Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν περνάς έναν χωρισμό
- 9 ΜΑΡ 2018
Αν είσαι από τους ανθρώπους που βγάινουν από τα συναισθηματικά ναυάγια αλώβητοι, δεν ξέρω αν πρέπει να σε κοιτάξω περίεργα ή να σηκωθώ όρθια να σε χειροκροτήσω. Αν είσαι όπως οι υπόλοιποι που οι χωρισμοί και οι ερωτικές απογοητεύσεις τους κομματιάζουν την ψυχή, τότε αυτό το κείμενο σε αφορά.
Είναι βαρύ πράγμα ο χωρισμός ή ο ανεκπλήρωτος έρωτας που σου ραγίζει την καρδιά. Μαυρίζει τη σκέψη σου, κάνει την διάθεσή σου σμπαράλια και την συνηθισμένη σου καθημερινότητα να μοιάζει ανυπόφορη. Επειδή όμως ευτυχία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δυστυχία, οι συναισθηματικές «κουτρουβάλες» είναι μέσα στη ζωή και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς είναι να διαλέξουμε γεύση παγωτό και να καλέσουμε μια φίλη στο σπίτι ώστε να μας παρηγορήσει ότι θα βρούμε άλλον, καλύτερο.
Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι μια ερωτική ατυχία, σαν να μην έφταναν όλα τ’ άλλα, επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Θα μου πεις «κι εμένα τι με νοιάζει; Θα με βοηθήσει κάπως αυτό να μην πονάω;».
Όχι, αλλά σε μελλοντικά επεισόδια της ζωής σου θα σε κάνει να αισθανθείς λιγότερο «τρελή» και ανασφαλής καθώς ξεπερνάς μια κατάσταση.
1. Η έντονη εγκεφαλική λειτουργία προκαλεί σωματικό πόνο
Σύμφωνα με αξονικές τομογραφίες σε γυναικες που θρηνούσαν έναν χωρισμό και την αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PubMed, η θλίψη που βιώνει κάποιος που έχει πληγωθεί είναι συνδέεται με αυξημένη δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές που ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται σωματικό πόνο όπως ενεργοποιούνται όταν αισθάνονται σωματικό πόνο. Έτσι, ο πόνο και άλλες σωματικές ενοχλήσεις που ενδεχομένως νιώθεις μετά από έναν χωρισμό δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας σου. Όντως τα βιώνεις.
2. Οι ορμόνες του άγχους κάνουν πάρτι
Άμεση συνέπεια και αντίδραση των παραπάνω που λέγαμε (για την έντονη εγκεφαλική λειτουργία) είναι το σώμα σου να απελευθερώσει με τη σέσουλα κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Πρόκειται για τις ορμόνες του άγχους οι οποίες, όπως μπορεί να έχεις βιώσει με άλλες αγχογόνες καταστάσεις, μπορουν να επιφέρουν από σύγχυση στη σκέψη μέχρι ναυτίες και δυσκολία στην αναπνοή.
3. Οι περιοχές του εγκεφάλου σου κοντράρουν η μια την άλλη
Τι εννοούμε. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ψυχολόγος, νευρολόγος και ανθρωπολόγος που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Greater Good, είναι τόσες πολλές οι περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται όταν σου έχουν «ραγίσει» την καρδιά, που είναι θαύμα που συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε κανονικά. Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου ασχολείται με τον έλεγχο των συναισθημάτων. Παράλληλα, είναι το σημείο που φροντίζει να μάθεις από μια εμπειρία του παρελθόντος. Τι να το κάνεις όμως όταν τα άλλα μέρη του εγκεφάλου σε ωθούν να σκέφτεσαι και να ενεργείς χωρίς λογική. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τι εμφύλιος ξεσπά στο εσωτερικό του εγκεφάλου σου. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να αισθάνεσαι τόσο μπερδεμένη και κυκλοθυμική μετά από ένα χωρισμό και γιατί η συμπεριφορά σου μπορεί να γίνει τόσο απρόβλεπτη.
Θα θέλαμε να κλείσουμε το άρθρο με κάτι λίγο πιο αισιόδοξο, αλλά οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι όσο περισσότερο κράτησε η σχέση, τόσο πιο έντονα θα είναι τα παραπάνω συμπτώματα. Κι αυτό γιατί, όπως έχει διαβεβαιώσει και η επιστήμη, οι διαβιβαστές του εγκεφάλου αναπτύσσονται και ενισχύονται περισσότερο με το χρόνο και την επανάληψη. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο συνηθίζεις κάτι, τόσο πιο σταθερή, έντονη και δεδομένη γίνεται η σκέψη της ζωής σου μαζί του και τόσο πιο δύσκολα αποσυνδέεσαι από αυτή.