Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως γρήγορα;
- 11 ΔΕΚ 2017
Τρως σωστά. Προσέχεις τι βάζεις στο πιάτο σου. Δεν κάνεις υπερβολές στο φαγητό σου, δεν "πλακώνεσαι" στα τηγανητά κι όμως, τελειώνοντας το γεύμα σου, σε πιάνει φούσκωμα και δυσπεψία. Τι πάει στραβά;
Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν κατ’ επανάληψιν: η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική έρευνα η οποία παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων για 5 ολόκληρα χρόνια, όταν κάποιος τρώει γρήγορα, επιβαρύνει την υγεία του. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που τρώνε: γρήγορα, κανονικά και αργά. Στην αρχή της έρευνας συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που καταδείκνυε τις διατροφικές τους συνήθειες, τη φυσική τους κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό τους. Κανένας τους δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο (οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή πίεση αίματος, το αυξημένο σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια).
Πέντε χρόνια μετά όμως, οι 84 από τους 1.083 διαγνώσθηκαν με το σύνδρομο. Αυτό που είχαν κοινό μεταξύ τους ήταν το ότι έτρωγαν πολύ γρήγορα. Όσοι καταπίνουν αντί να μασήσουν έχουν 89% πιο αυξημένες πιθανότητες να εκφυλίσουν τους παραπάνω δείκτες. Αλλά δεν ήταν αυτό το μόνο αρνητικό. Η ίδια ομάδα εμφάνισε αύξηση βάρους, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Πρόκειται για μία έρευνα η οποία επαληθεύει μια προγενέστερη, από Νέα Ζηλανδία μεριά, η οποία είχε ως κεντρικό της συμπέρασμα πως οι γυναίκες που τρώνε γρήγορα έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.
Πόσες φορές πρέπει να μασάς την τροφή σου πριν την καταπιείς; Το ιδανικό είναι 40 φορές. Αν σου φαίνεται πολύ, προσπάθησε να επαναλαμβάνεις τουλάχιστον για 30. Ο αριθμός 15 ή λιγότερο δημιουργεί προβλήματα.