Το λαχανικό που συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου
- 16 ΝΟΕ 2024
Μια οικονομική και εύκολα προσβάσιμη τροφή που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και προστατεύει τα νεφρά φαίνεται πώς είναι η ρόκα, το πράσινο λαχανικό γεμάτο γεύση, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
Η ρόκα ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των πιο σημαντικών στοιχείων στη ρόκα είναι τα υψηλά επίπεδα γλυκοσινολατών, που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, και τα χαμηλά επίπεδα καλίου, που είναι καλά για τα νεφρά. Εξαιτίας μάλιστα των γλυκοσινολατών, η ρόκα διαθέτει μια χαρακτηριστική πικρή ή πιπεράτη γεύση.
Τι είναι οι γλυκοσινολάτες; Όπως επισημαίνει διαιτολόγος σε συνέντευξή στο Health Digest, πρόκειται για ενώσεις που έχουν συνδεθεί με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι γλυκοσινολάτες προστατεύουν από την καταστροφή του DNA και προωθούν την απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) στα καρκινικά κύτταρα.
Αν και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρά, για να επιβεβαιώσουν ότι οι γλυκοσινολάτες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους, υποστηρίζει έντονα την προσθήκη της ρόκας στη διατροφή ως μέρος μιας ευρύτερης, βασισμένης στον τρόπο ζωής, πρόληψης του καρκίνου. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι οι αντιοξειδωτικές της ουσίες «καθαρίζουν» τα κύτταρα από τις τοξίνες.
Ένα άρθρο του 2022 από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προτείνει ότι η προσθήκη σταυρανθών λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της ρόκας) στη διατροφή είναι λογική κίνηση, αν και η σχέση τους με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στους ανθρώπους δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί.
Άλλα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση ρόκας στον οργανισμό σου
Όσον αφορά την προστασία από προβλήματα νεφρών, όπως η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ), η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο της ρόκας την καθιστά πιθανό νικητή ανάμεσα σε παρόμοια λαχανικά. Όπως αναφέρει το Medical News Today, από ορισμένα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΧΝΝ μπορεί να ζητηθεί να σταματήσουν να τρώνε λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μια επιλογή που τους δίνεται για την αντικατάστασή τους στη διατροφή που ακολουθούν είναι η ρόκα.
Ακόμη, όπως αναφέρει το Medical News Today, η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και ασβέστιο. Η βιταμίνη Α ενισχύει τη λειτουργία της όρασης. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου εξασφαλίζοντας την υγεία του σκελετού. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και μαζί με τις άλλες 2 ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.