ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι θα σου συμβεί αν σταματήσεις να μπαίνεις στα social media για μία εβδομάδα

Pexels

Για τους περισσότερους, είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί όταν ξυπνήσουν και το τελευταίο πριν κοιμηθούν. Το smartphone στο χέρι, scroll και τσεκάρισμα στα social media. Μήπως, ωστόσο, αυτή η φαινομενικά «αθώα» καθημερινή συνήθεια, υποβαθμίζει την ποιότητα της ψυχικής μας υγείας;

Μια νέα επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που σταμάτησαν για μία εβδομάδα να χρησιμοποιούν τα social media, παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση σε θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», μελέτησαν 154 ανθρώπους από 18 έως 72 ετών. Όλοι τους ήταν καθημερινοί χρήστες των social media.

8-9 ώρες την εβδομάδα χωρίς social media

Μήπως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τα social media΄

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία συνέχισε κανονικά τη χρήση των social media (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) σε καθημερινή βάση. H δεύτερη σταμάτησε για μία εβδομάδα «απελευθερώνοντας» έτσι κατά μέσο όρο 8-9 ώρες την εβδομάδα. Η ψυχική υγεία των ατόμων αξιολογήθηκε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι μία εβδομάδα «αποχής» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αρκετή για να βελτιωθεί η γενική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και να μειωθούν ειδικότερα τα συμπτώματα άγχους καi κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της έρευνας επεσήμανε:

«H χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Aπό τη στιγμή που ξυπνάμε, μέχρι όταν κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη, έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media. Εμφάνισαν βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση».

Όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν την ψυχική

Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους, τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

«Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, θα μελετήσουν επίσης κατά πόσο το ψυχικό όφελος διαρκεί σε βάθος χρόνου, αν η «αποχή» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας ως ακόμα μία κλινική-θεραπευτική επιλογή.

Exit mobile version