ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Το μυστικό για ιδανικό βάρος και υγεία

Unsplash

Για χρόνια διαιτολόγοι και ειδικοί της διατροφής συνιστούσαν για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία, αλλά και το σωματικό βάρος, την ποικιλία. Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα από όλες τις ομάδες, ήταν το μυστικό προκειμένου το σώμα να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και έτσι να παραμένει υγιές. Ωστόσο, νέα έρευνα στην Αμερική δείχνει πως πλέον αυτή η συμβουλή, έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Το αντίδοτό της συνοψίζεται στο ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Βλέπετε, η προτροπή σε ποικιλία τροφίμων έχει τις ρίζες της στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τότε που μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποσιτιζόταν – τόσο στην Αμερική, όσο φυσικά και στην Ελλάδα – και συνήθως έβαζε στο τραπέζι του πολύ συγκεκριμένα φαγητά, από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Στην ελληνική πραγματικότητα, αυτό είχε και τα πολύ θετικά του, όταν δεν συνοδευόταν από υποσιτισμό βέβαια, καθώς μια ελληνική οικογένεια τρεφόταν κατά βάση με όσπρια, λαχανικά και φρούτα και πολύ λιγότερο με κόκκινο κρέας.

Η δρ. Marcia Otto, αναπληρώτρια καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Γενικής Ιατρικής του Houston, μιλώντας σε τραπέζι του Οργανισμού Αμερικανικής Καρδιολογίας, εξέθεσε τα συμπεράσματα έρευνας που αλλάζει τα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή, άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές και διαφορετικές τροφές, απολαμβάνουν βέβαια τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως ψάρι, φρούτα και λαχανικά, όμως παράλληλα τείνουν να καταναλώνουν και αρκετά σημαντικές ποσότητες junk food. Αναψυκτικά με ζάχαρη, επεξεργασμένος υδατάνθρακες και άλλες τροφές που δεν προσφέρουν στην υγεία και την τόνωση του οργανισμού.

Φαίνεται μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσε για το θέμα η New York Times, πως όσο υψηλότερη η ποικιλία, τόσο μεγαλύτερη η συνολική πρόσληψη θερμίδων που καταναλώνει κανείς. Κι αυτό μοιραία οδηγεί σε αύξηση βάρους και πιθανόν σε παχυσαρκία. Σε κλινικές μελέτες, έχει διαπιστωθεί πως ένα τραπέζι με όλα τα καλούδια, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί το αίσθημα του κορεσμού κάτι που σημαίνει πως τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε.

Ποια είναι όμως η λύση στο πρόβλημα; Στην εποχή μας, ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, η πρόσβαση σε τρόφιμα είναι εύκολη. Δυστυχώς, πολλά από τα «ένοχα» τρόφιμα για παραπανίσιες θερμίδες και λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, οι σφολιάτες, τα έτοιμα γεύματα, οι σάλτσες κτλ. είναι πλέον ιδιαίτερα προσιτά στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να μονοπωλούν το καλάθι του super market. Ωστόσο, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την χώρα μας, ιδιαίτερα προσιτές είναι οι τιμές όλο τον χρόνο σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν την βάση για σωστή διατροφή.

Συμβουλές για να αυξήσεις την… προστιθέμενη αξία της διατροφής

Το ζήτημα λοιπόν στο οποίο πρέπει κανείς να εστιάζει είναι η ποιότητα. «Είναι οκ να μην υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία στην διατροφή σου, αν επικεντρώνεις σε υγιεινές τροφές και προσπαθείς να μειώσεις τις βλαβερές» σημειώνει η ειδικός. Τι σημαίνει αυτό;

– Βγάλε από την διατροφή σου το κόκκινο κρέας. Περιόρισέ το, το πολύ μια φορά την εβδομάδα. Αντί για κρέας, δοκίμασε να βάλεις στο πιάτο σου ένα φρέσκο ψάρι.

– Άδειασε το ντουλάπι από έτοιμες σάλτσες, έτοιμα γεύματα, λευκό αλεύρι, επεξεργασμένα τρόφιμα. Δοκίμασε να προμηθεύεσαι λιγότερα φρέσκα τρόφιμα, που θα καταναλώνεις άμεσα, παρά να αποθηκεύεις κονσέρβες στην κουζίνα σου.

– Προσπάθησε να αποφύγεις το έτοιμο φαγητό και το delivery. Όσο περισσότερο μαγειρεύεις, έχοντας στην κουζίνα σου ελαιόλαδο και λαχανικά, τόσο προσθέτεις στην ποιότητα των όσων βάζεις στη διατροφή σου.

– Ακούγεται κλισέ, αλλά, περιόρισε τα γλυκά. Ειδικά εκείνα που περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και ζωικών λιπαρών. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις έστω ένα γλυκό της εβδομάδας σου με γιαούρτι με μέλι ή γιαούρτι με γλυκό κουταλιού που είναι σαφέστατα μια πολύ πιο ποιοτική επιλογή.