ΑΓΧΟΣ

Τι σημαίνουν οι εφιάλτες σου και τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς μια και καλή

Shutterstock

Σου προκαλούν σύγχυση, σε βάζουν να αναρωτιέσαι τι έχει συμβεί τώρα,  ποια είσαι, που είσαι, αν όντως σου έχουν συμβεί όλα αυτά τα δράματα που είδες να σου συμβαίνουν.

Όλοι θέλουμε να ξυπνάμε έτσι

 

Αλλά μπορεί να ξυπνήσουμε και έτσι.

 

Άσχημα όνειρα. Καθόλου ωραίο.

Ακόμα και τη στιγμή όμως που θα πεις «φιου, ήταν εφιάλτης», η αίσθηση ότι σου συνέβη κάτι πάρα πολύ κακό συνεχίζει να σε ακολουθεί ακόμα και πολλές ώρες αργότερα. Φρίκη.

Πώς επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σου τα όνειρα που επαληθεύουν τους μεγαλύτερους σου φόβους;

Όσο παράδοξο ή απίστευτο κι αν σου ακούγεται, θετικά. Έρευνες πάνω στο θέμα έχουν δείξει ότι τα αρνητικά όνειρα είναι στην πραγματικότητα θετικά για την εγκεφαλική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση για την ψυχολογία σου.

Ενισχύουν την δημιουργικότητα σου, απομακρύνουν το στρες ειδικά αν συνδέονται με ένα τραυματικό γεγονός που όντως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Μόνο αν οι εφιάλτες σου είναι συχνοί (συμβαίνουν τακτικά για ένα μήνα περίπου) ή μεγάλοι σε διάρκεια (σε όρους ύπνου πάντα), τότε μπορούν να επηρεάσουν την συναισθηματική και πνευματική σου υγεία.

«Πιστεύουμε ότι ο λόγος που οι εφιάλτες μπορούν να γίνουν τόσο συχνοί είναι για να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς στρεσογόνα γεγονότα» δήλωσε η Anne Germain, διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, στο CNN.

Τα άσχημα νέα, όπως προσθέτει, είναι ότι αν τα κακά όνειρα συμβαίνουν για περισσότερο διάστημα από έναν ή δύο μήνες, δεν είναι καλό.

«Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιοι. Αρχικά, ο ύπνος μας διακόπτεται και ύστερα, μπορεί να αγχωνόμαστε όταν σκεφτόμαστε τα όνειρα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

 

Μάλιστα υπάρχει και σχετική έρευνα που το επιβεβαιώνει αυτό. Το 2009, Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 600 μαθητές λυκείου από τους οποίους ζήτησαν να περιγράψουν τη ζωή τους, αλλά και τις εμπειρίες τους με τους εφιάλτες για ένα χρόνο, δεδομένα που συσχέτισαν με τα επίπεδα άγχους τους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Dreaming, έδειξαν ότι αυτοί που έβλεπαν ενοχλητικά ή τρομακτικά όνειρα σε τακτική βάση, είχαν υψηλότερα επίπεδα εσωτερικού άγχους σε σύγκριση με αυτούς οι οποίοι μπορεί να βίωναν μια δύσκολη κατάσταση στην πραγματική ζωή, όπως π.χ. το διαζύγιο των γονιών τους.

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο βέβαια είναι αν κάτω από τις συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις υπήρχε κάποια επιβεβαιωμένη συναισθηματική αστάθεια ή αν οι εφιάλτες συνεχίζονται από το άγχος που προκαλείται από τους ίδιους τους εφιάλτες.

3 συμβουλές για να τα βάλεις ακόμα και με τους χειρότερους εφιάλτες

Και τώρα που τα γνωρίζεις όλα αυτά, εσύ που βλέπεις συχνά εφιάλτες, τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το φαινόμενο;

1. Γίνε πιο προσεκτική με αυτά που τρως, βλέπεις ή κάνεις πριν πέσεις για ύπνο τα οποία, υποσυνείδητα, μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους σου.

2. Αν οι εφιάλτες έχουν αρχίσει μετά από ένα γεγονός που σε «πόνεσε» (π.χ. ένας χωρισμός, ένας θάνατος), προσπάθησε να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου, είτε συζητώντας, είτε καταγράφοντας τις σκέψεις σου. Είναι απελευθερωτικό.

3. Όπως συμβουλεύει και ο κλινικός ψυχολόγος Dr. John Mayer, μια τεχνική/μέθοδος/ you name it για να αποφύγεις τα άσχημα όνειρα είναι, πριν πέσεις για ύπνο να προσπαθήσεις να φανταστείς κάτι πολύ πολύ όμορφο (π.χ. μια όμορφη ανάμνηση ή κάτι που έχεις κανονίσει να κάνεις και σε ενθουσιάζει).

Τέλος, μία ακόμα πιο άμεση τακτική ώστε να «νικήσεις» έναν χρόνιο εφιάλτη είναι «να το ξαναπαίξεις στο μυαλό σου πριν κοιμηθείς, αλλά με διαφορετικό και πιο χαρούμενο τέλος». 

Exit mobile version