ΕΡΕΥΝΑ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κόκκινο κρέας 2 φορές την ημέρα;

Unsplash

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλά οι διατροφικές συνήθειες είναι ένα από τα καθοριστικά στοιχεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. δημόσιας υγείας. Τώρα, νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου: το κόκκινο κρέας.

Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που ανέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα για σχεδόν 217.000 επαγγελματίες υγείας που συλλέχθηκαν για αρκετές δεκαετίες, διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο κόκκινο κρέας έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Οι διαφορές ήταν σημαντικές: Τα άτομα που κατανάλωναν 2 μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 μερίδες την εβδομάδα. Οι άνθρωποι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, εάν κατανάλωναν επεξεργασμένο σε σύγκριση με μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που άλλαξαν μια μερίδα κόκκινου κρέατος καταναλώνοντας όσπρια, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών με κόκκινο κρέας συνδέθηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ποια είναι όμως η σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2 και πόσο πρέπει να ανησυχείς;

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και του κόκκινου κρέατος;

Τι θα συμβεί αν τρως κόκκινο κρέας 2 φορές την εβδομάδα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εκ των προτέρων ότι η μελέτη είναι παρατηρητική και απλώς βρήκε μια σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2. Δηλαδή, δεν ανακάλυψε ότι η συγκεκριμένη τροφή προκαλεί διαβήτη τύπου 2, απλώς ότι υπάρχει μια σύνδεση.

Αλλά οι επιστήμονες, επισημαίνουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου. Ένας από αυτούς, είναι το συνολικό σωματικό βάρος. Τα άτομα στη μελέτη που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, έτειναν επίσης να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Τα ίδια άτομα κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες θερμίδων συνολικά και ήταν λιγότερο σωματικά δραστήρια.

Αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει κάτι σχετικά με το ίδιο το κόκκινο κρέας, που κάνει την κατανάλωση του προβληματική: Eίναι πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν βρεθεί ότι μπορεί να μειώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη ζάχαρη να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για να μετατραπεί σε ενέργεια.

Οι ερευνητές της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης στο αίμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, επίσης. Το κόκκινο κρέας περιέχει άλλες ουσίες όπως νιτρικά άλατα και τα παραπροϊόντα τους, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση  διαβήτη τύπου 2.

Είναι επικίνδυνη η κατανάλωσή του;

Υπάρχει μια σειρά από έρευνες που έχουν συνδέσει το κόκκινο κρέας με σοβαρές παθήσεις υγείας όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι ανησυχίες μπορεί να είναι υπερβολικές. Αυτά τα δεδομένα έχουν επίσης αμφισβητηθεί, εγείροντας πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν είναι εντάξει ή όχι να τρώμε κόκκινο κρέας.

Tα τελευταία επιστημονικά ευρήματα κάνουν λόγο για κατανάλωση με μέτρο. Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και λίπους όπως όσπρια, φασόλια και γαλακτοκομικά. Αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν ενώσεις που είναι προστατευτικές έναντι του διαβήτη τύπου 2. Τα φασόλια και οι φακές για παράδειγμα, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι χρήσιμες για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Τα γαλακτοκομικά από την άλλη, ιδιαίτερα εκείνα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής υπογραμμίζουν ότι δεν χρειάζεται να απαρνηθείς εντελώς το αγαπημένο σου κοκκινιστό μοσχαράκι. Τι μπορείς να κάνεις; Σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες, φρόντισε απλώς να το απολαμβάνεις έως και μία φορά την εβδομάδα.

Exit mobile version