει την αναπνευστική και καρδιακή συχνότητα, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση νυχτερινών εφιδρώσεων.

Πώς θα σταματήσεις τις νυχτερινές εφιδρώσεις;

Ρύθμισε τη θερμοκρασία του δωματίου σε φιλικό για τον ύπνο επίπεδο. Φόρα ελαφριά, δροσερά ρούχα κατά τη διάρκεια της νύχτας και χρησιμοποίησε δροσερά σεντόνια και μαξιλαροθήκες. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο και πικάντικων ή ζεστών τροφών. Επίσης, εφάρμοσε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή η αναπνευστική άσκηση.

Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι συχνές ή σου προκαλούν δυσφορία, συνιστάται να συμβουλευτείς έναν ιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπευτικές επιλογές.

Exit mobile version