Το γεμάτο κολλαγόνο ρόφημα που λατρεύουν οι celebrities
- 12 ΙΑΝ 2024
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα ρόφημα πλούσιο σε κολλαγόνο και με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το οποίο λατρεύουν οι celebrities και οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε τακτικά: Το bone broth, δηλαδή το ζωμό από βρασμένα κόκαλα.
Ο ζωμός από κόκαλα έχει γίνει της μόδας, εν μέρει χάρη στις διασημότητες, που είναι γνωστό ότι ορκίζονται στο όνομα του. Η Salma Hayek, για παράδειγμα, λέει ότι πίνει ένα φλιτζάνι καθημερινά. Οι ειδικοί στη διατροφή το συνιστούν επίσης για διάφορους λόγους, καθώς ωφελεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τους λόγους για τους οποίους, αξίζει να τον προσθέσεις στη διατροφή σου.
Ο ζωμός από κόκαλα κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ζωμού από κόκαλα, είναι ένας από τους κύριους λόγους για να τον εντάξεις στη διατροφή σου. Ο ζωμός μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Είναι επίσης εύκολος στην πέψη και βοηθά το σώμα να αφομοιώσει άλλες τροφές. Χάρη στη χονδροϊτίνη και τη γλυκοζαμίνη (2 μόρια που βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων) καταπραΰνει το έντερο. Ωφελεί επίσης τα τοιχώματα του εντέρου, επιτρέποντας τη σωστή λειτουργία του.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ζωμός είναι πλούσιος σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο, τα οποία συχνά λείπουν από τη διατροφή μας.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο κάνει καλό και στο δέρμα σου
Ο ζωμός, ο οποίος συνήθως παρασκευάζεται με κόκκαλα κοτόπουλου, χοιρινού ή βοδινού κρέατος, είναι πολύ καλός και για την επιδερμίδα σου. Ο λόγος, είναι ότι είναι πλούσιος σε κολλαγόνο. Όταν καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη, συνήθως καταναλώνουμε τα μυϊκά μέρη του ζώου, αφήνοντας τις κύριες πηγές ζωικού κολλαγόνου, όπως τους τένοντες και τους συνδέσμους.
Ο ζωμός από κόκαλα, ωστόσο, είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, αμινοξέα, γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Συστατικά τα οποία είναι όλα ευεργετικά για άτομα με πόνους στις αρθρώσεις ή χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Έχει ανοσολογικά οφέλη και είναι ιδανική πηγή κολλαγόνου για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.
Ένα comfort food που κάνει καλό και στην ψυχική υγεία
Τα οφέλη του συγκεκριμένου ζωμού όμως, δεν σταματούν στη σωματική υγεία. Ο ζωμός από κόκαλα, έχει και ψυχολογικά οφέλη καθώς αποτελεί ένα comfort food όπως είναι μια ζεστή σούπα. Ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, δημιουργεί αμέσως μια αίσθηση ευεξίας, κάτι που πάντα είναι σημαντικό να προσέχουμε στα πιάτα που απολαμβάνουμε. Στα παραπάνω, μπορείς να προσθέσεις ότι το υψηλής ποιότητας λίπος που περιέχει, βοηθά την υγεία του εγκεφάλου.
Πώς να φτιάξεις ζωμό από κόκαλα
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κλειδί για την παρασκευή του ζωμού από κόκαλα, είναι να αφήσεις τα υλικά να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, κατά προτίμηση σε μια κατσαρόλα. Η μέθοδος του slow cooking, ουσιαστικά σου επιτρέπει να απολαύσεις μεγαλύτερο αριθμό θρεπτικών συστατικών. Ιδανικά, ο ζωμός πρέπει να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, για τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πρέπει επίσης να επιλέξεις ποιοτικά κόκαλα, εάν είναι δυνατόν από βοοειδή που τρέφονται με φυσικό χόρτο ή πουλερικά ελευθέρας βοσκής. Ο ζωμός μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 5 μέρες στο ψυγείο και μπορεί να καταψυχθεί εύκολα.