ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου κάθε φορά που τρως αβοκάντο

Shutterstock

Μπορεί το ζήτημα του αν πρόκειται για φρούτο ή λαχανικό να παραμένει αναπάντητο, αλλά το αβοκάντο συνεχίζει να είναι μια από τις καλύτερα τροφές που μπορείς να φας.

Δεν είναι μόνο η απαλή, λεία και κρεμώδης υφή του που τέρπει τον ουρανίσκο. Δεν είναι μόνο που χάρη στην ουδέτερη πλην ιδιαίτερη γεύση του μπορεί να το φας και με γλυκούς και με αλμυρούς συνδυασμούς. Δεν είναι μόνο που είναι το κύριο συστατικό για να φτιάξεις ένα πεντανόστιμο γουακαμόλε.

Είναι που ως βασικός εκπρόσωπος των καλών λιπαρών είναι θεμελιώδες συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Αρκεί να ξέρεις τι σου προσφέρει και πώς πρέπει να το τρως. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται κάθε φορά που βάζεις στο πιάτο σου το πιο Instagram-friendly λαχανικό (ή φρούτο) του πλανήτη.

Shutterstock

 

Θρεπτική αξία

Τρώγοντας μισό αβοκάντο λαμβάνεις:

114 θερμίδες

6 γρ. υδατάνθρακες

1 γρ. πρωτεΐνη

10, 6 γρ. ακόρεστα (καλά) λιπαρά (16% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης)

1 γρ. κορεσμένα λιπαρά

5 γρ. φυτικές ίνες

0 γρ. ζάχαρη

345 mg κάλιο (10% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης)

20 mg μαγνήσιο (5% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης)

6 mg βιταμίνη C (10% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης)

0.2 mg βιταμίνη Β6 (10% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης)

Τα οφέλη του

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο που:

α. Μειώνεται η κακή χοληστερίνη: Τα καλά λιπαρά ελέγχουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και ρίχνουν τα επίπεδά της. 

β. Βοηθά την καρδιά: Τα καλά λιπαρά (ξανά) και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και μειώνουν το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εμφράγματος.

γ. Ενισχύει την υγεία των ματιών, του δέρματος και των οστών: Τα καροτενοειδή και οι φυτοστερόλες που περιέχει καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα πρόσληψης;

Χάρη στην περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού πράγμα που βοηθά στην απώλεια βάρους. Όσο θρεπτικό κι αν είναι όμως, ακόμα και το αβοκάντο, θέλει μέτρο στην κατανάλωσή του. Μια προτεινόμενη μερίδα είναι να τρως 1/4 με 1/2 αβοκάντο ανά γεύμα και σίγουρα όχι παραπάνω από ένα αβοκάντο την ημέρα.

Εκτός από σκέτο, το αβοκάντο μπορεί να φαγωθεί με ένα σωρό τρόπους:

Μέσα στη σαλάτα ώστε να την κάνει πιο χορταστική.

Μέσα σε σάντουιτς με τόνο ή αυγό (αντικαθιστώντας τη μαγιονέζα)

Ως σως σε ζυμαρικά

Ως συστατικό μέσα σε smoothies