ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τι συμβαίνει πραγματικά όταν νιώθεις τα αυτιά σου να βουίζουν

shutterstock

Μοιάζει με ένα μακρόσυρτο -και πολλές φορές τσιριχτό- βουητό ή σφύριγμα που είναι λες και συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου. Μπορεί να το νιώσεις έχεις κλείσει τρίωρο και βάλε μπροστά στον υπολογιστή, όταν είσαι φοβερά αγχωμένη, όταν βλέπεις τηλεόραση ή και σε ανύποπτο χρόνο χωρίς να έχει προηγηθεί φαινομενικά τουλάχιστον κάποιο εξωτερικό ερέθισμα π.χ. όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι για να κοιμηθείς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD), περίπου το 10% των ενηλίκων βιώνει τέτοια επεισόδια τουλάχιστον πέντε φορές κάθε έτος. Τι είναι αυτές οι εμβοές όπως ονομάζονται τα εν λόγω ενοχλητικά ηχητικά ερεθίσματα και τι θέλουν από τη ζωή και την ηρεμία σου;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι από μόνο του δεν πρόκειται για ασθένεια, για σύμπτωμα κάποιας ασθένειας ή για κάτι άλλο που απαιτεί να βάλεις σε λειτουργία τους μηχανισμούς ανησυχίας σου. Περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι αντανακλάσεις της λειτουργίας της ακοής σου.

Γιατί συμβαίνει;

Μια από τις πιο πιθανές αιτίες είναι να υπάρχει συσσωρευμένο κερί μέσα στο αυτί. Επιπλέον, η έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει αυτή την ακουστική σύγχυση λόγω πτώσης του ακουστικού νεύρου, κάτι που επίσης δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι από όσους συχνάζουν σε μαγαζιά με δυνατή μουσική θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εμβοών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Τι να κάνεις για να το σταματήσεις;

1. Βάλε μουσική σε χαμηλή ένταση ή κάποιο άλλο λευκό θόρυβο. Το να κάτσεις σε ένα δωμάτιο που επικρατεί απόλυτη ησυχία θα επιδεινώσει την ένταση.

2. Κοιμήσου με δύο μαξιλάρια. Έτσι αποσυμφορείται η πίεση και μειώνεται η ένταση των εμβοών.

3. Απόφυγε να καπνίσεις, να πιεις αλκοόλ ή καφέ γιατί με αυτό τον τρόπο επιδεινώνεις την κατάσταση.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Αν το βουητό συνοδεύεται από βαρηκοΐα και ίλιγγο μπορεί να πρόκειται για τη νόσο Meniere η οποία εκδηλώνεται με κρίσεις που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο, διαρκούν λίγες μέρες, στη συνέχεια υποχωρούν και επανέρχονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε κάθε περίπτωση αν το βουητό επιμένει, επιβάλλεται να επισκεφτείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να γίνει διάγνωση και συνταγογράφηση της κατάλληλης θεραπείας.