ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει και δεν μπορείς να σταματήσεις να τραβάς τα μαλλιά σου; 

Pexels

Η τάση να τρώει κάποιος τα μαλλιά του (σύνδρομο Ραπουνζέλ) ή να τα τραβάει (τριχοτιλλομανία), κάποτε αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία, ακόμη και ως αστείο. Ωστόσο, έπειτα από σειρά μελετών και θανατηφόρα κρούσματα αυτών των «περίεργων» συμπεριφορών, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρόκειται για σοβαρές, ψυχικές διαταραχές.

Η τριχοτιλλομανία λοιπόν, είναι μια σοβαρή διαταραχή κατά την οποία τα άτομα νιώθουν μια ακατανίκητη επιθυμία να τραβούν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματός τους. Το ξερίζωμα αυτό, μπορεί να γίνει σε τέτοιο βαθμό και ένταση, που μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία και φαλακρά σημεία. Το τράβηγμα δεν περιορίζεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα μέρη του σώματος, όπως οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, το εφηβαίο, τα χέρια, τα πόδια, και oι μασχάλες.

Τι συμβαίνει και δεν μπορείς να σταματήσεις να τραβάς τα μαλλιά σου; 

Η διαταραχή αυτή μπορεί να ποικίλλει ως προς τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια. Επηρεάζει πολλά άτομα παγκοσμίως και είναι πιο κοινή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά της διαταραχής τραβήγματος των μαλλιών επηρεάζει περίπου το 1-2% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες.

Αυτή η κατάσταση εμπίπτει στην ταξινόμηση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι θεραπεύσιμη.

Πότε και γιατί ξεκινά κάποιος να τραβάει τα μαλλιά του;

Η τριχοτιλλομανία είναι δυνατό να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, συνήθως, εμφανίζεται στο τέλος της εφηβείας, στα 13 ή 14 χρόνια, υποδεικνύοντας ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλείται από ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, μερικές φορές ξεκινά νωρίς, από την παιδική ηλικία, όταν το βρέφος μπορεί για πρώτη φορά να φτάσει και να τραβήξει την τρίχα. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλά άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, ξεκινούν να τραβούν τα μαλλιά τους, σε περιόδους άγχους.

Πώς εμφανίζεται η τριχοτιλλομανία;

Τα συμπτώματα της τριχοτιλλομανίας μπορεί να είναι τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τριχόπτωση, φαλακρά σημεία και σπασμένους ή κατεστραμμένους θύλακες τρίχας. Τα συναισθηματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και αμηχανίας. Συχνά συνοδεύεται από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει με άλλες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που επικεντρώνονται στο σώμα, όπως το σκάλισμα του δέρματος και το δάγκωμα των νυχιών.

Όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, τραβούν τις τρίχες με τα δάχτυλα ή τσιμπιδάκι, συχνά καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, διαβάζουν, σκέφτονται, μιλούν στο τηλέφωνο ή κοιτάζουν στον καθρέφτη. Μάλιστα, είναι πολύ σύνηθες η διαδικασία να εμπεριέχει ένα τελετουργικό ή αίσθημα για την «κατάλληλη τρίχα» που θα πρέπει να τραβηχτεί, αγγίζοντας και παίζοντας με τη βγαλμένη τρίχα, δαγκώνοντας ή και καταπίνοντάς την.

Τι προκαλεί τη συγκεκριμένη διαταραχή;

Μέχρι σήμερα, τα αίτια της διαταραχής παραμένουν άγνωστα. Υπάρχει μια προκαταρκτική ένδειξη, που δείχνει πως πρόκειται για νευρο-βιολογική διαταραχή και πως η γενετική ίσως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξή της.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανές αιτίες της τριχοτιλλομανίας μπορεί να περιλαμβάνουν γενετική προδιάθεση, νευροβιολογικές ανωμαλίες και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τριχοτιλλομανία έχουν συχνά μέλη της οικογένειάς τους με τη διαταραχή ή άλλες συναφείς καταστάσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή το σύνδρομο Tourette. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κληρονομική συνιστώσα στη διαταραχή.

Τι μπορείς να κάνεις αν τραβάς τα μαλλιά σου;

Οι μέθοδοι θεραπείας που μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της τριχοτιλλομανίας, περιλαμβάνουν στρατηγικές όπως:

  • Θεραπεία αντιστροφής συνήθειας

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των συμπεριφορών και των μοτίβων δραστηριότητάς σας. Βοηθώντας σας να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση, αυτή η θεραπεία σας διδάσκει να κόψετε συνήθειες, όπως το τράβηγμα μαλλιών.

  • Ομαδική θεραπεία και υποστήριξη 

Τα άτομα με τριχοτιλλομανία μπορεί να ωφεληθούν από συγκεκριμένους τύπους ομαδικής θεραπείας ή υποστήριξης.

  • Άλλες θεραπείες που σχετίζονται με την τριχοτιλλομανία 

Τα άτομα με τριχοτιλλομανία που αντιμετωπίζουν ήδη τριχόπτωση ή ουλές, μπορεί να χρειαστεί να δουν άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και ειδικούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία σχετικών δερματικών προβλημάτων ή βλαβών. Οι πλαστικοί και οι επανορθωτικοί χειρουργοί, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μεταμόσχευση δέρματος για τις πληγείσες περιοχές του σώματος.

Exit mobile version