ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τσακώνεσαι, ανάλογα με τον τρόπο που επικοινωνείς

Unsplash

Δεν υπάρχει σχέση χωρίς τσακωμούς. Είναι αναπόφευκτο και όταν γίνεται με δικαιοσύνη και κατανόηση, το πιθανότερο είναι ότι θα εξελίξει και τη σχέση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις, όταν τσακώνεσαι, είναι σε ποιο στιλ ανήκεις, ανάλογα με το πώς έχεις μάθει να συνδέεσαι στις σχέσεις. Όταν ξέρεις, θα μπορέσεις και να εντοπίσεις γιατί αντιδράς όπως αντιδράς σε έναν τσακωμό.

Τα 4 είδη σύνδεσης

Υπάρχουν εκείνοι που συνδέονται με ασφάλεια, εκείνοι που το αποφεύγουν, οι αγχώδεις και οι φοβισμένοι. Όπως αντιλαμβάνεσαι, το πρώτο στιλ είναι και το πιο υγιές, γιατί σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι και δεν φοβάσαι. Αν είσαι αποφευκτική, σημαίνει ότι νιώθεις άβολα με τη συναισθηματική οικειότητα ενώ οι αγχώδεις χρειάζονται μόνιμη επιβεβαίωση από τον σύντροφό τους προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς. Τέλος, οι φοβισμένοι αποζητούν ασφάλεια αλλά την απορρίπτουν όταν προκύπτει. Όταν ξέρεις πού ανήκεις, σημαίνει ότι έχεις και το ανάλογο στιλ με το οποίο διαπληκτίζεσαι.

Πώς τσακώνεσαι, ανάλογα με το στιλ σου

«Οι άνθρωποι που συνδέονται με ασφάλεια, επικεντρώνονται στο θέμα που προκύπτει και μαλώνουν για αυτό που συνέβη λέγοντας την άποψή τους. Τα άλλα 3 είδη ανθρώπων φεύγουν από το ζητούμενο και φοβούνται ότι ο σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει και ότι δεν είναι επαρκείς», μάς εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Joshua Klapow. Αν δεν ανήκεις στο πρώτο είδος, τα νέα δεν είναι καλά λοιπόν.

Η σωματική αντίδραση όταν τσακώνεσαι

Εκτός από το ψυχολογικό κομμάτι, υπάρχει και σωματική αντίδραση όταν τσακώνεσαι και φοβάσαι. Ο οργανισμός μπαίνεις σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τη fight or flight ενεργοποιώντας πολλές ορμόνες. Παθαίνεις αυτό που συμβαίνει όταν βρίσκεσαι σε άμεσο κίνδυνο και πρέπει να σωθείς. Εάν μιλάμε όμως για τσακωμό, το αποτέλεσμα είναι φωνές, ένταση, παράνοια ή να σηκωθείς να φύγεις. Το κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, λες και κάνεις πράγματα που δεν εννοείς και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Η αρχή γίνεται στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με το Harvard Health, η αρχή γίνεται στον εγκέφαλο με το που βλέπεις τον σύντροφό σου να ξεκινά μία διαφωνία. Τα μάτια ή τα αυτιά στέλνουν την πληροφορία στην αμυγδαλή, την περιοχή όπου επεξεργάζεσαι τα συναισθήματα. Εκεί ερμηνεύονται και αν εντοπιστεί κίνδυνος, το μήνυμα στέλνεται στον υποθάλαμο, η περιοχή που διαχειρίζεται το άγχος. Εκκρίνονται οι ορμόνες άγχους και αυτό μεταφράζονται στην αύξηση των παλμών, πιο γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο και μεγαλύτερη πίεση. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να το ερμηνεύσεις.

Σύμφωνα με το American Institute of Stress, το σώμα χρειάζεται 20 με 60 λεπτά προκειμένου να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Όταν σου συμβαίνει, αυτός είναι και ο λόγος που είναι προτιμότερο να κάνεις μία βόλτα ή ένα διάλειμμα ώστε να χαλαρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αργότερα δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τι ακριβώς πυροδότησε αυτήν την αντίδραση. Η μνήμη δεν ανήκει στις περιοχές που λειτουργούν κανονικά όταν συμβαίνει το fight or flight. Τώρα ξέρεις γιατί δεν μπορείς να δεις τη θετική πλευρά του συντρόφου σου μετά ή κατά τη διάρκεια ενός καυγά.

Μπορείς να τσακώνεσαι διαφορετικά;

Από τη στιγμή που ο τρόπος που συνδεόμαστε εξαρτάται από το πώς μεγαλώσαμε και τη σχέση που είχαμε με τους γονείς μας, μπορούμε να εντοπίσουμε την πηγή. Κάποιοι το βρίσκουν μόνοι τους και κάποιοι με τη βοήθεια ειδικού. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να σπάσεις τον φαύλο κύκλο και να βρεις τρόπους να επικοινωνείς πιο γόνιμα. Έχε ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σου γιατί μπορεί να νιώθει όπως εσύ.