Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα κρέας;
- 2 ΜΑΙ 2024
Μερικά άπαχα κρέατα είναι καλό να καταναλώνονται τακτικά. Από την άλλη, λιπαρά κόκκινα κρέατα, αλλαντικά και μπέικον, όχι και τόσο. Καθώς οι ακόλουθοι της vegan διατροφής, ολοένα και αυξάνονται, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, μπορεί να αναρωτιέσαι πόσο υγιεινό ή όχι είναι τελικά να τρως συχνά κρέας.
Φυσικά, το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Το διατροφικό προφίλ ενός συγκεκριμένου είδους (ειδικά η περιεκτικότητα σε λίπος και το πόσο επεξεργασμένο είναι), θα καθορίσει πόσο υγιεινό είναι και αν η συχνή ή ακόμα και η καθημερινή του κατανάλωση, είναι οκ. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τι μπορεί να συμβεί αν τρως κάθε μέρα κρέας.
Το κρέας σε κάνει να νιώθεις πιο χορτάτη
Το κρέας, είναι μια υψηλή πηγή πρωτεΐνης. Ειδικά το άπαχο κρέας είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες που σε κρατά χορτάτη. Ανάμεσα στις επιλογές σου συμπεριλαμβάνονται o μοσχαρίσιος κιμάς, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και το μοσχαρίσιο φιλέτο.
Χτίζεις μυς και χάνεις βάρος πιο εύκολα
Η πρωτεΐνη στο κρέας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς και στην οικοδόμηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας. Για παράδειγμα, ένα ψημένο φιλέτο 121 γραμμαρίων στη σχάρα, περιέχει 255 θερμίδες, 37 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια λίπους και 0 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μια γερή, διατροφική, πρωτεϊνική γροθιά.
Ο μεταβολισμός βελτιώνεται
Εκτός από πρωτεΐνη, το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι κρίσιμης σημασίας για το μεταβολισμό και βρίσκεται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα. Βιταμίνη Β12 μπορείς επίσης να βρεις σε ψάρια, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το κόκκινο κρέας μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς
Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Το μοσχαρίσιο συκώτι και ο κιμάς, είναι από τις υψηλότερες πηγές Β12 και μπορεί να καλύψει το 100% ή περισσότερο της ημερήσιων αναγκών σου. Ωστόσο, γίνεται λίγο πιο περίπλοκο: Ενώ η περιεκτικότητά τους σε Β12 μπορεί να βοηθήσει την καρδιά, η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς σου, όπως θα δεις παρακάτω.
Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
Η κούραση και η έλλειψη ενέργειας είναι κοινά συμπτώματα αναιμίας, μια κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν καταναλώνετε αρκετό σίδηρο. Το άπαχο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Και ενώ υπάρχουν και φυτικές πηγές σιδήρου, όπως στα φασόλια, το σπανάκι και τα μπιζέλια, το σώμα απορροφά καλύτερα τον σίδηρο από ζωικές πηγές.
Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο
Πιθανότατα, έχεις ακούσει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή τη συσχέτιση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Discovery, εντόπισε ένα συγκεκριμένο μοτίβο βλάβης του DNA σε όγκους του παχέος εντέρου, για άτομα που κατανάλωναν συχνά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων, αυξάνει τον κίνδυνο, για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρήκαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα, συνέδεσε την κατανάλωση επιπλέον 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, με 18% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής πάθησης.
Κάθε μέρα κρέας: Yay or Nay?
Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όταν καταναλώνεται σε σωστή ισορροπία με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, στην πραγματικότητα, είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της ισορροπίας εξαρτάται από την ποσότητα, το είδος και τη συχνότητα κατανάλωσης.
Οι συστάσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχει επίσης περιθώριο να διαφοροποιήσεις τις επιλογές σου ανάμεσα σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά και φυτικής, όπως σόγια, ξηροί καρποί, σπόροι και φασόλια.
Όσον αφορά τις επιλογές σου, οι ειδικοί επιμένουν στην κατανάλωση πιο άπαχων και λιγότερο επεξεργασμένων ειδών. Οι πιο λιπαρές και επεξεργασμένες μορφές, περιέχουν συνήθως περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, η κατανάλωση των οποίων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.
Σε κάθε περίπτωση, το κόκκινο κρέας δεν απαγορεύεται. Οι ειδικοί γενικά συνιστούν «σχετικά χαμηλότερη κατανάλωση» κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων. Ένας γιατρός ή/και ένας διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τη σωστή ποσότητα για τις προσωπικές σου ανάγκες.