ΣΧΕΣΕΙΣ

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις, όταν σε εκνευρίζει ο σύντροφός σου

Pexels

Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, κάτι που είναι πολύ λογικό, εφόσον μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις. Όσο και αν αγαπάς τον σύντροφό σου, πάντα θα υπάρχουν κάποια μικροπράγματα που θα σε εκνευρίζουν.

Ωστόσο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις στον σύντροφό σου, αυτό ακριβώς που σε ενοχλεί. Ποιο είναι όμως το κοινό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι, όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ή να «διορθώσουν» τις ενοχλητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους. 

«Eπικρίνεις κάποιον, χωρίς να έχεις ένα αξιόλογο αίτημα», τονίζουν οι ειδικοί. Καλύτερα να αποφύγεις παρατηρήσεις όπως: «Με ενημερώνεις πάντα τελευταία στιγμή» ή «Δεν πλένεις ποτέ το πιάτο σου και πάντα τα πλένω εγώ». Όταν εκφράζεις την ενόχλησή σου με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο ο σύντροφός σου θα αισθανθεί ότι του επιτίθεσαι, αλλά θα μπει και σε θέση άμυνας. Κάτι όχι ιδιαίτερα παραγωγικό, καθώς δεν δημιουργείται το πεδίο για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις, όταν σε εκνευρίζει ο σύντροφός σου

Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι: Αντί να εστιάσεις στη συμπεριφορά που σε ενοχλεί, μίλησε για το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι και πρότεινε όπου μπορείς μία λύση. Για παράδειγμα: «Με ενοχλεί όταν δεν μου λες τα σχέδιά σου. Στο μέλλον, θα μπορούσες να με ενημερώνεις, ώστε να μην ξενυχτάω και να αναρωτιέμαι πού είσαι» ή, «Έχει πολλά πιάτα στο νεροχύτη. Τι θα έλεγες να τα πλύνουμε μαζί αμέσως μετά το φαγητό;».

Η μετατόπιση της συζήτησης προς μια λύση, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση και λιγότερο πιθανό σε λογομαχία. Ο σύντροφός σου πιθανότατα θα κατανοήσει καλύτερα στο πώς σε επηρεάζει και πώς μπορεί να βοηθήσει, στο να τα βρείτε.

Είναι σημαντικό για την ποιότητα και τη διάρκεια της σχέσης να μην εκλείπει ο σεβασμός και να μην ξεπερνιούνται κάποια όρια, με προσβολές προς τον σύντροφό σου. Δεν έχει νόημα να είσαι με έναν άνθρωπο που υποτιμάς ή σε υποτιμά, λεκτικά αλλά και με την συμπεριφορά του. Είναι απαραίτητο να διατηρείται ένας αλληλοσεβασμός και στις εύκολες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Exit mobile version