ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

12 tips από ειδικούς για να μην πέσεις ψυχολογικά (αφού η καραντίνα συνεχίζεται)

Unsplash

Σε λίγο καιρό συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που μπήκαμε σε on/off καραντίνα και το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι δεν ξέρουμε το πότε θα βγούμε.

Όσο περνάει ο καιρός, η καραντίνα δρα συσσωρευτικά στη διάθεσή μας και, με όση αισιοδοξία και αν ξεκίνησες, άνθρωπος είσαι και «σπας». Οι ειδικοί όμως θα είναι πάντα στο πλάι σου για να σε στηρίζουν ψυχολογικά και να σου δίνουν το κίνητρο να σηκώνεσαι κάθε μέρα με όρεξη για ζωή.

Διάλειμμα για να νιώσεις ψυχολογικά άσχημα

Ναι, σωστά διάβασες. Το toxic positivity δεν σου επιτρέπει να νιώσεις άσχημα για όλα αυτά που βιώνεις, με αποτέλεσμα να καταπιέζεις τα αρνητικά συναισθήματα και να εκδηλώνονται ψυχοσωματικά. «Προγραμμάτισε ένα διάλειμμα και επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει απόγνωση. Έτσι κάνεις χώρο για όλα τα θετικά και αισιόδοξα», μας προτρέπει η ψυχολόγος Emily Anhalt.

Μία καλή σκέψη πριν κοιμηθείς

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, βάλε τον εαυτό σου να σκεφτεί ένα θετικό πράγμα που σου συνέβη μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο εξασκείς την ευγνωμοσύνη και είσαι ευτυχής με αυτά που ήδη έχεις.

Κόψε τις συγκρίσεις (να πώς παθαίνεις ψυχολογικά)

Ανεξαρτήτως πανδημίας, όταν συγκρίνεσαι με τους άλλους, την ευτυχία και τα επτεύγματά τους, το μόνο που καταφέρνεις είναι να νιώθεις χειρότερα από πριν. Γιατί όλο και κάτι θα σε κάνει να νιώσεις μειονεκτικά. Για ακόμη μια φορά, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις και να κάνεις focus στις δικές σου ανάγκες χωρίς πρέπει.

Βρες το safe space σου

Όλοι έχουμε ένα σημείο του σπιτιού ή μία συναισθηματική στιγμή που γίνεται ο ασφαλής χώρος μας και μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα. Μία κούπα τσάι στο μπαλκόνι, μία συγκεκριμένη μουσική στα ακουστικά ή 5 λεπτά διαλογισμός που σε βοηθά να ξαναβρείς το κέντρο σου.

Παραδόσου στην στιγμή

Ακούγεται δύσκολο αλλά το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται στο να ζεις την στιγμή. Να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις αυτό που σου συμβαίνει. Απόλαυσε τη βόλτα σου. Μύρισε τα λουλούδια. Νιώσε το αεράκι στο πρόσωπό σου. Άκου τους ήχους. Μην σκέφτεσαι το πρόβλημα, εκτός αν είναι η στιγμή που καλείσαι να το διαχειριστείς.

Καταγραφή των επιτυχιών (βοηθά ψυχολογικά)

Αν είσαι άνθρωπος που ξεχνά εύκολα αυτά που καταφέρνει, φτιάξε ένα αρχείο στον υπολογιστή σου με τα κομπλιμέντα που έχεις δεχτεί αλλά και τις μικρές καθημερινές επιτυχίες. Αν σε βοηθά να το τσεκάρεις πού και πού για να θυμάσαι, αυτό να κάνεις.

Σεβάσου την αντοχή σου

Αν κάποιες μέρες γίνονται «βουνό», είναι οκ να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα για να μην κάνει τίποτα απολύτως. Δεν είναι αποτυχία αν θέλεις απλώς να είσαι ξαπλωμένη και να διαβάζεις το βιβλίο σου όλη μέρα.

Πρωινό ζέσταμα σε 3 βήματα

Ξεκίνησε τη μέρα σου με stretching και παρατήρησε πού νιώθεις δυσφορία. Πάρε βαθιές ανάσες και σκέψου μία θετική φράση που νιώθεις ότι θα σε βοηθήσει. Δείξε την ευγνωμοσύνη σου με λέξεις. Πες ευχαριστώ ή μία καλή κουβέντα σε έναν άνθρωπο που αγαπάς.

Να το παρακάνεις με το self care

Μην ξεχνάς ότι τώρα είναι η στιγμή να κανακέψεις τον εαυτό σου όσο περισσότερο χρειάζεται. «Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, νιώθεις την ανάγκη να φροντίσεις και τους ανθρώπους γύρω σου», υπενθυμίζει η ψυχολόγος Angela Duckworth.

Δώσε στον εαυτό σου T.I.M.E

Εκτός από χρόνο, χρειάζεσαι Thankfulness (ευγνωμοσύνη), Inspiration (έμπνευση), Meditation (διαλογισμό) και Exercise (άσκηση).

Φτιάξε μία don’t do λίστα

Είναι πάρα πολύ απλό. Έχεις τη λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις. Φρόντιζε να σβήνεις ένα δύο πράγματα κάθε μέρα, που ξέρεις ότι δεν είναι και τόσο σοβαρά και μπορούν να περιμένουν. Έτσι κερδίζεις περισσότερο χρόνο για self care.

Μην λες «νέα κανονικότητα»

«Αντικατάστησε τη λέξη κανονικότητα με το τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα κανονικό σε αυτό που ζούμε αυτήν τη στιγμή. Πρέπει απλώς να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το παρόν και κάποια στιγμή θα περάσει. Μόνο έτσι δεν γεμίζουμε με οργή και άλλα τοξικά συναισθήματα», συμβουλεύει η ειδικός τραύματος, Laurie Nadel.

Exit mobile version