ΕΡΕΥΝΑ

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Νέα έρευνα απαντά

Pexels

Νέα δεδομένα από ένα επιστημονικό «ατύχημα» υποδεικνύουν ότι η ζωή μπορεί πράγματι να περνά μπροστά από τα μάτια μας καθώς πεθαίνουμε.

Τι συμβαίνει πριν πεθάνουμε; 

Μια ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε να μετρήσει τα εγκεφαλικά κύματα ενός 87χρονου ασθενή που είχε αναπτύξει επιληψία. Αλλά κατά τη διάρκεια της νευρολογικής καταγραφής, υπέστη θανατηφόρο, καρδιακό επεισόδιο, προσφέροντας μια απροσδόκητη καταγραφή ενός εγκεφάλου που πέθαινε.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά, τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα ακολουθούσαν τα ίδια μοτίβα με τα όνειρα ή την ανάκληση αναμνήσεων. Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυτού του είδους, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι καθώς κάποιος πεθαίνει, μια τελική «ανάκληση ζωής» μπορεί να συμβεί, έγραψε η επιστημονική ομάδα στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Η ζωή περνά όντως μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε Pexels

Σύμφωνα με τον Δρ Ajmal Zemmar, έναν από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης, αυτό που κατά λάθος πήρε η ομάδα, ήταν η πρώτη καταγραφή ενός εγκεφάλου που πεθαίνει. «Αυτό ήταν κάτι που στην πραγματικότητα έγινε εντελώς τυχαία, δεν σχεδιάζαμε να κάνουμε αυτό το πείραμα ή να καταγράψουμε αυτά τα σήματα», επισημαίνει.

«Καμία μελέτη δεν έχει ακόμη διερευνήσει το θέμα αυτό στους ανθρώπους. Ωστόσο, ο δρ Raul Vincente, και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να θεραπεύσουν έναν 87χρονο ασθενή με επιληψία και παρατήρησαν ότι οι συνθήκες άλλαξαν. Η ομάδα χρησιμοποίησε συνεχή παρακολούθηση του εγκεφαλογραφήματος στον ασθενή. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της παρακολούθησης, όταν δυστυχώς ο ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε. Λόγω του ότι εξακολουθούσε να είναι συνδεδεμένη με την παρακολούθηση, η ομάδα των ερευνητών μπόρεσε να καταγράψει και να αναλύσει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς τις στιγμές που προηγήθηκαν του θανάτου του. Η δραστηριότητα που καταγράφηκε υπέδειξε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να περάσει από μια σειρά στερεότυπων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του θανάτου».

Έχουμε όντως λοιπόν τη δυνατότητα να δούμε για μια τελευταία φορά τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τις πιο χαρούμενες αναμνήσεις μας ενώ πεθαίνουμε;

Ο Δρ Zemmar δηλώνει ότι αυτό είναι αδύνατο να το πει κανείς με βεβαιότητα. «Μιλώντας στη φιλοσοφικά, υποθέτω ότι αν ο εγκέφαλος έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, πιθανότατα θα ήθελε να μας υπενθυμίσει τα καλά πράγματα της ζωής, παρά τα άσχημα. Αλλά ο καθένας μας έχει διαφορετικά πράγματα που θεωρεί αξιομνημόνευτα στη ζωή του».

Ο Δρ Zemmar επίσης επισημαίνει ότι στα 30 δευτερόλεπτα πριν η καρδιά του ασθενούς σταματήσει να παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, τα εγκεφαλικά του κύματα ακολουθούσαν τα ίδια μοτίβα, όπως όταν εκτελούμε υψηλές γνωστικές απαιτητικές εργασίες, όπως η συγκέντρωση, τα όνειρα ή η ανάκληση αναμνήσεων. Συνεχίστηκε 30 δευτερόλεπτα αφότου η καρδιά του ασθενούς σταμάτησε να χτυπά. Το χρονικό σημείο δηλαδή στο οποίο κάποιος συνήθως δηλώνεται νεκρός.

«Αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια τελευταία ανάκληση αναμνήσεων από εμπειρίες που έχουμε βιώσει στη ζωή μας και επαναλαμβάνονται μέσα από τον εγκέφαλό μας τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν πεθάνουμε» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δρ Zemmar.