ΔΙΑΙΤΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν κάνεις δίαιτα

Υπάρχουν αμέτρητες δίαιτες, συμβουλές και οδηγίες για το πώς να χάσεις βάρος. Το τι και πόσο θα φας, δεν επηρεάζεται μόνο από το πόσο αποφασισμένη είσαι. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φυσιολογικές επιθυμίες του σώματός σου.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι έχουμε στο μυαλό μας αυτό που λέμε «ιδανικό βάρος» και έχουμε σαν το στόχο που θέλουμε να πετύχουμε. Οι δύο ορμόνες που ευθύνονται για αυτή τη ρύθμιση είναι η γκρελίνη, που σου δημιουργεί το αίσθημα της πείνας και σε πείθει να καταναλώσεις γλυκόζη και η λεπτίνη, που ενημερώνει τον εγκέφαλο για το πότε χορταίνεις.

Δες κι αυτό: 5 λόγοι που το πώς τρως είναι πιο σημαντικό από το τι τρως

Ο εγκέφαλος θέλει χρόνο

Ο εγκέφαλος δεν ενδιαφέρεται για το πόσο αδύνατη δείχνεις αλλά για το αν έχεις επαρκή ενέργεια για να επιβιώσεις. Όταν λοιπόν ξεκινάς να κάνεις δίαιτα, ή δεν καταναλώνεις την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλός σου, ίσως εμφανίζονται συμπτώματα κούρασης, αδυναμίας, πείνας ή και κατάθλιψης. Τα καλά νέα είναι ότι μετά από πολλές εβδομάδες ο εγκέφαλος συγχρονίζεται με τα νέα δεδομένα και προσαρμόζεται στον νέο στόχο του σώματος.

«Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται και μαθαίνει να νιώθει καλύτερα σε χαμηλότερο βάρος, αλλά το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τρως περισσότερες τροφές με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά», ενημερώνει ο νευρολόγος Δρ. Jason McKeown. Tο πιο σημαντικό πράγμα όμως που μαθαίνουμε είναι ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια προκειμένου να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Αυτό εξηγεί γιατί ίσως χάνεις άμεσα κιλά αλλά τα ξαναπαίρνεις γρήγορα.

Φάε ποιοτικά

Άλλο ένα γνωστό θέμα που τίθεται επί τάπητος είναι ότι είναι πολύ σημαντικό το τι τρώμε και όχι το πόσο λίγες θερμίδες έχει. Όταν ακολουθούμε αυστηρότατες δίαιτες και περιορίζουμε τον εαυτό μας, είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσουμε ή να επιλέξουμε εντέλει junk food. Όταν τρώμε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, πουλερικά και τροφές ολική άλεσης, χαροποιούμε τον εγκέφαλό μας και του δίνουμε αυτό που χρειάζεται.

Exit mobile version