ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το επικίνδυνο λάθος που κάνεις για να αντιμετωπίσεις ένα hangover

Pexels

Πιθανώς δεν προκαλεί ιδιαίτερο σοκ ότι πολλά φάρμακα δεν συνδυάζονται με το αλκοόλ, μια ουσία που επηρεάζει τα πάντα, από τον εγκέφαλο μέχρι το συκώτι. Η ιβουπροφαίνη και το αλκοόλ, ωστόσο, είναι ένας απαγορευτικός συνδυασμός για πολλούς λόγους.

Φαντάσου το εξής: Έχεις γυρίσει σπίτι και προκειμένου να αποφύγεις ένα δυσάρεστο και επίπονο hangover, αποφασίζεις να πάρεις ένα αντιφλεγμονώδες χάπι ιβουπροφαίνης. Σε τελική ανάλυση, είναι ένα αρκετά τυπικό φάρμακο, χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσει με πολλούς καθημερινούς πόνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τείνουν να συνοδεύουν ένα βάναυσο hangover. Το θέμα είναι ότι η ιβουπροφαίνη δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Όπως κάθε φάρμακο, έχει πιθανές παρενέργειες, τις οποίες το αλκοόλ μπορεί να εντείνει. Στην πραγματικότητα, η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη και το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), ενέχουν πιθανούς κινδύνους εάν συνηθίσεις να τα καταναλώνεις μαζί με αλκοόλ.

Το πιο επικίνδυνο λάθος που κάνεις για να προλάβεις ένα hangover

Πώς ακριβώς λειτουργεί η ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ). Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και για τη μείωση της φλεγμονής. Η ιβουπροφαίνη δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση (COX), το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.

Αυτό καθιστά το φάρμακο αποτελεσματικό στην ανακούφιση των πόνων, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: Tο COX υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία των νεφρών, προάγει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και βοηθά στη διατήρηση της επένδυσης του γαστρεντερικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τακτική ή παρατεταμένη χρήση ιβουπροφαίνης, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επένδυση του στομάχου. Γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αιμορραγία, νεφρική βλάβη και προβλήματα με την πήξη του αίματος,

Γιατί λοιπόν δεν πρέπει να πίνεις ιβουπροφαίνη για να αντιμετωπίσεις ένα hangover;

Το αλκοόλ από μόνο του είναι γνωστό ότι ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου και η υπερβολική κατανάλωση του είναι αιτία γαστρίτιδας ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου, που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη στομαχικού έλκους και αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά και να αραιώσει το αίμα. Η προσθήκη ιβουπροφαίνης στο μείγμα μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα.

Φυσικά, οι ποσότητες επηρεάζουν αντίστοιχα τους πιθανούς κινδύνου. Οποιοσδήποτε παίρνει ιβουπροφαίνη και αλκοόλ ταυτόχρονα κινδυνεύει, αλλά είναι ακόμη πιο επικίνδυνο εάν υπάρχει κάποια πάθηση ή κατανάλωση άλλων φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας του γαστρεντερικού σωλήνα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ιστορικό έλκους στομάχου, έχει λάβει ΜΣΑΦ μακροπρόθεσμα για τη διαχείριση μιας φλεγμονώδους κατάστασης όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή υπάρχει κάποια νεφρική βλάβη, τότε ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται.

Είναι ασφαλές να παίρνεις παυσίπονα με αλκοόλ;

Η ασπιρίνη είναι επίσης ένα ΜΣΑΦ, το οποίο επίσης λειτουργεί ως αραιωτικό του αίματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύει την πήξη του αίματος. Γι’ αυτό μερικές φορές συνιστάται ως προληπτικό φάρμακο για άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οι επιδράσεις που έχει στο ήπαρ και τα νεφρά είναι παρόμοιες με αυτές της ιβουπροφαίνης και μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η παρακεταμόλη είναι εντελώς διαφορετική και τα αναλγητικά της αποτελέσματα έχουν διαφορετικό μηχανισμό. Δεν επηρεάζει τις ικανότητες πήξης του αίματος, ούτε βλάπτει την επένδυση του στομάχου. Ωστόσο μπορεί να βλάψει τα νεφρά, είναι πιο τοξική για το ήπαρ και σχετίζεται συχνότερα με ηπατική ανεπάρκεια από τα ΜΣΑΦ.

Όταν καταναλώνεις αλκόολ, στέλνεις ήδη μια τοξική ουσία στο συκώτι σου, το οποίο δουλεύει υπερωρίες για να το μεταβολίσει. Η λήψη παρακεταμόλης ασκεί επιπλέον πίεση στο όργανο, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ αφορά περισσότερο τον τακτικό συνδυασμό των δύο ουσιών. Εάν δεν πίνεις πολύ και το συκώτι σου είναι σε καλή κατάσταση, η παρακεταμόλη είναι γενικά μια ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με ένα ΜΣΑΦ.

Μετά από πόσο καιρό μπορείς να κατανάλωσεις αλκοόλ μετά τη λήψη ιβουπροφαίνης;

Αν και αυτό εξαρτάται από το σκεύασμα και την δοσολογία,οι  ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση αλκοόλ 2 ή 3 ημέρες μετά τη λήψη ιβουπροφαίνης. Εάν για παράδειγμα πάρεις ένα αναλγητικό το πρωί για να αντιμετωπίσεις ένα hangover, ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο αλκοόλ υπάρχει ακόμα στο σώμα σου και εάν αντιμετωπίζεις οποιονδήποτε από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για γαστρεντερική αιμορραγία, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συνολικά, εάν δεν έχεις προβλήματα υγείας όπως γαστρίτιδα, έλκος στομάχου ή προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι, η λήψη οποιουδήποτε από αυτά εάν έχεις πιει ένα ποτό, είναι πιθανότατα ασφαλής. Αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι ο περιορισμός αυτής της συνήθειας, είναι μια καλή ιδέα, εάν δεν έχεις επιλογή, προτίμησε την παρακεταμόλη.

Το φαγητό φαίνεται επίσης να ρυθμίζει τις επιδράσεις του αλκοόλ στο γαστρεντερικό σωλήνα, επομένως η ταυτόχρονη κατανάλωση φαγητού, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιθανών παρενεργειών. Και αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να αποτρέψεις ένα hangover, ο παλιομοδίτικος τρόπος εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος: Πίνοντας πολύ νερό και τρώγοντας ένα στερεό γεύμα. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει.

Exit mobile version