ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι χρώμα έχουν οι τροφές που μας κάνουν πιο χαρούμενους;

Θεωρείται το χρώμα του μίσους, του εγωισμού και του κινδύνου, αλλά σύμφωνα με νέα, πιο πρακτικά και πάνω απ' όλα επιστημονικά δεδομένα, το κίτρινο χρώμα στις τροφές είναι παράγοντας ευτυχίας. Όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό βρετανικής εταιρείας παραγωγής βιολογικών αυγών, οι κίτρινες τροφές διεγείρουν τις λεγόμενες ορμόνες της χαράς.

Η μπανάνα, ο κρόκος του αυγού, η κίτρινη πιπεριά, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, τα μακαρόνια, οι τηγανήτες, οι πατάτες είναι μερικές από τις τροφές με κίτρινο έως κιτρινωπό χρώμα για τις οποίες μιλάμε. Η εξήγηση είναι ψυχολογικής φύσεως και σύμφωνα με τους ψυχολόγους που συνέταξαν την εν λόγω μελέτη, η καλή σχέση του ανθρώπου με τις κίτρινες τροφές ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία. Συγκεκριμένα, όσο πιο κίτρινο είναι όχι μόνο το φαγητό, αλλά κι ένα παιχνίδι ή ένα ρούχα, τόσο περισσότερο ερεθίζεται η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου (η περιοχή που σχετίζεται με τη λογική και τη γλώσσα). Το κίτρινο χρώμα εκλαμβάνεται ως ένα οπτικό ερέθισμα ζεστασιάς και ζωηρότητας, σε βαθμό ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα το 70% των 1000 συμμετεχόντων είχαν στο μυαλό τους τα τρόφιμα με κίτρινο ή κιτρινωπό χρώμα συνδεδεμάν με καλά αισθήματα, όπως είναι η χαρά. Ειδικά το 61% ανέβασαν στην κορυφή της λίστας με τις τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους τα μακαρόνια με κίτρινο τυρί. Ποιος μπορεί ν’ αμφισβητήσει το εν λόγω δεδομένο, αλήθεια;