Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως πολύ τυρί
- 15 ΙΟΥΝ 2016
Το τυρί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και φωσφόρου επομένως μπορεί εύκολα να θεωρηθεί μια πολύ θρεπτική διατροφική επιλογή. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνεις αλόγιστα. Καθώς περιέχει κορεσμένα λίπη και νάτριο, θέλει προσοχή. Η υπερβολική κατανάλωση τυριού μπορεί να κάνει κακό αντί για καλό. Παρακάτω μπορείς να δεις τις συνέπειες του να τρως πολύ τυρί.
ΑΥΞΗΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ
Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερίνης σου. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών πρέπει να είναι 10% ή λιγότερο της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 22 γραμμάρια ή λιγότερο, αν ακολουθείς διατροφή 2.000 θερμίδων. 28 γραμμάρια τσένταρ έχουν 6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 28 γραμμάρια μοτσαρέλα, 3,7 γραμμάρια. Η παρμεζάνα περιέχει 1 γραμμάριο ανά κουταλιά!
ΑΥΞΗΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ
Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε χοληστερόλη, μπορούν να οδηγήσουν σε φράξιμο των αρτηριών και αύξηση των πιθανοτήτων εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 300 μιλιγκραμ χοληστερόλης ή λιγότερο και αυτοί που έχουν ήδη υψηλή χοληστερόλη όχι περισσότερο από 200 μιλιγκράμ. 28 γραμμάρια τσένταρ έχουν 30 γραμμάρια χοληστερόλης και ίδια ποσότητα μοτσαρέλα 22 μιλιγκράμ. 1 κουταλιά παρμεζάνα έχει 4 μιλιγκράμ.
ΑΥΞΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ
Το νάτριο που περιέχεται στο τυρί, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή υψηλή σε νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού. Επίσης, μεγάλη κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και νόσων του νεφρού. 28 γραμμάρια τσένταρ έχουν 176 μιλιγκράμ νατρίου, που ισούται με το 12% την συνιστόμενης ημερήσιας πρόσληψης του 1,5 γραμμαρίου.
Πηγή: Livestrong