FITNESS

Το «καλό» λίπος που ενισχύει το μεταβολισμό σου

Pexels

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «λίπος», συνηθίζουμε να κάνουμε αρνητικούς συνειρμούς για την υγεία και το βάρος μας. Το συνδέουμε με την παχυσαρκία και μία σειρά προβλημάτων υγείας. Η αλήθεια ωστόσο, είναι ότι το λίπος στο σώμα μας, χωρίζεται στο λευκό «κακό» λίπος και στο καφέ «καλό» λίπος.

Το λευκό λίπος ή λευκός λιπώδης ιστός, είναι το τυπικό λίπος που γνωρίζεις. Πρόκειται για την κύρια αποθήκη ενέργειας στο σώμα, η οποία μεταξύ άλλων σε βοηθά να κρατάς σταθερή, εσωτερική θερμοκρασία. Εκεί που αρχίζει να είναι πρόβλημα και να απειλεί την υγεία σου, είναι όταν συσσωρεύεται στο σώμα σε περίσσεια. Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αυξημένο λευκό λίπος είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία και ο καρκίνος. Από την άλλη, το καφέ λίπος ή καφέ λιπώδης ιστός, είναι εκείνο το λίπος που αποθηκεύει μεν ενέργεια, αλλά σε μικρότερο χώρο στο σώμα.

Το καφέ λίπος, είναι γεμάτο από μιτοχόνδρια, τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο, που του χαρίζουν το χαρακτηριστικό του χρώμα. Τα μιτοχόνδρια προκαλούν τη διαδικασία της θερμογένεσης, μια μεταβολική διαδικασία του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το σώμα καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Όσο μεγαλώνουμε, τα αποθέματα καφέ λίπους, το οποίο αποθηκεύεται γύρω από το λαιμό και το θώρακα, περιορίζονται.

Πώς επηρεάζει το μεταβολισμό;

 ενώ ο σκοπός του είναι να καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Είναι γνωστό ως «καλό» λίπος, δεδομένου ότι βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων.

Ο μεταβολισμός, είναι εκείνος ο μαγικός μηχανισμός του οργανισμού μας, υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο «καίμε» τις θερμίδες τις οποίες καταναλώνουμε καθημερινά. Το καφέ λίπος εδώ και καιρό, πιστεύεται ότι ωφελεί το μεταβολισμό, λόγω της αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας του. Σε αντίθεση με το πολύ πιο κοινό, λευκό λίπος αποθήκευσης, ο σκοπός του είναι να καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Και κάπως έτσι, είναι επίσης γνωστό ως «καλό» λίπος, δεδομένου ότι βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων και του επιβλαβούς για την υγεία, σπλαχνικού λίπους.

Πώς μπορείς να το αυξήσεις

Ενώ οι έρευνες γύρω από την καλύτερη αξιοποίηση του καφέ λίπους συνεχίζονται, οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει συγκεκριμένες συνθήκες που ενεργοποιούν την παραγωγή του:

  • Έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες

Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή περισσότερων κυττάρων καφέ λιπώδους ιστού. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι ακόμα και δύο μόνο ώρες έκθεσης την ημέρα σε θερμοκρασίες γύρω στους 19°C, ίσως είναι αρκετή για τη μετατροπή του μεταβλητού λίπους σε καφέ. Ένα δροσερό ντους, η δροσερή θερμοκρασία στο σπίτι ή ακόμα και ένας περίπατος τον χειμώνα, μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής καφέ λίπους.

  • Άσκηση

Έρευνες υποδεικνύουν ότι μία ορμόνη που ονομάζεται ιρισίνη, γνωστή και ως η «ορμόνη της άσκησης», μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης αυξάνονται κυρίως με την έντονη, αερόβια, διαλειμματική προπόνηση. Η συγκεκριμένη ορμόνη, όχι μόνο βοηθά το σώμα μας να κάψει το λίπος, αλλά εμποδίζει παράλληλα τον σχηματισμό του.

Μια λύση για την παχυσαρκία;

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν άλλους ρόλους, που μπορεί να παίζει το καφέ λίπος στο σώμα, πέρα από τη θερμορύθμιση. Συγκεκριμένα, θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς χρησιμοποιεί ο οργανισμός το λευκό λίπος ως καύσιμο και για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεραπεία της παχυσαρκίας, η οποία απειλεί την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Επιστημονικά ευρήματα, υποδεικνύουν επίσης ότι η ύπαρξη καφέ λίπους, μπορεί να προστατεύει από δευτερεύουσες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Exit mobile version