ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί αν πάρεις φάρμακα που έχουν λήξει; 

Pexels

Μάλλον έχει συμβεί και σε εσένα. Έχεις έναν φριχτό πονοκέφαλο ή μια επίμονη ημικρανία και κατευθύνεσαι προς το ντουλάπι με τα φάρμακα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι το φάρμακο που θα σε ανακούφιζε, έχει λήξει. Το παίρνεις ή δεν το παίρνεις;  

Πότε λήγουν τα φάρμακα και τι ακριβώς δείχνει η ημερομηνία λήξης τους; 

Πότε λήγουν τα φάρμακα

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αποδεικνύεται ότι η ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου αντιπροσωπεύει κάτι, αλλά μάλλον όχι αυτό που νομίζεις. Βάσει σχετικών νόμων, οι κατασκευαστές φαρμάκων υποχρεούνται να αναφέρουν την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα τους. Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία ο κατασκευαστής μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ισχύ και ασφάλεια του φαρμάκου.

Τα περισσότερα από όσα είναι γνωστά για τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων, προέρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κατόπιν αιτήματος του στρατού. Με ένα μεγάλο και ακριβό απόθεμα ληγμένων φαρμάκων, ο στρατός έπρεπε να πετάει και να αντικαθιστά τα διαθέσιμα φάρμακα του κάθε λίγα χρόνια. Η μελέτη, ωστόσο, απέδειξε ότι το 90% περισσότερων από 100 φαρμάκων, τόσο με συνταγή, όσο και χωρίς ιατρική συνταγή, ήταν ιδανικά για χρήση ακόμη και 15 χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Έτσι, η ημερομηνία λήξης δεν υποδεικνύει πραγματικά ένα σημείο στο οποίο το φάρμακο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό ή έχει καταστεί μη ασφαλές στη χρήση. Οι ιατρικές αρχές δηλώνουν εάν τα φάρμακα που έχουν λήξει είναι ασφαλή για λήψη, ακόμη και αυτά που έληξαν πριν από χρόνια. Μια σπάνια εξαίρεση σε αυτό, σύμφωνα με το health.harvard μπορεί να είναι η τετρακυκλίνη. Aλλά η αναφορά σχετικά με αυτό είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των ερευνητών.

Πόσο αποτελεσματικά είναι όταν λήγουν τα φάρμακα;

Είναι αλήθεια ότι η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αρχικής δραστικότητας παραμένει ακόμα και μια δεκαετία μετά την ημερομηνία λήξης. Εξαιρουμένης της νιτρογλυκερίνης, της ινσουλίνης και των υγρών αντιβιοτικών, τα περισσότερα φάρμακα είναι «μακράς διαρκείας». Η τοποθέτηση ενός φαρμάκου σε δροσερό μέρος, όπως ένα ψυγείο, θα βοηθήσει επίσης ένα φάρμακο να παραμείνει ισχυρό για πολλά χρόνια.

Είναι η ημερομηνία λήξης ένα μαρκετίστικο τέχνασμα, από τους κατασκευαστές φαρμάκων, για να ανεφοδιάζουμε τακτικά το ντουλάπι φαρμάκων μας; Μπορείς να το δεις έτσι. Ή μπορείτε επίσης να το δεις ως εξής: Οι ημερομηνίες λήξης είναι πολύ συντηρητικές, για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουμε το maximum της τιμής που πληρώνουμε. Εάν ένας κατασκευαστής φαρμάκων έπρεπε να κάνει τεστ ημερομηνίας λήξης για μεγαλύτερες περιόδους, θα επιβραδύνει την ικανότητά του να προσφέρει νέα και βελτιωμένα σκευάσματα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά στο ίδιο δίλημμα απλά θυμήσου: Εάν η ημερομηνία λήξης παρήλθε πριν από μερικά χρόνια και θες να είναι 100% αποτελεσματικό, ίσως θα πρέπει να αγοράσεις μια νέα συσκευασία. Σε κάθε περίπτωση αν έχεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε φαρμάκου, απευθύνσου στον φαρμακοποιό σου.

Exit mobile version