ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι τρώνε οι άνθρωποι που ζούνε 100 (και βάλε) χρόνια;

Pexels

Οι μπλε ζώνες είναι οι περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο υγιείς, όχι μόνο λόγω των διατροφικών τους συνηθειών, αλλά και λόγω του πόσο κοινωνικοί, δραστήριοι και συνδεδεμένοι είναι με τις κοινότητές τους. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά στις μπλε ζώνες, ωστόσο, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, τα επίπεδα ενέργειας, τη γνωστική λειτουργία. Με απλά λόγια υπάρχουν συγκεκριμένες, διατροφικές επιλογές που ωφελούν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων σε κάθε μια από αυτές τις ζώνες.

Τι τρώνε οι άνθρωποι που ζούνε 100 χρόνια στις μπλε ζώνες;

Τι τρώνε οι άνθρωποι που ζούνε 100 (και βάλε) χρόνια;

Το μαγείρεμα στο σπίτι εκτιμάται ιδιαίτερα στις περιοχές με τους περισσότερους Μαθουσάλες. Η προετοιμασία του φαγητού και τα κοινά γεύματα, συνδέουν τους ανθρώπους με τη χώρα τους, τις γαστρονομικές παραδόσεις και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μεγάλο μέρος της κουλτούρας τους στις περιοχές των μπλε ζωνών περιστρέφεται γύρω από το φαγητό και τη μαγειρική.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καθημερινή διατροφή όπως και οι τοπικές κουζίνες διαφέρουν ανάμεσα στις πέντε μπλε ζώνες, λόγω των διαφορών στο κλίμα και της πλούσιας γαστρονομικής ιστορίας κάθε τοποθεσίας. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος του National Geographic, Dan Buettner, έχει εντοπίσει μερικές αρχές και συστατικά, κοινά και στις πέντε τοποθεσίες.

Για αρχή, αυτά τα γεύματα περιστρέφονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τρόφιμα φυτικής προέλευσης και σπάνια χρησιμοποιούν επεξεργασμένα συστατικά. Περίπου το 65% της διατροφής σε αυτές τις περιοχές βασίζεται σε υδατάνθρακες, με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα χόρτα, τους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια. Το ψωμί είναι θρεπτικό και παρασκευάζεται από το μηδέν, συνήθως με αλεύρι ολικής αλέσεως ή/και προζύμι. Δύο εξαιρετικά ευεργετικά συστατικά. Οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών καταναλώνουν περίπου 5 έως 10 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Γεγονός που δείχνει ότι είναι εύκολο να ελαχιστοποιήσει κανείς την κατανάλωση κρέατος για να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Πράγματι, ενώ το κρέας και τα θαλασσινά καταναλώνονται συχνά σε αυτές τις περιοχές, οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους.

Οι κορυφαίοι τύποι φυτικής πρωτεΐνης για μακροζωία 

1. Τι τρώνε οι άνθρωποι που ζούνε 100 χρόνια στην Ικαρία: Ρεβύθια, φακές και αμύγδαλα

Στην Ικαρία, επικρατέστερα όσπρια είναι τα ρεβίθια και οι φακές. Οι Ικαριώτες λατρεύουν επίσης να τρώνε ξηρούς καρπούς ως σνακ, με ιδιαίτερη προτίμηση στα αμύγδαλα. Καταναλώνουν μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών με τη μορφή κατσικίσιου γάλακτος και τυριού, καθώς και φρέσκα ​​ψάρια. Ένα βασικό πιάτο είναι η ρεβυθάδα, η οποία είναι γεμάτη πρωτεΐνες.

2. Σαρδηνία, Ιταλία: Ρεβύθια, φασόλια φάβα και λευκά φασόλια

Τα φασόλια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε δίαιτας μακροζωίας στον κόσμο και οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε τουλάχιστον 4 φορές περισσότερα φασόλια. Τα φασόλια είναι γεμάτα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά γραμμάριο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Τα φασόλια είναι η κυρίαρχη φυτική πρωτεΐνη που καταναλώνεται στη Σαρδηνία.

 

3. Τι τρώνε οι άνθρωποι που ζούνε 100 χρόνια στην Οκινάουα της Ιαπωνία: Τόφου και φασόλια edamame

Εκτός από το “wax in wax out” του Mr. Miyagi, η Οκινάουα φαίνεται πως έχει ανακαλύψει το μυστικό και για την μακροζωία. Εδώ οι κάτοικοι, τρώνε τόφου κάθε μέρα. Το τόφου είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Συνδυάζεται τέλεια με τηγανητά λαχανικά, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τη διατροφική πυκνότητα ενός γεύματος με βάση το τόφου. Το φασόλια σόγιας edamame είναι μια ακόμη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή στη δίαιτα της Οκινάουα. Ένα φλιτζάνι edamame έχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

4. Τι τρώνε οι άνθρωποι που ζούνε 100 χρόνια στην Νικόγια της Κόστα Ρίκα: Κολοκυθόσπορους, μαύρα φασόλια και κινόα

Ήξερες ότι οι κολοκυθόσποροι περιέχουν σχεδόν τόση πρωτεΐνη όσο ένα αυγό; Πράγματι: Δεν είναι απλώς πλούσιοι σε υγιή λιπαρά, μαγνήσιο και φιλικές προς το έντερο φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν μια τεράστια ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης (περίπου 12 γραμμάρια ανά φλιτζάνι). Εδώ επίσης στην καθημερινή διατροφή των κατοίκων, συναντάμε τα μαύρα φασόλια, το ρύζι και το καλαμπόκι. Τα μαύρα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην προστασία από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Η κινόα, από την άλλη είναι μια φυτική πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει και τα 9 από τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα.

5. Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια: Λιναρόσπορος και σπόροι Chia

Οι σπόροι περιέχουν άφθονα, υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Οι σπόροι chia είναι ιδιαίτερα υγιεινοί για την καρδιά και ενισχύουν τη μακροζωία, καθώς προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν από ασθένειες και βοηθούν στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ο συνδυασμός ακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε αυτούς τους σπόρους, τους καθιστά εξαιρετικά ικανοποιητικούς και ωφέλιμους για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Exit mobile version