ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει όταν ο ψυχοθεραπευτής σου κάνει ghosting;

iStock

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία λυτρωτική, κατά την οποία ένα άτομο συνομιλεί με τον σύμβουλο ψυχικής υγείας, κυρίως τον ψυχολόγο του ή τον ψυχίατρό του, ελεύθερα σε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς επίκριση για όσα τον απασχολούν. Αυτή η διαδικασία, προκειμένου να είναι επιτυχημένη, πρέπει να έχει μια συνέπεια στα ραντεβού, τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον θεραπευόμενο, καθώς οι «ευάλωτες» συζητήσεις γίνονται με υπόβαθρο τον σεβασμό.

Ας μιλήσουμε τώρα για το ghosting. Τι είναι; Το ghosting είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, όπως και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές. Μιλάμε για ghosting όταν κάποιος διακόπτει απότομα οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση, συνήθως ρομαντική ή φιλική. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του. Και θα μου πεις γιατί συζητάμε το ghosting, ενώ μιλoύσαμε για ψυχοθεραπεία; Επειδή συμβαίνει και οι ψυχολόγοι να κάνουν ghosting στους θεραπευόμενούς τους. 

Οι σχέσεις με τον ψυχοθεραπευτή είναι από τις πιο ουσιαστικές και προσωπικές που μπορούμε να αναπτύξουμε. Αυτές οι σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση. Ωστόσο, όπως και σε κάθε ανθρώπινη σχέση, μπορεί να αντιμετωπίσουμε απρόσμενες δυσκολίες.

Στην περίπτωση που ο ψυχοθεραπευτής κάνει ghosting, αυτό μπορεί να αφήσει τους θεραπευόμενους με αίσθημα εγκατάλειψης, μπέρδεμα και τραύμα. Καθώς οι θεραπευόμενοι προσπαθούν να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους, η σιωπή των ψυχοθεραπευτών μπορεί να εντείνει την ανασφάλεια τους και να επηρεάσει την πρόοδο της θεραπείας.

Τι συμβαίνει όταν ο ψυχοθεραπευτής σου κάνει ghosting;

Για να το δικαιολογήσουν οι ασθενείς, συχνά αναμασούν καταστάσεις και φαντάζονται τα χειρότερα σενάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές από το Columbia University, το 21,3% των ασθενών που εγκαταλείφθηκαν από τους θεραπευτές τους πίστευαν ότι αυτό συνέβη, επειδή ο ψυχοθεραπευτής δεν τους συμπαθούσε ή τους έβρισκε δύσκολους πελάτες.

Γιατί κάνουν ghosting οι ψυχοθεραπευτές;

Ωστόσο, ειδικός επιμένει ότι δεν είναι δικό τους το λάθος (των θεραπευόμενων), αλλά είναι μια αντανάκλαση της ικανότητας του ψυχοθεραπευτή να διαχειρίζεται τις υπάρχουσες συνθήκες. Για παράδειγμα, μετά από μερικές συζητήσεις, οι ψυχοθεραπευτές μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος του πελάτη τους. Αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνει δηλαδή τη δική τους ανεπάρκεια.

Πολλοί κάνουν ghosting επειδή είναι επίσης απλώς άνθρωποι, ατελή όντα. Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά που κάνουν – ακούγοντας και ίσως ακόμη και αφομοιώνοντας τον πόνο των άλλων – μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητική και να έχει κόστος. Μπορεί επίσης να εργάζονται σε υποχρηματοδοτούμενα προγράμματα, πολλές ώρες, με σχεδόν καθόλου υποστήριξη για την ευημερία τους.

Σε μια ανώνυμη έρευνα από καθηγητές και εκπαιδευόμενους στην κλινική, συμβουλευτική και σχολική ψυχολογία, πάνω από το 80% δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει μια ψυχική δυσκολία κάποια στιγμή στη ζωή τους, και σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχαν διαγνωστεί με μια ψυχική διαταραχή.

Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να μας κάνει να δεχόμαστε μια τέτοια συμπεριφορά από τον ψυχολόγο μας ή τον ψυχίατρό μας, ούτε να μας αποθαρρύνει από τον επισκεφθούμε έναν. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να θέσουμε από την αρχή κάποιες βάσεις ως προς τον τρόπο επικοινωνίας, πώς και πότε θα γίνονται οι συνεδρίες. Ένας επαγγελματίας δεν θα αρνηθεί ένα τέτοιο αίτημα από τον πελάτη του και θα δείξει κατανόηση.

Exit mobile version