Το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει πλέον την εθελοντική αιμοδοσία για τους γκέι. Άντε και στα δικά μας
- 16 ΙΟΥΝ 2021
Το 1983, η Εθνική Υπηρεσία Μετάγγισης Αίματος του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ένα φυλλάδιο με τον τίτλο «AIDS και πώς επηρεάζει τους δότες αίματος». Όπως καταλαβαίνεις, εκείνη τη δεκαετία, οι γκέι άντρες μπήκαν στο στόχαστρο, επειδή έκαναν χρήση ναρκωτικών και συνευρίσκονταν με διαφορετικούς παρτενέρ. Κανείς δεν ήξερε τότε ότι επρόκειτο για ιό αλλά ήταν σίγουροι ότι μεταδιδόταν μέσω του αίματος. Και για κάποιο λόγο πίστευαν ότι οι γκέι ευθύνονταν για αυτό.
Όλα αυτά μέχρι τις 14 Ιουνίου 2021, τη μέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ότι είναι απλώς μία αβάσιμη διάκριση μεταξύ των φύλων, αλλά κυρίως των σεξουαλικών προτιμήσεων. Τα τελευταία χρόνια, αν ήσουν γκέι (στο Ηνωμένο Βασίλειο), θα έπρεπε να απέχεις 3 μήνες από το σεξ προκειμένου να συμμετάσχεις σε εθελοντική αιμοδοσία. Αν αναρωτιέσαι τι συμβαίνει στην Ελλάδα, απλά δεν είναι δυνατόν να είσαι γκέι και αιμοδότης. Τελεία και παύλα.
Τα νέα δεδομένα στην εθελοντική αιμοδοσία
Τα 4 έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία) δεν κάνουν πλέον διακρίσεις στην αιμοδοσία και επιτρέπουν σε όλους να είναι εθελοντές. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι αν ο εθελοντής έχει κάνει πρωκτικό σεξ, με έναν νέο ή πολλούς παρτενέρ, τους τελευταίους 3 μήνες, θα πρέπει να περιμένει άλλους 3. Πρόκειται όμως για έναν περιορισμό που αφορά τους πάντες. Η προσέγγιση αυτή είναι σαφέστατα δίκαιη και αποφασίστηκε από την ομάδα Fair, που εκτιμά το εξατομικευμένο ρίσκο.
Η σημασία της αιμοδοσίας από όλους
Πρόκειται σαφώς για έναν αναχρονιστικό κανονισμό, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στερεί από πολλούς ανθρώπους το δικαίωμα να δίνουν αίμα, είτε για να σώσουν τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, είτε όλων των υπολοίπων. «Είναι τόσο σπουδαίο που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές, ειδικά όταν τόσοι άνθρωποι από την LGBTQ+ κοινότητα έχουν παλέψει και έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες για τις αλλαγές των κανονισμών στην εθελοντική αιμοδοσία για πολύ καιρό. Υπάρχουν ωστόσο πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα» ήταν η δήλωση της Ισότητας Αίματος της Ουαλίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία τεράστια αλλαγή, που συνέβη κατά τη διάρκεια του Pride Month, κι ας άργησε μερικές δεκαετίες.